BiH: što s bjeguncem iz UN-misije u Južnom Sudanu?

 

Edvin Kutlovac desno i Fahrudin Radončić lijevo od žene u ljubičastom

Edvin Kutlovac desno i Fahrudin Radončić lijevo od žene u ljubičastom

Ni 10 dana nakon što je policijski službenik Granične policije BiH, viši inspektor Edvin Kutlovac pobjegao iz mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu, u susjednoj BiH ne stišava se buka oko tog neuobičajenog čina. Dok se prva kvalifikacija „dezerter“ eufemizirala u „samovoljno napuštanje dužnosti“, Kutlovac je zaradio suspenziju i disciplinski postupak, baš kao i zamjenik direktora Granične policije BiH Enes Gačanin. Njemu se na teret stavlja da je svjesno pokušao dezinformirati Ministarstvo sigurnosti BiH, nakon što je zamjenik zapovjednika BiH kontingenta u mirovnoj misiji UN-a u Južnom Sudanu Edvin Kutlovac samovoljno i neovlašteno napustio misiju. Gačanin je Ministarstvu sigurnosti njegov postupak opravdao tvrdnjom da se radi o „evakuaciji BiH policajaca“, dok svog pretpostavljenog, direktora Granične policije Vinka Dumančića, uopće nije obavijestio o svom postupku.

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić za sada ne želi govoriti o konkretnim sankcijama koje će ovaj dvojac nesumnjivo stići, ali je napomenuo da je šteta zbog ovakvog čina nesaglediva, jer zbog Kutlovca BiH policajci vjerojatno više neće moći dobivati visoka mjesta u međunarodnim misijama i tijelima. Osim što je bio zamjenik zapovjednika BiH kontingenta, Kutlovac je bio i visoki zamjenik šefa operacija u UNMISS-u, s dnevnicom većom od 100 dolara, napomenuo je Radončić. U trenutku Kutlovčevog bijega, zapovjednik BiH kontingenta Zlatan Mitić bio je na godišnjem odmoru.

Masivna evakuacija iz Južnog Sudana u Ugandu

Masivna evakuacija iz Južnog Sudana u Ugandu

Ova nesvakidašnja priča počela je 20. prosinca ove godine, kada se Kutlovac samovoljno ukrcao u zrakoplov koji je Vlada SR Njemačke organizirala za evakuaciju svojih državljana iz Južnog Sudana. U Sarajevo je stigao 2 dana kasnije, 22. prosinca. Time je počinio teže povrede službene dužnosti iz čl. 105. st.1. točke 9 i 15 Zakona o policijskim službenicima BiH, koje se definiraju kao „ponašanje koje narušava ugled policijskog tijela“ i „samovoljno napuštanje dužnosti ili mjesta čuvanja određenog objekta ili osobe, koje može imati štetne posljedice za policijsko tijelo“. No Kutlovac nije bio sam – zajedno s njim, u istom njemačkom avionu, pobjegao je i jedan nizozemski policijski časnik. Zanimljivo je pritom da je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da je njemačkim vojnim zrakoplovom iz glavnog grada Južnog Sudana u Ugandu hitno evakuirano 55 njemačkih državljana i 3 policijska službenika – Francuz, Švicarac i Nizozemac. Nema ni spomena BiH državljana Kutlovca, ali se najavljuje da Njemačka planira još jedan evakuacijski let istoga dana poslije podne. Kasnije je objavljeno da je tog petka, 20. prosinca, evakuirano ukupno 98 ljudi, većinom njemačkih državljana, među kojima se našao i njemački veleposlanik u Južnom Sudanu. Njemačka tu nije bila iznimka – svoje su građane počele evakuirati i druge europske zemlje, kao i SAD.

Bate UN-a kao jedini spas od građanskog rata u Južnom Sudanu

Baze UN-a kao jedini spas od građanskog rata u Južnom Sudanu

Upravo se tih dana i drastično pogoršalo stanje u Južnome Sudanu. Dan prije Kutlovčevog bijega, 19. prosinca, pobunjenici iz naroda Nuera (druge po veličini etničke grupacije u Južnom Sudanu) napali su UN-ovu bazu u Akobu, u koju se sklonilo nekoliko tisuća civila, a u napadu je bilo i poginulih. UNMISS je potom poduzeo akciju izvlačenja nenaoružanog osoblja, i slanja pojačanja od 60 vojnika.

Nakon bijega Edvina Kutlovca, zapovjednik misije UN-a u Južnom Sudanu ljutito je pisao Odjelu za mirovne operacije Un-a u New Yorku, dok su zapovjednici svih ostalih kontingenata u misiji UNMISS poslali u Sarajevo vrlo oštro pismo, žestoko prosvjedujući zbog Kutlovčevog ponašanja. Dužnosnicima UN-a pismom se obratila i veleposlanica BiH u UN-a Mirsada Čolaković, obavještavajući ih o mjerama poduzetim protiv Edvina Kutlovca i uvjeravajući ih kako „individualni postupak jednog policijskog službenika ne treba utjecati na ugled koji su BiH policijske i vojne jedinice stekle profesionalnim i predanim radom, sudjelujući i UN-ovim mirovnim operacijama u svijetu“.

U UN-ovoj misiji u Južnom Sudanu trenutno se nalazi 25 policajaca BiH i svi su, navodno, na sigurnom. Njih 12 nalazi se u ugroženim zonama, ali Ministarstvo sigurnosti tvrdi kako nema razloga za njihovu evakuaciju. No da situacija nije ni približno „pod kontrolom“, dokazuje i pismo koje je ministar sigurnosti Fahrudin Radončić 23. prosinca uputio pripadnicima BiH kontingenta u Južnom Sudanu. U pismu ih Radončić uvjerava kako „vrlo pažljivo i odgovorno prati situaciju“, te je u stalnom kontaktu sa zapovjedništvom kontingenta. Isto tako, svojevrsno ohrabrenje Radončiću je ulio i Krizni stožer UNMISS-a, tvrdnjom da stanje sigurnosti u području misije nije alarmantno, te da Misija nastavlja redovno obavljanje poslova.

Na kraju pisma Radončić poručuje: „želim vas ohrabriti da se i dalje dostojanstveno i hrabro nosite s izazovima s kojima se susrećete u pomaganju narodu Južnog Sudana i zamoliti da se držite zajedno, te da budete u stalnom kontaktu i postupate po instrukcijama zapovjedništva kontingenta“. Zajedno s još 8 svojih kolega i kolegica, policajac Edvin Kutlovac otišao je u jednogodišnju mirovnu misiju UN-a u Južnom Sudanu u ožujku ove godine. Prilikom ispraćaja na sarajevskom aerodromu, ponovljeno je kako je njihova zadaća mentorska, odnosno savjetovanje i monitoring pripadnika policije u Južnom Sudanu. No eskalacija sukoba – zbog čega će UN u Južni Sudan poslati dodatne snage od 5500 vojnika i 423 policajca – očito je bila preveliki izazov za nenaoružane UN-ovce.

Edvin Kutlovac za sada se drži podalje od novinara, koji nagađaju hoće li dobiti tek novčanu kaznu ili otkaz iz službe. Trenutno je ovo drugo izvjesnije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.