Srbija kupila PZO sustav Mistral 3

 

Dvodnevni posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji (ponedjeljak i utorak, 15. i 16. srpnja) prošao je u znaku mrkve i batine. Francuska batina za Srbiju ticala se prvenstveno situacije s Kosovom, gdje se Macron ponudio kao svojevrsni posrednik koji će narednih tjedana pokušati organizirati sastanak sa čelnicima Srbije i Kosova, kao i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kako bi se ponovno pokrenuli razgovori i postigao održivi sporazum između sukobljenih strana. Francuska mrkva, pak, usmjerena je prije svega na obrambenu suradnju, čemu svjedoči pet sporazuma na području naoružanja i vojne opreme, potpisanih već prvoga dana Macronovog posjeta Republici Srbiji.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Republike Srbije, ministar obrane Aleksandar Vulin i potpredsjednik kompanije MBDA Didier Phillippe razmijenili su Okvirni sporazum i prateće Narudžbenice za nabavu PZO sustava Mistral 3, te njegovu zajedničku integraciju na srpski topničko-raketni sustav PASARS koji je u razvoju. Okvirni sporazum i Narudžbenicu br. 1 s MBDA potpisali su potpredsjednik kompanije Didier Phillippe i direktor za komercijalne poslove „Jugoimport-SDPR“ Aleksandar Lijaković, a u svojstvu prisutnog i suglasnog – pukovnik Dragan Panić, načelnik Odjela u Upravi za nabavu i prodaju Sektora za materijalne resurse. Narudžbenicu br. 2 potpisali su, također, Didier Phillippe i Aleksandar Lijaković, a u svojstvu prisutnog i suglasnog pukovnik Bojan Pavković, direktor Vojnotehničkog instituta Sektora za materijalne resurse. Potpisan je i Tehnički sporazum između Ministarstva obrane Republike Srbije i Ministarstva obrane Republike Francuske u vezi s nabavom PZO sustava kratkog dometa od kompanije MBDA, čiji su potpisnici državna tajnica u Ministarstvu obrane Francuske Geneviève Darrieussecq i v.d. pomoćnika ministra obrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović.

Po potpisivanju ovih dokumenata nije bilo previše detalja o kupovini sustava Mistral, osim izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića:

„Vrlo sam zadovoljan kupovinom raketa ‘Mistral’. Dobit ćemo 18 jedinica i ukupno 50 raketa. Za nas je to vrlo značajno i vjerujem da još mnogo toga u budućnosti možemo napraviti“,

rekao je Vučić dodavši još i ovo:

„Spremni smo i zainteresirani da kupimo od Francuske i druge uređaje optoelektroničke  prirode. Srbija danas ima novca, a mi to radimo da bismo uvijek mogli sačuvati i zaštititi svoju zemlju, kao vojno neutralna država. Francuska, kao naš saveznik i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, ali i kao jedna od najrazvijenijih zapadnih zemalja za moderne tehnologije, može biti netko tko s nama po tom pitanju može još uspješnije surađivati“.

Tim povodom i francuska kompanija MBDA izdala je priopćenje u kojem, među ostalim, stoji:

„Sa svojom prvom narudžbom europskih raketa, Srbija postaje 32. zemlja-kupac sustava Mistral i 10. zemlja pozvana da se pridruži klubu korisnika Mistrala. To će Srbiji omogućiti iskorištavanja zajedničkih korisničkih iskustava brojnih snaga koje djeluju sa sustavom Mistral u Europi, kao i da doprinese definiranju budućeg razvoja sustava naoružanja utemeljenog na ovom projektilu. Ovaj ugovor odnosi se na nabavu raketa Mistral, mobilnih lansera za razmještene snage, pripadajuću opremu i logistiku, te za pružanje tehničke i materijalne pomoći za integraciju raketa Mistral na vozila PASARS Vojske Srbije“.

Predsjednik Uprave MBDA Eric Béranger, piše dalje u korporativnom priopćenju, naznačio je svoj ponos što ovaj ugovor premašuje čisto materijalno opremanje:

„Srbija je pozvana da se pridruži kao novi član kluba korisnika Mistrala i postane novi partner MBDA. Ali prije svega, ovaj ugovor je prva prekretnica suradnje koju ćemo izgraditi zajedno sa Srbijom, čiji su sigurnosni ciljevi slični onima Francuske i Europske unije“.

Jugoimportov PASARS-16 “Terminator”

Kako piše ugledni beogradski zrakoplovni portal Tango Six, integraciju raketa Mistral na srpski PASARS radio bi Vojno-tehnički institut, i to tako da bi na svako vozilo išle po dvije rakete sustava Mistral 3+, francuska IC kamera, te identifikacijski sustav IFF. To je prva nabava nekog PZO sustava u Republici Srbiji tijekom posljednjih 25 godina – 1994. Srbija je nabavila ruske sustave 9K310 Igla-1, te od tada nije dodatno opremala svoje snage PZO sustavima. Što se tiče Vučićeve najave o mogućoj kupovini nekih optoelektroničkih sustava, piše Tango Six, riječ je o opremi za modernizaciju tenkova.

Osim ovog glavnog sporazuma s MBDA, predstavnici srpskog Ministarstva obrane potpisali su još nekoliko dokumenata s vodećim francuskim vojnim tvrtkama. Tako je potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva obrane Republike Srbije i kompanije Thales, koji su potpisali potpredsjednik te kompanije za Središnju Europu i Balkan Günther Trummer i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, koji je potpisao i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva obrane Republike Srbije i kompanije Safran (Odjel za kopnena vozila). Koliko je poznato, Srbija već neko vrijeme razgovara s Thalesom o kupovini radara Ground Master 200 (GM200). Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između srpskog poduzeća „Prva Petoljetka – Namjenska“ iz Trstenika i francuske kompanije „‎IXBlue“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.