BiH: mjere za očuvanje helikopterske sposobnosti

 

Jučer su Oružane snage BiH dobile poklon za sretnu i uspješnu 2016. Tamošnje Vijeće ministara je na svojoj 37. sjednici donijelo niz odluka koje bi trebale „pospješiti i unaprijediti Oružane snage BiH i njihove sposobnosti“, iako se zapravo radi o osnovnim uvjetima za minimalno očuvanje helikopterskih sposobnosti. Riječ je o odobrenju višegodišnjih projekata s ciljem održavanja minimuma operativnih spremnosti i sposobnosti OS BiH, smanjenja rizika prilikom izvršenja zadataka na terenu, te osposobljavanja i djelovanja u široj društvenoj zajednici.

U priopćenju sa sjednice Vijeća ministara BiH, navode se sljedeće odluke:

1. Odlukom o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti helikoptera Oružanih snaga BiH s razdobljem realizacije 2016. – 2025. godina“ predviđeni su kupovina 12 novih helikoptera, te generalni remont i održavanje rentabilnih helikoptera. Procijenjena ukupna  vrijednost projekta iznosi 300.000.000,00 KM.

2. Donesena je i Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH s razdobljem realizacije 2016. – 2018. godina“. Projektom je planirana kupovina 191 motornog vozila, a procijenjena ukupna vrijednost ovog posla je 21.211.000,00 KM.

3. Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta „Školovanje časnika vojno-evidencione specijalnosti avijacija s razdobljem realizacije 2016. – 2024. godina“, s obzirom da je analiza pokazala vrlo nepovoljnu starosnu strukturu postojećeg stanja pilotskog kadra u OS BiH, gdje je prosječna starost pilota 42 godine. Gotovo sav trenutačni pilotski sastav će procesom umirovljenja napustiti OS BiH u narednih 10 godina. Pošto OS BiH nemaju uspostavljen centar za obuku kadrova zrakoplovnih specijalnosti, ovaj kadar obučava se putem suradnje s partnerskim zemljama. Projektom vrijednosti 7.828.200,00 KM predviđeno je školovanje ukupno 39 mladih pilota u početnom činu časnika OS BiH.

4. Donesena je i odluka o višegodišnjem projektu „Nabava opreme za izvršenje zadatka pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe s periodom realizacije 2016. – 2020. godina“, u iznosu od 8.819.275,00 KM. Projektom je planirana nabava specifične opreme za suprotstavljanje prirodnim i drugim nesrećama, uključujući opremu za spašavanje života ljudi i materijalnih dobara, pomoćnu opremu, standardnu inženjerijsku opremu, kao i pribavljanje standardne intendantske HTZ i medicinske opreme potrebne u toku izvođenja spasilačkih operacija.

U zaključku ovog priopćenja navodi se još i: „Sredstva za financiranje višegodišnjih projekata i dinamika financiranja bit će regulirani posebnim odlukama Vijeća ministara BiH kroz proračunske procedure, a prema izvorima financiranja.“ Tu bi, nažalost, mogao biti i glavni problem, s obzirom na skromne proračunske iznose, kao i na mogućnost da se ponovno, iz političkih razloga, blokira proračun i trošenje novčanih sredstava za ove nedvojbeno potrebne svrhe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.