Hrvatski Canadair zrakoplovi opet u BiH

 

Do već neko vrijeme gori na više mjesta oko Mostara, danas oko podneva izbio je požar i nedaleko granice BiH-Hrvatska, s bosansko-hercegovačke strane, kod sela Akmadžići u općini Grude. Trenutno je pod vatrom oko 30 hektara bjelogorične šume, na jako nepristupačnom kamenitom terenu. Iako su požar gasili šumari iz Gruda, pri temperaturi zraka od oko 37 stupnjeva i uz jugozapadni vjetar brzine 11 km/h, vatra se navodno krenula širiti i prema državnoj granici.

Vatra nedaleko području sela Mijaca, općina Vrgorac – točnije, u podnožju graničnog prijelaza Mijaca – nije prešla na hrvatski teritorij. Ne bi li se spriječio prelazak vatrene fronte na područje Hrvatske, podignuta su dva Canadaira te je na teren poslano 20 pripadnika DVD-a Vrgorac – koji su s nekoliko vatrogasnih cisterni gasili iz pravca Mijaca te navodili vatrogasne zrakoplove.

RH efikasnije leti i gasi kad BiH uspije dojaviti gdje zapravo gori!

Pri trećem ovogodišnjem djelovanju hrvatskih vatrogasnih zrakoplova u BiH – za koje opet ne treba posebna odluka Vlade budući je požar opet izbio neposredno uz granicu – posebno se bitnim pokazuje i ovo navođenje poslanih vatrogasnih zrakoplova s hrvatske strane. Naime, pri prošlom sličnom djelovanju, 20. srpnja ove godine – kada su nakon višekratnih poziva i pritisaka iz općine Tomislavgrad hrvatski vatrogasci ipak priskočili u pomoć – moglo se čuti da su dva zrakoplova Canadair iz Hrvatske tih nekoliko tona vode zapravo istresli na već ugašeno područje. Stvar je 21. srpnja objasnio pomoćnik direktora Uprave CZ FBiH Mirsad Teskeredžić:
To se sve dogodilo zbog loše koordinacije s kolegama u Tomislavgradu. Ja ne vidim iz Sarajeva što se tamo događa, a izvještaj nam ne polažu! Tako dođe kanader i istrese vodu na nešto što je već ugašeno!
Ovakve izjave s jedne strane otkrivaju zanimljive rupe u sustavu BiH upravljanja krizama, ali bi ujedno lako mogle ukazivati i na određen sukob centralnih te lokalnih vlasti (“Sarajeva” te “Mostara”) – oko točnog opsega ovlasti (općenito), te prava na koordiniranje dobivene međunarodne pomoći u slučajevima kriza (konkretno).
—————————————————-
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.