U Srbiji skandal oko nedjeljnog vojnog mimohoda u Parizu

 

Dok se za nedjeljni tradicionalni vojni mimohod u Parizu moglo čuti da je u njemu sudjelovalo ukupno 4800 vojnika, 241 konja, 265 vozila i 58 zrakoplova, sve to ne govori ništa o diplomatskoj drami koju je ova priredba navodno izazvala u Beogradu. Naime, sve bi ondje prošlo u miru da na počasnoj tribini nije bila postava koja je bila – uz domaćina, francuskog predsjednika Francois Hollandea, ondje je bio i glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Malija Dioncounda Traore, te Abdou Diouf, bivši predsjednik Senegala te glavni tajnik organizacije La Francophonie. A kako su gosti ipak oni koje si domaćin pozove – nezadovoljstvo listom uzvanika s jutarnjeg vojnog mimohoda u Parizu prelilo se izgleda u Beograd, na popodnevno svečano primanje koje je povodom nacionalnoga praznika u svojoj rezidenciji organizirao François-Xavier Deniau, veleposlanik Francuske u Srbiji.

Grublješić i veleposlanik sa suprugom

Potpredsjednica Vlade RS Grubješić i veleposlanik Deniau sa suprugom

Ondje se, naime, nisu pojavili glavni političari Republike Srbije – predsjednik države Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, a ni prvi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić. Umjesto njih, među oko 1000 uzvanika prisutni su bili tek predsjednik Skupštine Srbije, mladi Nebojša Stefanović, potpredsjednica Vlade RS za europske integracije Suzana Grubješić, te opozicijski veterani Vuk Drašković i Vojislav Koštunica.

Francusko izaslanstvo pred Spomenikom zahvalnosti Francuskoj na beogradskome Kalemegdanu

Iako je veleposlanik Deniau na sva usta hvalio odnose Francuske i Srbije, otvaranje pregovora Srbije i EU, te dugogodišnju “solidarnost i bratstvo po oružju Srbije i Francuske” – čemu je svjedočilo i njegovo polaganje vijenca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, na beogradskome Kalemegdanu – sve to navodno nije moglo isprati gorak okus ostavljen slikom hrvatskog ešalona u mimohodu avenijom Champs-Élysées.

Prema navodima beogradskih medija, srpski su političari odlučili bojkotirati francusku proslavu jer je „Srbiji sto puta pre mesto na toj paradi nego Hrvatskoj“, a razmišljalo se i da Ministarstvo odbrane Republike Srbije objavi priopćenje u kojem bi izrazilo svoj protest – od čega se onda ipak odustalo u hodu. Ipak, mediji navode i da se iz izvora bliskih Vladi RS moglo čuti da “Srbija je krvarila u Prvom i Drugom svetskom ratu i bila saveznik Francuske, a gde je tada bila Hrvatska“, dok se na pitanje kako bi formalno neutralna Srbija uopće spadala na vojni mimohod NATO članice Francuske – iz sličnih krugova čulo da “NATO s tim nema veze, nije ga ni bilo za vreme Prvog i Drugog svetskog rata“.

Oni racionalniji čitavu tu stvar komentirali su na primjereniji način. Tako se od Dragana Šutanovca, bivšeg ministra obrane Republike Srbije, moglo čuti kako je on u više navrata pokušavao dogovoriti sudjelovanje i Vojske Srbije na spomenutome mimohodu, ali da mu to ipak nije pošlo za rukom. “Nije skandal što nismo pozvani, ali bila bi čast da nas pozovu“, izjavio je tako Šutanovac za beogradske dnevne novine – a nama ostaje tek spomenuti da se hrvatski ministar obrane za ovu čast u nedjelju i posebno zahvalio svom francuskom kolegi Jean-Yvesu Le Drianu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.