Tko zna jel’ BiH Granična policija i dalje štrajka?

Da li štrajkaju ili samo jako sporo rade?

Dok su u Zagrebu tek započeli pregovori Vlade RH sa sindikatima državnih službenika i namještenika, ta sitna činjenica nimalo ne dira njihove kolege iz BiH. Naime, predstavnici Sindikata Granične policije BiH, koji već mjesecima neuspješno štrajka – radeći “kobajagi” i “kao sporo” – sada su, u nestašici drugih sredstava pritiska, svojim vlastima počeli prijetiti nekakvim zajedničkim štrajkom s hrvatskim kolegama. To što Hrvatska nema od redovne policije odvojenu graničnu policiju, kao zasebnu organizaciju, ne dira ih previše, kao ni činjenica da – a, opet za razliku od susjedne BiH – pod normalno imamo i godišnji državni proračun, u kojem još nije došlo do ikakvih ozbiljnijih kraćenja plaća u javnim i državnim službama. “Ukoliko štrajkaški odbor (GP BiH) u dogovoru s predsjedništvom Sindikata policije Hrvatske donese takvu odluku, to će biti jedan sasvim novi štrajk“, izjavio je 13. srpnja Svevlad Hoffman, dopredsjednik Sindikata Granične policije,  u intervjuu sarajevskom Oslobođenju.

No, da podsjetimo. Nije sporno da je sustav sigurnosti u susjednoj BiH u lošem stanju. Proračuna im dugo nije bilo, radilo se po ograničenome sustavu privremenog financiranja, a kad je onda budžet i konačno donesen – izgleda da je velik broj stavki ispao određen, onako, od oka. Na tu se činjenicu sredinom travnja jasno osvrnuo i Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti bosne i Hercegovine. On je već tada nedvojbeno predstojeće probleme Granične policije BiH u kontroli granice prema Hrvatskoj sažeo ovako:

Kapaciteti s kojim trenutno raspolažu, kako ljudski, tako i materijalno-tehnički, su nedovoljni za takvu obavezu. Pazite, Hrvatska ima 2.000 policajaca na granici s BiH, a BiH ima ukupno 2.000 policajaca! Nije predviđen prijem niti jednog policijskog službenika u ovoj godini, a kada tome dodamo potrebna materijalno-tehnička sredstva, otvara se uistinu veliki problem ali i nagovještava negativna percepcija BiH, kada je u pitanju upravljanje granicama. Predviđene su stavke za izgradnju graničnih prelaza, a nemamo policajaca koji će raditi na graničnim prelazima!

No, stvar je zapravo bila poprilično konkretna. Naime, nacrt novog državnog proračuna, koji je 18. travnja konačno krenuo u proceduru, najavio je linearno smanjenje plaća svim zaposlenima u institucijama BiH za 4,5 posto (osim onih kojima plaće ionako iznose manje od 500 KM). Uz to, a u istome paketu, za tu istu stopu su umanjene i sve naknade koje se isplaćuju uz mjesečni dohodak.

Još početkom travnja, kada je proračun bio u konačnim fazama izrade, Ministarstvo sigurnosti zaključilo je da on ne osigurava, kako održavanje osnovnih funkcija sigurnosnoga sustava, tako ni ispunjenje obveza koje BiH ima na putu ka Europskoj uniji. No, jedini je “popust” zaposlenima u sigurnosnome sektoru države na kraju ispao zaključak Vijeća ministara BiH koje je, usvajajući Prijedlog budžeta, pozvalo Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane da “u svojim budžetima vide mogu li iznaći neko drugo rješenje“. Što se onda nije iznašlo.

Spomenuti je Nacrt proračuna 18. travnja usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, da bi on onda prošao i Predsjedništvo BiH (27. travnja) – što je ministar sigurnosti Ahmetović javno komentirao riječima da je time „država BiH stavljena u invalidska kolica“.  Na to nikoga nije začudilo kada je 30. travnja Granična policija BiH krenula u štrajk. Pri tome, ona se odlučila pridržavati propisa – samo su provođene temeljitije provjere putnika i vozila na graničnim prijelazima, na kojima je prosječno zadržavanje naraslo na 30 do 40 minuta. “Sve će biti po zakonu, no Zakon o graničnoj kontroli nije propisao vrijeme obavljanja procedura graničnih provjera i kontrola. Iz toga se može zaključiti što slijedi” spominjao je sindikalista Hoffman, dugim kolonama na granici dodatno “skupljajući” popularnost ionako ne baš omiljenom državnome resoru.

Usprkos štrajku, proračun (odnosno, “Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu“) prošao je glasovanje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH (Predstavnički dom 24. svibnja i Dom naroda 31. svibnja 2012. godine). Da će tu još biti mnogo problema, ukazivala je i činjenica kako se u biti radi o proračunu sličnom onome iz 2010. godine, samo što je udio za financiranje institucija BiH smanjen s tadašnjih milijardu i 28 milijuna KM na sadašnjih 950 milijuna KM, i onda zamrznut za iduće tri godine. Pri tome, tijekom protekle 2011. godine u BiH je osnovano 15 novih institucija, a ove godine dolaze na naplatu i sredstva za lokalne izbore, pripremu popisa stanovništva, penzije vojnika, granične prijelaze i još koješta. No, istini za volju, čak i kritičari oskudnosti usvojenog proračuna priznaju da se od predviđenih 950 milijuna KM zapravo zna izvore njih tek 750, dok preostalih 200 ostaje otvoreno za popunu zaduživanjem ili na neki drugi način.

S tim katastrofičnim financijskim stanjem na umu, ne čudi da je BiH posljednjih mjeseci ipak otrpjela štrajk Graničnih policajaca – koji nakon gotovo tri mjeseca, navodno i dalje traje bez prekida. Pri tome, uz navodno pojačanu kontrolu granica, kod Metkovića BiH-graničnoj policiji prođe zamaskirani leš kao legitimni i živi putnik na povratku u domovinu – o čemu smo već pisali na obris.org. Jednako tako, posljednjih dana BiH i javno priznaje kako je, među ostalim, upravo i nedostatak sredstava jedan od krivaca za izostanak korištenja ozbiljnije vatrogasne tehnike pri gašenju niza velikih požara koji posljednjih dana haraju zemljom – onog gašenja za koje se jučer bezuspješno tražilo i pomoć iz RH.

Nedostatak novca bitno vidljivije od štrajka Granične policije ilustriraju ljetošnji nekontrolirani požari širom BiH

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.