„Partner 2019“ – dominacija topništva i helikoptera

 

Završio se i ovogodišnji, deveti po redu, sajam vojne opreme i naoružanja „Partner 2019“ u Beogradu. Čitavo je to događanje bilo u svjetlu obilježavanja 70. rođendana državnog poduzeća za proizvodnju te prodaju naoružanja i vojne opreme „Yugoimport SDPR“, što ga je razlikovalo u odnosu na prethodne takve sajmove. Ta razlika se, prije svega, odnosi i na uvođenje dinamičkog prikaza srpske obrambene industrije na poligonu Centra za ispitivanje namjenske vojne opreme (NVO) „Nikinci“, koji se nalazi 85 kilometara od Beograda, i gdje su za odabrane uzvanike te predstavnike medija prikazane vatrene mogućnosti srpske obrambene industrije.

Za statički dio izložbe pod kupolama Beogradskog sajma mogli bi slobodno reći kako je bio sav u znaku topništva i topničkih borbenih sustava – od kojih su neki tu imali premijeru i već su označeni kao srpski „izvozni“ aduti nakon „Nore B52“, a poslovično je (kao i za svaki borbeni sustav do sada) navedeno i njihovo skoro uvođenje u naoružanje Vojske Srbije.

Na sajmu je prikazan i projekt srpskog vojnika budućnosti „1.500+“. Ove godine na sajmu je pažnju plijenila i  takozvana „nevidljiva“ tkanina kompanije „Jumko“ iz Vranja. Zahvaljujući specijalnim materijalima, ljudi i naoružanje koji su njome prekriveni ostaju zaštićeni od registriranja termo-kamerama. Ovaj je projekt razvijen gotovo do samog kraja, a u prvoj fazi bit će izrađivane prekrivke za naoružanje i odore za specijalne postrojbe. „Jumko“ razvija i specijalna platna koja mobilne telefone i računala štite od daljinskih upada te preuzimanja podataka.

Raketni i topnički sustavi

Već prvog dana sajma, visokim uzvanicima iz državnog i vojnog vrha, a prije svega predsjedniku Republike Srbije, na štandu „SDPR-a“ prikazan je novi koncept samohodnog višecijevnog modularnog lansera raketa pod imenom „Tamnava“ (SVMLR), za koji je pompozno najavljeno da će ispitivanja biti završena do kraja ove godine, nakon čega se očekuje uvođenje u naoružanje Vojske Srbije. Na sajmu je „Tamnava“ prikazana s modularnim kontejnerima u kojima se nalaze rakete kalibra 122 mm. Zanimljiv je i navod da će ovaj SVMLR nositi i rakete kalibra 267 mm – iako je sam prikazan u kalibru 122, koje koristi i čedo Vojno Tehničkog Instituta (VTI) – SVMLR „Morava“, čija su ispitivanja odavno završena, a on i dalje ne ulazi u naoružanje VS već se isključivo prikazuje na sajmovim (doduše na oklopnom kamionu). Da li zapravo „Tamnava“ predstavlja svojevrstan kontra-proizvod „Moravi“, svakako je zanimljiva teza za buduće razmišljanje. Pitanje da li postavljanje kadrova iz SDPR na visoke funkcije u Ministarstvo obrane RS, na pozicije gdje se odlučuje o opremanju vojske, ima utjecaja na to da VTI kao nositelj konstruiranja novih borbenih sustava bude sklonjen na stranu ili potpuno utopljen u SDPR, svakako je tema za jednu drugu diskusiju!

Ono što je navedeno za „Tamnavu“ od daljnjih tehničkih podataka je da je ovaj raketni sistem montiran na karoseriju teškog kamiona „Kamaz“ 6560 konfiguracije 8*8. Također, u izložbenom prospektu stoji da ovaj raketni sustav lansira 96 raketa kalibra 122mm na daljinu od 40 kilometara, a raketu kalibra 267 mm na daljinu od 70 kilometara. U okviru instalacije ovog raketnog sustava nalaze se dva kontejnera, kao i dva u rezervi, pa je tu odbačen uobičajeni koncept dodatnog logističkog vozila za prijevoz, pretovar i punjenje raketnog sustava, kako je to bilo kod „Ognja“ i „Orkana“ ili „Morave“. Sustavi za upravljanje i korekciju vatre nalaze se u samom kamionu. Inače, broj raketa u jednom kontejneru je 24 za kalibar 122 mm, odnosno 6 za kalibar 267 mm.

Na sajmu je prikazana i modernizirana verzija popularnog „Ognja“, pod oznakom LRSVD M-17 „Oganj“. Radi se o modularnom raketnom sustavu koji može nositi kontejnere s raketama kalibra 122 mm i 128 mm. Jedan od kontejnera imao je i novu raketu tipa zemlja-zemlja, imenom „Košava“ – projektil za koji se spominje sustave radijskog i televizijskog vođenja, domet od 25 kilometara, a koja stane po jedna u modularnu lansirnu kutiju.

Još jedan topnički sustav koji je doživio redizajn je samohodna haubica s automatskim punjačem „zvučnog“ imena „Aleksandar“, koja je svoju promociju imala 2017. godine. Ovoga puta prikazana je na karoseriji oklopnog kamiona marke „MAN“, što je iskorak od poslovičnog montiranja na karoseriju ruskog „Kamaza“ kao prije dvije godine. Ono što je navedeno kao razlika u odnosu na prvi tada predstavljeni prototip, su činjenice da je ova samohodna haubica dobila novi sustav punjenja granatama u automatski doboš, sustav za upravljanje vatrom je automatiziran, a krajnji domet ove haubice iznosi 52 km. Navedeno je da se radi na razvoju domaćeg laserski vođenog projektila dometa 62 kilometara, sličnog ruskom „Krasnopolju“ i američkom M712 „Copperhead“. Priču o poslovično ultra, mega popularnoj „Nori“ – čiji je prvi divizijun stavljen u uporabu u mješovitoj topničkoj brigadi u Nišu – ovaj put valjalo bi preskočiti jer je o ovoj haubici već sve rečeno.

Poslovično je svoj prostor dobio i čuveni raketni sustav „Šumadija“ koji je još u razvoju, a čiji je prototip lansera i raketa prikazan još 2017. godine. Sustav se i dalje nalazi u razvoju, a zasniva se na dvije rakete – jedne kratkog dometa do 70 km i jedne do 300 km. Za neupućene, riječ je o raketnom sustavu zemlja-zemlja, namijenjenom za uništavanje površinskih ciljeva poput vojnih baza, komunikacijskih čvorišta, aerodroma i luka. Ovaj sustav koristi dva tipa raketa: „Jerina 1“, kalibra 400 mm i dometa 300 km, te „Jerina 2“, kalibra 262 mm i dometa 70 km. Svoje predstavljanje imao je i samohodni topničko-raketni sustav PZO „PASARS“, prikazan u punom sastavu s raketama. Za ovaj se sustav već uveliko govori da bi trebao dobiti francuske rakete PZO „Mistral“, o čemu će navodno biti riječi tijekom skore Macronove posjete Beogradu.

Vozila i oklop

Oklopna komponenta ove godine na sajmu nije baš bila posebno raznovrsna, ali je i tu bilo zanimljivosti te najava. Tako je, na primjer, na štandu SDPR-a prikazana i verzija borbenog oklopnog vozila na kotačima „Lazar 3“ u verziji za protuoklopnu borbu pod imenom „RALAS“, opremljena s dva kutijasta lansera za četiri protuoklopne vođene rakete tipa „Alas“ dometa do devet kilometara. Ovaj borbeni sustav svoju promociju imao je na Međunarodnom sajmu vojne opreme i naoružanja IDEX 2019 u Abu Dabiju, a prikazan je bio i u Nišu, na vojnoj paradi „Obrana slobode“ u svibnju ove godine. Kako je opisano, ovaj sustav je namijenjen za protutenkovsku borbu, te djelovanja po utvrđenim objektima, bunkerima i brodovima.

Nezaobilazan je svakako bio i BOVT „Lazar 3“ koji se nalazi u naoružanju VS. No, prikazana je i verzija vozila „Lazara 2“ s ruskom oružnom kupolom kalibra 30 mm, u maskirnoj shemi koju koristi srpska „Žandarmerija“. Također je bilo prezentirano i višenamjensko borbeno oklopno vozilo „Miloš“, za kojeg je navedeno da će umjesto daljinski upravljive borbene stanice dobiti „Gatling“, Dillon Aero minigun kapaciteta 3.000 metaka u minuti, čime bi se trebala povećati njegova ukupna vatrena moć. Pregovori s proizvođačem i posrednikom nisu završeni, ali velika je šansa da se ovaj posao završi već dogodine. U klasi oklopnih autombila trebalo bi istaknuti i beogradsku premijeru oklopnog borbenog vozila „Despot“ konfiguracije 4*4, koje proizvodi Tehničko remontni zavod Bratunac, a koje je imalo svoju premijeru na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci. Tada su bila prikazana dva vozila za koja je navedeno da će ući u sastav policije Srpske. Posjetitelji sajma „Partner 2019“ imali su priliku vidjeti za nijansu rekonstuirano vozilo, u odnosu na ona prikazana u Banjaluci. Vozilo je inače u konfiguraciji slično srpskom „Milošu“, s kojima dijeli i istu razinu zaštite nivoa 2A i 2B, odnosno STANAG 4569. Razina zaštite na čeonom dijelu je tri, a s ostalih strana dva. Navodno, kako je rečeno, jedan inozemni kupac (nije rečeno koji) već je naručio 20 komada, kao i 8.500 pištolja „Vampir“ koje proizvodi isto ovo poduzeće iz Bratunca.

Ono što je svakako privuklo najveću pažnju je pojava skice prve srpske amfibije pod imenom „Kurjak“. Priča o BOVT koje će imati amfibijska svojstva već se duže širi u srpskoj javnosti. Navedeno je bilo da će to biti novi „Lazar 4“, međutim u javnost je izašla priča, kao i na sajmu, o borbenom-oklopnom vozilu „amfibiji“ pod imenom „Kurjak“, konfiguracije 6*6, koju bi trebalo proizvoditi poduzeće „SRBOAUTO“ iz Ostružnice kod Beograda. Ovdje valja spomenuti kako samo to ime nema direktne veze s pričom o srpskoj modernizaciji ruskih oklopnih vozila BRDM-2 pod imenom „Kurjak“ u dve verzije. Ono što je za sada poznato iz šturih informacija o ovom budućem oklopnom vozilu, čija je prikazana samo skica, je da će navodno biti rađeno u kooperaciji s južnoafričkom kompanijom „ADG Mobility“, s razinom zaštite STANAG-4. Navedeno je i da će „Kurjak“ imati top kalibra 30 mm, a moći će prevoziti 8 vojnika plus tri člana posade. Navedeno je i da će vozilo imati neovisni ovjes s hidropneumatskim amortizerima, da će plovnost po vodi biti do osam kilometara na sat. Također, od ostalih tehničkih podataka navedeno je i da „Kurjak“ savladava bočni nagib od 30 stupnjeva, uzdužni od 70 stupnjeva, vertikalnu prepreku visine 0,6 m i rov širine 1,5 m. Vozilo će biti visoko 2,6 m, široko 3 metra, i dugačko 7,1 m, uz masu do 25 tona. Na sajmu je poslovično prikazan i stari dio postava, koji čine tenk M-84AB1 i BVP M-80 A, prikazan opremljen i kupolom „Vidra E“. Interesantno da je nakon spomena famozne donacije borbenih vozila pješaštva M2 Bradley iz američkih vojnih viškova Hrvatskoj, munjevito najavljena modernizacija srpskih BVP-ova.

U ovom kratkom prikazu noviteta na sajmu „Partner 2019“ valjalo bi dodati i pojavu novog ERA oklopa M19 koji je razvio VTI (Vojnotehnički institut), i koji bi trebao biti ugrađivan u predstojećoj modernizaciji srpski tenkova M-84. Ono što je za sada poznato – kad se pogleda uzdužni presjek ovog ERA oklopa M19 – vidljiva je u unutrašnjosti kasete kombinacija eksplozivnog elementa kao kod ruskog „Kontakt“ K-1 i valovitog elementa s kumulativnim efektom. Debljina eksploziva unutar kasete je 6 mm, postavljenog u bakarne obloge debljine 2mm. Već sada se nagađa da bi ERA M19 mogao biti znatno bolji od ruskog „Kontakt“ K-5, ali daleko od ukrajinskog reaktivnog oklopa „Nož“. Iz produkcije Vojnotehničkog instituta i Instituta Mihailo Pupin izašao je i simulator za vozače i ciljatelje tenkova M-84 „TOPOT“. Radi se tu o stacionarnom simulatoru, čiji je razvoj trajao pet godina. Prema riječima pojedinih upućenih osoba, ovaj je simulator vrlo realističan, a štedi novac olakšanom obukom profesionalnih tenkista.

Od inozemnih izlagača zapaženo je mjesto zauzelo poduzeće „Valhalla Weapon Systems“ iz Slovenije, specijalizirano za proizvodnju kupola. Na „Partneru“ je prikazana verzija s jednim članom posade i topom kalibra 30 mm, namijenjena za ugradnju na laka oklopna vozila, kao i vozila u konfiguraciji MRAP. U katalogu je kao mogućnost za ugradnju mitraljeza i topova po potrebi navedena i Zastava M02 Kojot, kalibra 12,7 mm.

Zrakoplovi i protuzračna oprema

Na sajmu je viđen i bespilotni helikopter „Stršljen“, koji je potpuno redizajniran u odnosu na onaj koji se pojavio 2017. godine. Ovaj je sustav zauzimao centralno mjesto u dvorani, uz poseban prikaz i raznolikih oružnih kombinacija koje bi se na njemu mogle koristiti. Od ostalih letjelica bio je prikazan i školski avion „Sova“, nastao na konceptu poznatog školskog aviona „Utva 75“, namijenjenog za početnu obuku, sportsko i turističko letenje. Tijekom sajma pompozno je bio najavljen početak serijske proizvodnje ovog aviona za kupca iz UAE.

Svakako najveća zvijezda ovog sajma bila je premijera Airbus-ovog helikoptera H-145M, kojih je Srbija kupila devet komada – od čega 5 za vojsku i 4 za policiju, za što je ukupno izdvojeno oko 105 miliona EUR. Prije srpske, ovaj helikopter je svoju premijeru imao na poznatoj zrakoplovnoj izložbi Le Bourget kod Pariza, gdje je prikazan s kompletnim asortimanom integriranog domaćeg naoružanja (koje opet radi SDPR). Za razliku od Pariza, u Beogradu je bio predstavljen samo dio naoružanja. Poznato je da će ovaj helikopter u verziji za vojsku biti opremljen kontejnerima GH-78 sa strojnicom kalibra 12,7 mm i sedmocijevnim saćastim lanserima L80-07 ruskih nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm. Za sada su ispitane oružne opcije koje su uključivale strojnice, topove, nevođena raketna zrna i vođena raketa zrna. Svi vojni helikopteri bit će stacionirani u 119. helikopterskoj eskadrili „Zmajevi“ u Nišu.

 

Po zahtjevu Specijalne brigade VS, VTI iz Žarkova razvio je bespilotnu letjelicu „Aleks“, naoružan bacačima raketa, koji će po okončanju testiranja biti uveden u naoružanje. Tim putem će najverovatnije krenuti i daljinski upravljiva borbena stanica „Kerber“, koju čini trocijevni top kalibra 20 mm M-55, namijenjen montaži na vozila i objekte na zemlji.

Od PZO sustava, na „Partneru“ je prikazana i modernizirana verzija sustava „KUB“ pod oznakom M2, koju neki poznavaoci oštro kritiziraju prije svega zbog kombinacije modificiranih raketa zrak-zrak i originalnih raketa sa sustava „KUB“. Ovakvu modernizaciju već nazivaju „cirkuska šarada“.

Demonstracija u Nikincima

Povodom 70 godina postojanja poduzeća „Jugoimport-SDPR“ drugog dana sajma upriličen je prikaz s bojnim gađanjima na poligonu Nikinci, pretežito za vojni vrh i brojne inozemne delegacije koje su posjetile međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“. Naletima trenažnog aviona „Lasta“ otpočeo je prikaz, nakon čega su uslijedili borbeni zaokreti i poniranja aviona G-4, te raketiranje stacionarnog cilja nevođenim raketnim zrnima 128mm M15 – što je nova verzija poznate „Munje“.

Simulacijom taktičke situacije napada terorista u urbanom području pripadnici SAJ-a demonstrirali su gađanje pištoljem CZ999 i puškom „pumpericom“. Gosti su se mogli uvjeriti i u performanse besposadnog vozila „Miloš“, te oklopnog vozila „Lazar 3“, iz kojih su gađani različiti ciljevi daljinski upravljanim borbenim stanicama sa strojnicama. Bojnim gađanjem je svoju snagu demonstrirala i samohodna top-haubica 155 mm NORA B52, a u širokoj lepezi prikazanog naoružanja i vojne opreme našli su se još i avion „Sova“, topnički PZO susutav „PASARS“, rakete „Maljutka“ 2F  i 2T5, modularne puške u kalibru 6,5 mm s optičkim i video ciljnikom, nove snajperske puške, različito streljivo i sustavi naoružanja vatrene podrške…

Zaključak

Deveti po redu sajam naoružanja „Partner 2019“ predstavlja ogledni prostor srpske obrambene industrije. Poseban pomak za nju napravljen je ove godine, uvrštavanjem jednog divizijuna samohodnih haubica tipa NORA i BOVT Lazar 3 u sastav Vojske Srbije. Ostali prikazi raznih ambicionih topničkih oruđa za sada ostaju prototipovi, iako se u medijima najavljuje uvođenje još novih složenih oružnih sustava u redovitu opremu VS.

Novi će pomak biti napravljen i u nabavci helikoptera od Airbus-a. Na otvaranju sajma je predsjednik Srbije Vučić, ujedno i nositelj funkcije „vrhovnog komandanta“ (koja se često posebno ističe na vojnim prikazima), izjavio: „Naručili smo još tri ‘Super Pume’. To su najbolji i najskuplji helikopteri koje smo mogli naručiti. Ukupno smo 12 letjelica naručili od ‘Airbusa’, a naručivat ćemo ih još. Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih imali u naoružanju Vojske Srbije i Policije u prethodnom periodu i prethodnim decenijama, i onda će vam biti jasno koliko je Srbija napredovala u financijskom smislu, koliko sebe može opremiti za izvanredne situacije, i koliko može postići bolje uvjete za očuvanje svog integriteta i obranu svoje zemlje“.

Inače, svečanost upriličena povodom uručivanja prvog od devet helikoptera H-145M iskorištena je i da se najavi kako će sastavni dio ugovora o nabavci helikoptera H-145M biti i projekt industrijske suradnje – koji predviđa podršku kompanije „Airbus“ srpskim proizvodnim i znanstveno-istraživačkim institucijama u pribavljanju kvalifikacija i certifikata, te omogućava učešće u širokom spektru kooperantskih mogućnosti kompanije „Airbus“. Za Ministarstvo obrane Republike Srbije najznačajniji projekti industrijske suradnje su oni koji se odnose na unapređivanje i certifikaciju kapaciteta Zrakoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ za održavanje i proizvodnju dijelova helikoptera „Gazela“. Upravo je to i bilo službeno potvrđeno prvog dana sajma „Partner 2019“, svečanim uručivanjem certfikata Zrakoplovnome zavodu „Moma Stanojlović“. Priredba je bila završena mnogim obećanjima kako će se do kraja godine moći vidjeti nove borbene sustave u naoružanju Vojske Srbije, no da li će to i stvarno biti tako ostaje za vidjeti.

 

* gost autor: Andrej Mlakar, novinar iz Beograda

* Photo: Ministarstvo obrane Republike Srbije, Saša Karadžić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.