Partner 2017: rakete i nove top-haubice “IN”, oklop “OUT”

 

Osmi međunarodni sajam naoružanja “Partner”, koji se svake neparne godine održava na prostoru Beogradskog sajma, otvoren je jučer, 27. lipnja, uz pompu i neizbježno prisustvo novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i vojnog vrha. Vučić je na otvaranju sajma najavio da će strane kompanije moći u narednom razdoblju sudjelovati  u srpskoj obrambenoj industriji do 49 posto, zahvaljujući izmjenama zakona koje je pripremilo Ministarstvo obrane RS. U predsjedničkom uvodu nabrojeno je i koliko je država uložila u obrambenu industriju, uz napomenu da u tome leži budućnost Srbije. Također, na otvaranju se neizbježno Vučić dotaknuo i medijske najave da Hrvatska kupuje F-16 ili Gripen:

“Ako imaju pare, neka se naoružavaju! Ako imaju zdravu ekonomiju, neka se naoružavaju! Želim im mnogo uspjeha. Nema tu filozofije”,

rekao je Vučić i podvukao kako je na Srbiji da osigura svoju sigurnost, svoje nebo i sigurnost građana. U okviru toga dotaknuo se i priče o dolasku 6 aviona MiG-29 iz Rusije. “Stići će uskoro i bit će transportirani. Sve će proći bez problema“, rekao je Vučić, ali nije naveo kada.

Medijima se tom prilikom obratio i predsjednik RS Milorad Dodik, rekavši da Republika Srpska računa na potencijale vojne industrije Srbije. On je istaknuo i da se razgovara o modernizaciji policije, te je podsjetio da vojnici iz Srpske prolaze kroz razne programe obrazovanja i da je želja da se to proširi na potrebe policije, koja može biti i obrambena.

Sudionici i izlošci na “Partneru 2017”

Na Sajmu je 128 izlagača iz 21 zemlje. Među zemljama-sudionicima su Kina, Indija, Francuska, Austrija, Švicarska, Finska, Švedska, Njemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, Nizozemska, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Češka Republika, Irska, Bjelorusija te Srbija. Jedina kompanija koja se ističe kao jako ime je “Airbus Helicopters”, koji su na svom štandu predstavili maketu helikoptera H-145M čijih 9 primjeraka treba doći u Srbiju, i to 6 za vojsku, a tri za MUP Srbije. Hrvatsko sudjelovanje bilo je na simboličnoj razini, putem dvije tvrtke – “POB d.o.o.” iz Bjelovara i “ROXTEC”, zastupništvo za Hrvatsku, sa sjedištem u Zagrebu.

Samohodni hibridni PZO sustav “Terminator”

U odnosu na prethodne, ovogodišnji je “Partner” malo siromašniji u ponudi, iako je prikazano nekoliko noviteta. Većina sredstava mogla je biti viđena prije skoro nešto više od mjesec dana na poligonu Nikinci na vojnoj vježbi “Čelik 2017“. Vanjski statički dio izložbe u pogledu oklopne tehnike bio je skoro identičan kao svake druge godine, ali ipak nekoliko siromašniji, dok je među eksponiranim topničkim sustavima dominirala uglavnom Nora.

 

Noviteti na “Partneru 2017”

Modularni višecijevni raketni sustav “Šumadija”

Novitet koji je prikazan po prvi put je nova top haubica kalibra 155 mm Nora pod imenom “Aleksandar” i lanser za rakete “Šumadija”.

Pored novopečenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, uz pompu je otkriven i predstavljen Modularni višecijevni raketni sustav vatrene podrške “Šumadija”. Prema opisu, sustav koji se nalazi na šasiji vozila Kamaz namijenjen je za transport i lansiranje dva tipa topničkih raketa kojima su dana imena “Jerina 1” i “Jerina 2”. Pretpostavlja se da su rakete dobile ime po Jerini Branković, srpskoj despotici, porijeklom Grkinji i supruzi despota Đurađa Brankovića. U narodu je bila zvana kao prokleta Jerina.

Raketa “Jerina 2”

“Jerina 1” prezentaciju je imala u Abu Dabiju 2017. na sajmu IDEX. Tada je nazvana “Šumadija”. Kao “Šumadija” je predstavljena i u Nikincima. Prema podacima s “Partnera 2017”, radi se o vođenoj raketi dometa 285 km, s korekcijom putanje na bazi sustava INS/GPS. Raketa se lansira s modularnog lansera, koji prema podacima SDPR može da sadrži dvije rakete. Na sustavu navodno mogu biti dva do četiri modula s po dvije rakete, ukupno četiri do osam raketa. Topnička raketa “Jerina 1” namijenjena je, prema opisu, za uništavanje površinskih, kao i krupnih točkastih ciljeva neprijatelja, kao što su vojne baze, aerodromi, luke i lučka postrojenja, važna transportna čvorišta, tvornička postrojenja, i drugi važni kopneni nepokretni objekti na daljinama do 285 km.

Performanse: Kalibar: 400 mm, maksimalni domet (na razini mora) do 285 km, minimalni domet (na razini mora) veći od 70 km, temperaturni opseg primjene: -30 stupnjeva do +50 stupnjeva.

Bojna glava: Tip bojne glave: razorna/fragmentacijska, masa bojne glave: 200 kg.

“Jerina 2” svoju je premijeru imala upravo na ovogodišnjem “Partneru”. Prema podacima SDPR, raketa se lansira iz modula koji ima šest raketa. Upravo ovakav lanser je prikazan na sajmu. Na sustavu mogu biti dva takva modula s ukupno dvanaest raketa. Za ovu raketu nisu dane detaljne specifikacije.

Drugo sredstvo koje je premijeru doživjelo na ovogodišnjem sajmu je nova samohodna top-haubica, označena kao samohodno topničko oružje 155 mm “MGS-25” pod imenom “Aleksandar“. Međutim, ostala je jedna nedoumica – da li je sama haubica nazvana po novopečenom predsjedniku Srbije ili je ime uzeto ponovo iz povijesti, u ovom slučaju misleći na dva srpska kralja Aleksandra Obrenovića i Aleksandra Karađorđevića. U opisu SDPR se kaže da je to posljednja riječ u razvoju srpskog topništva i predstavlja najmoćnije topničko oružje vatrene podrške kalibra 155 mm, kao i da je sredstvo potpuno automatizirano s visokom autonomijom. U odnosu na postojeću “Noru  B52”, “Aleksandar” navodno ima veću brzinu gađanja, od šest granata u minuti, što je bio i glavni zahtjev Vojske Srbije za novo topničko oružje.

Haubica “Aleksandar” u kalibru 155 milimetara

Topnički sustav “Aleksandar” je sad i vizualno te konstrukcijski drugačiji. Kabina ciljatelja je sada na prednjoj strani vozila umesto na zadnjoj, i potpuno je odvojena od automatskog punjača. Kao i ranije verzije iz “Nore”, novo oružje ima kalibar 155 milimetara, s dužinom cijevi od 8,6 metara, i maksimalnim dometom od 30 km s običnim, 42 km s aktivno-reaktivnim, i 60 km za projektil s raketnim motorom. Sa brzinom gađanja od šest granata u minuti, “Aleksandar” bi trebao znatno povećati operativne sposobnosti Vojske Srbije. Nova haubica dolazi u kompletu sa zapovjedno-izviđačkim vozilom, ima visok stupanj automatizacije rada, te brzo napušta položaj. Ovo oružje je za sada prototip, a za sredinu ove godine očekuje se početak njegovih verifikacijskih ispitivanja, koja prethode uvođenju u operativnu upotrebu.

Bespilotni helikopter “Stršljen”

Svoju premijeru imao je i bespilotni helikopter “Stršljen“, koji je prvu prezentaciju imao u Abu Dabiju, a premijerno je prikazan na “Partneru 2017”. Prema podacima SDPR, bespilotni helikopter namijenjen je za izviđanje, borbena djelovanja (podrška postrojbama na tlu) i protuelektronička djelovanja. Podaci kažu da je maksimalna brzina tog helikoptera 180 km/h, brzina krstarenja 160 km/h, brzina penjanja 8 m/s, a maksimalna visina leta 4.000 m. Autonomija leta iznosi 3,5 sata s 200 litara goriva i 4 sata s 240 litara goriva.

Dimenzije: dužina 6,75 m, visina 2,65 m, širina 1, 8 m. Težina praznog helikoptera je 400 kg, maksimalna težina helikoptera na polijetanju 750 kg, nosivost (koristan teret) 350 kg.

Helikopter izrađuje preduzeće “EdePro” iz okolice Beograda koje posluje pod patronatom SDPR. Motor letjelice, rotor, tijelo helikoptera, reduktor i lopatice djelo su srpskih kompanija uključenih u ovaj projekat.

Vođene rakete zrak–zemlja VRVZ-24 i VRVZ-200

Na sajmu su prikazane vođene rakete zrak–zemlja VRVZ-200 i VRVZ-24, za modernizirani avion “Orao”. Raketa VRVZ-200 ima bojnu glavu od 50 kg i domet od 40 km, ukoliko se lansira s visine od sedam tisuća metara. Maksimalna brzina je 900 km/h. Druga raketa VRVZ-24 ima jaču bojnu glavu od 123 kilograma, domet od 10 kilometara kada se lansira s visine od četiri tisuće metara, a maksimalna brzina joj je oko 2.000 kilometara na sat.

Na sajmu se moglo vidjeti i simulator za tenk M-84 pod imenom “TOPOT“. Naime, radi se o stacionarnom uređaju za taktičku obuku tenkovskih posada, prije svega vozača i ciljatelja, pod kontrolom instruktora, kako bi se ubrzala priprema budućih vozača da što prije krenu u vožnju s tenkom, usvajanje procedura rada tenkovske posade, obilježavanje i identifikacija ciljeva u obuci ciljatelja, kao i ispaljivanje svih tipova streljiva u različitim vremenskim i balističkim uvjetima.

Lanser raketnog sustava “Alas”

Takođe prvi put prikazan je i lanser raketnog sustava Alas” u verziji obala-more, kao i stanica za lansiranje raketa “Alas”, koji su montirani na vozilo NIMR. Inače, kompletni projekt se radi u saradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su nositelji cijelog razvoja.

Na sajmu su uz oklopna vozila Lazar 3“, u verzijama za vojsku te Žandarmeriju, prikazani i modificirani BOV M-86 – kao M-15, te još i njegove izviđačke varijante M-16. Tenkovi M-84 u verzijama M-84 As i AB1 sastavni su dio svakog sajamskog repertoara.

Zaključak koji bi se mogao izvesti poslije otvaranja i prvog dana govori da je ove godine “Partner” bio nekoliko skromniji, iako je prezentirano nekoliko zanimljivih noviteta. Izgleda da će sve ovo nekako ostati i dalje u sjeni MiG-ova, te da publiku više zanima njihov dolazak nego prezentacija oružja čiji se dolazak u jedinice Vojske Srbije spektakularno najavljuje već punih godinu dana.

Izviđačko oklopno vozilo BOV M-11

 

* tekst i slike: Andrej Mlakar, novinar iz Beograda

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.