Ministar obrane Srbije: “Učimo i iz hrvatskih grešaka”

Ministar obrane RS Aleksandar Vučić u obilasku priredbe 'Batajnica 2012'

Iako je air-show na Batajnici kod Beograda službeno otvorio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, svojevrsni „domaćin“ na mitingu bio je ipak za mnoge još uvijek novi ministar obrane RS, Aleksandar Vučić. U ovih nekoliko tjedana koliko je na čelu tog zahtjevnog resora, Vučić se relativno malo izjašnjavao o samoj obrani i obrambenom sektoru, a kritičari mu predbacuju da se bavi svime osim obranom.

Na Vučićevim je leđima još i sigurnosni sektor, ali i borba protiv korupcije, čiji je glasnogovornik, smatraju mnogi beogradski novinari, upravo ministar obrane. No, proslava 100-godišnjice srpskog vojnog zrakoplovstva koja se, među ostalim, obilježavala upravo ovog vikenda na Batajnici, bila je povod da se Aleksandar Vučić, barem verbalno i na kratko, vrati i u svoj osnovni sektor – obranu.

Budući je i Srbija, baš poput svojedobno Hrvatske, deklarirala potrebu za obnovom ratnog zrakoplovstva, ta je tema jedna od glavnih u tamošnjoj javnosti. Dok su se posljednjih mjeseci izjave pojedinih političkih i vojnih dužnosnika kretale od „Srbija nabavlja nove zrakoplove“ pa do „Srbija obustavlja nabavu zbog financijske krize“, Vučić je na Batajnici objasnio strategiju koju će Srbija primijeniti: 

Nećete mi zamjeriti što ću reći da obično novinari imaju svoje teme, a ja nekoliko puta … Možda sam i dosadan kad ponavljam stalno da mi prije svega insistiramo na razvoju naše namjenske industrije, na razvoju naše proizvodnje i na onome što mi možemo ponuditi svijetu. Kad budemo imali dovoljno novca,  onda ćemo ozbiljnije razmišljati o kupovini. Naravno da postoje razmišljanja, naravno da postoje prijedlozi, ali naš je posao da prvo zaradimo pa od onoga što zaradimo da nešto kupimo”.

——————————————-

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vučić - Kada u kupovinu borbenih aviona?     

——————————————-

Problem otezanja u donošenju odluke o sudbini ratnog zrakoplovstva, kao i o remontu, nabavi ili nečem trećem, Hrvatskoj je dobro poznata. Zato nas je zanimalo kakve je pouke Vučić izvukao iz hrvatskog oklijevanja oko nabave aviona?!

Pa, mnogo toga smo, rekao bih, izvukli iz uspjeha i grešaka svih u Središnjoj Europi. Prije svega,  trebamo analizirati i dalje, sve što su napravile i Češka i Poljska i Mađarska, i Slovačka i Hrvatska… I gledat ćemo, neka  se ne naljute moje kolege, da neke greške ne ponovimo, a da ono što je bilo dobro i ono što je bilo uspješno da ponovimo”.

——————————————-

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vučić - Srbija uči iz grešaka Srednje Europe     

——————————————-

Ali problem je svuda isti – novaca jednostavno nema.

“Novaca nema, ali ne plaćate uvijek sve novcem. Postoje i određene robe, postoje ‘barteri’, postoje različite vrste aranžmana, ali prije svega da kažem – upravo zbog toga,  mi radimo na tome da naše proizvode –  naša vojna industrija će biti u narednoj godini u… – svakako će napredovati , svakako će proizvoditi više nego što je to bio slučaj ranije, i uvjeren sam, ako pronađemo dovoljno tržišta za naše moderno naoružanje i naša moderna oružja, da ćemo onda moći i više toga kupiti i više različitih aranžmana sklopiti”. 

——————————————-

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vučić - Čime platiti novu tehniku?     

——————————————-

Vučić u razgovoru s novinarima na Batajnici

Dosadašnja vojna suradnja Hrvatske i Srbije prilično je skromna, i svodi su većim dijelom na pitanja iz domene ministarstava, a ne stožera i oružanih snaga. Kad spominjete nova tržišta, vidite li i Hrvatsku kao potencijalno novo tržište?

“To više zavisi od Hrvatske! Mi sve u regiji vidimo i kao potencijalno tržište i kao ljude s kojima možemo surađivati”.

——————————————-

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vučić - I Hrvatska kao potencijalno tržište     

——————————————-

Hrvatska i Srbija nedavno su potpisale novi ugovor o obrambenoj suradnji. No s druge, političke strane, odnosi su na ledu otkad je u Srbiji došlo do promjene vlasti. Diplomatski status quo uveli su i zapečatili predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Tomislav Nikolić. Iako to zvuči podosta nerealno, možda bi baš Vučić, zbog odnosa između dva obrambena resora, bio taj koji bi prekinuo diplomatsku šutnju. Zato nas je zanimalo – sprema li se možda u Zagreb?

“To zavisi od njih. Kada pozovu ili ako pozovu… jednostavno nigdje nikoga ne molimo, mi čuvamo i držimo do svoje zemlje, a sve ostale poštujemo”.

——————————————-

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vučić - Kada u Hrvatsku?     

——————————————-

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.