Istrage protiv ministrice obrane BiH

 

Aktualna ministrica obrane BiH na meti je istražitelja Tužilaštva BiH, koji istražuju njena postupanja u vrijeme dok je bila zamjenica ministra obrane. Portal Klix.ba navodi da se radi o dvije paralelne istrage – jedna se odnosi na nezakonito postupanje vezano uz savjetnika u njenom uredu Ivu Miru Jovića, a druga na pogodovanje tvrtki BTG iz Tomislavgrada.

Tužiteljstvo BiH je prije nešto više od 10 dana podiglo optužnicu protiv Marine Pendeš u kojoj se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, kao zamjenica ministra obrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom uredu Ivi Miri Joviću (inače članu HDZ BiH, te bivšem članu Predsjedništva BiH) isplaćuju plaće i naknade iako on nije redovito dolazio na posao, niti je bio prisutan na radnom mjestu. Tužiteljstvo u optužnici navodi da je Pendeš izdala nalog svojoj tajnici da bilježi Jovićevo prisustvo na poslu iako ga tamo nije bilo, zbog čega se aktualna ministrica tereti da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 224. i krivotvorenja službene isprave iz članka 226. Kaznenog zakona BiH.

Jović je već od ranije, još iz vremena dok je bio zastupnik u Parlamentu BiH, predmet istrage jer je prijavom lažnog boravišta (kod rodbine u Mostaru, umjesto u vlastitoj kući u Kiseljaku kod Sarajeva) na ime putnih troškova i troškova službenog automobila „zaradio“ 23.214 KM. Navika dodatne zarade Joviću je očito ostala i po prelasku u Ministarstvo obrane BiH, gdje je, iako odsutan s posla, zaradio 17.000 KM kao svojevrsni Buljubašić stranke HDZ BiH. Ministrica obrane Pendeš naplatu njegovog angažmana pokušala je opravdati tvrdnjama kako je on „savjetničke poslove obavljao na terenu“, gdje je „surađivao i komunicirao s udruženjima rata, išao na razne događaje i bio dostupan 24 sata dnevno“, dok Tužiteljstvo BiH smatra da je riječ o „nesavjesnom radu u službi i krivotvorenju službene isprave“. Iako je Pendeš već dala iskaz u ovom postupku, njen odvjetnik Josip Muselimović tvrdi da Tužiteljstvo BiH nije nadležno za ovaj slučaj, da se radi o površnoj istrazi, te da je ministrici nanesena šteta, zbog čega traži obustavljanje istrage i ispriku.

No „slučaj“ Jović nije jedini predmet interesa Tužiteljstva BiH prema aktualnoj ministrici obrane. Protiv nje se, naime, vodi istraga i zbog sumnje da je kao zamjenica ministra obrane pogodovala određenim tvrtkama prilikom javnih nabava za OS BiH. Kako piše Klix.ba, sporne su narudžbe Ministarstva obrane BiH od 19. svibnja 2009. od tvrtke BTG d.o.o. iz Tomislavgrada za nabavu pogonskog mlaznog goriva za vojarnu Rajlovac. Osim načina sklapanja ugovora i cijene po kojoj je Ministarstvo obrane BiH nabavljalo gorivo od tvrtke BTG, Tužiteljstvo zanima i kvaliteta nabavljenog goriva, kao i postupak imenovanja Povjerenstva za ispitivanje kontrole kvalitete mlaznog goriva koje je BTG isporučio u Rajlovac. Navodno je upravo zbog svoje nezadovoljavajuće kvalitete to gorivo na kraju priče bilo upotrijebljeno u druge svrhe, a ne u one zbog kojih je i nabavljeno. O ovom slučaju nije se za sada očitovao ni odvjetnik ministrice Pendeš, a ni Ministarstvo obrane BiH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.