Srbija: spašavanje Utve na državni način

 

Nije nepoznato da je pretežiti dio vojne industrije u Srbiji u državnom vlasništvu. No tijekom godina se polagano vidi nastojanje okupljanja raznih pojedinačnih poduzeća pod jednom središnjom kapom. Ovaj kišobran je “Jugoimport-SDPR”, državno poduzеćе s dugom i zanimljivom prošlošću. Ono svoj korijen vuče iz sredine lipnja 1949. godinе, kada jе rješеnjеm prеdsjеdnika Vladе FNRJ i ministra narodnе obranе Josipa Broza Tita osnovan “Jugoimport” – poduzеćе za mеđunarodnu trgovinu, primarno za uvoz dijеlova i sirovina za domaću vojnu industriju, a od 1953. i za izvoz. Budući da su od 1974. godinе svi ti poslovi bili cеntralizirani unutar nove Savеznе dirеkcijе za promеt i rеzеrvе proizvoda s posеbnom namjеnom (SDPR), u ovaj je okvir ušao i “Jugoimport” – koji je na kraju preživio i raspad SFRJ. Nakon nеkoliko rеorganizacija, odlukom Vladе Rеpublikе Srbijе 8. lipnja 2006. “Jugoimport-SDPR” postaje javno poduzеćе u državnom vlasništvu – dok se zajedno s Crnom Gorom iz tog sustava izdvojio i “Jugoimport-Mont d.o.o.” sa sjedištem u Podgorici (kao jedna od ukupno pet tvrtki bivšeg kompleksa vojne industrije, privatiziranih u Crnoj Gori početkom 2015. godine).

Vrh matice “Jugoimporta” u Srbiji imenuje i razrješava Vlada RS, često i s izrazito političkim motivima. Tu novaca ne nedostaje, pa ne čudi da to državno poduzeće od izvoznog servisa polako prerasta u samostalnog proizvođača, koji svojim financijama okuplja kadrove, preuzima postojeće tvrtke i organizira proizvodnju (čiji su se raznoliki rezultati vidjeli i tijekom nedavnog vojnog mimohoda u Novome Sadu, kao i na raznim međunarodnim sajmovima vojne opreme i naoružanja). Najnoviji korak poduzeća “Jugoimport-SDPR” na ovome polju opisao je jučer portal Tango Six, kratkom viješću o preuzimanju “Utve” iz Pančeva – proizvođača zrakoplova o čijim smo negdašnjim poslovnim problemima pisali i na portalu Obris.org. Ovaj zanimljiv kratki tekst prenosimo u cijelosti:

Pogoni “Utve” iz Pančeva

Kako Tango Six saznaje, državno poduzeće „Jugoimport-SDPR“ postalo je vlasnik 96 posto (95,9) kompanije „Utva“ iz Pančeva. Ovakvo rješenje donijeto je 28. veljače na temelju zahtjeva koji je pet dana ranije SDPR podnio Agenciji za privredne registre.

Suvlasništvo u „Utvi“ imaju još i Fond za razvoj s 3, 182 %, Grad Pančevo s 0,519 %, Higijena Pančevo s 0,089 %, Vodovod i kanalizacija Pančevo s 0,078 %, Autotransport Pančevo s 0,059 %, Dunav Osiguranje s 0,058 %, Srbijagas s 0,023 %, Općina Kovin s 0,015 %, Općina Opovo s 0,005 %, Gradska stambena agencija Pančevo s 0,005 %, te Općina Kovačica s 0,004 posto.

Podsjetimo – „Utva” je već nekoliko godina pod djelomičnom upravom državnog trgovca naoružanjem i proizvodima namjenske industrije „Jugoimport-SDPR“. Prethodne godine, Samostalni sindikat „Utve” proglasio je i generalni štrajk zbog kašnjenja zarada, kao i činjenice da od početka te godine nije sklopljen nijedan ugovor s potencijalnim partnerima. Iako je inicijativa za rješavanje statusa „Utve” i strateško partnerstvo sa SDPR-om pokrenuta prije dvije godine, sve do ovog trenutka nije bilo promjene statusa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.