Slovenska vojska i policija nabavljaju nove odore

 

Slovenska vojska i policija putem javnog natječaja nabavljaju uniforme, ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura.

Svoje dotrajale zimske odore policija namjerava nadomjestiti sa 739 službenih jakni, 3.671 pari radnih hlača i s 2.150 radnih jakni. Uz to, MUP Republike Slovenije kupuje i 3.000 pari terenskih cipela. Za nabavu novih zimskih policijskih odora MUP RS izdvojio je 8 milijuna eura, a rok za isporuku robe predviđen je za kraj ove godine.

Nabava za vojsku vrijedna je tek polovicu ove sume – ili točnije, 4 milijuna eura.

Nabava odora za Slovensku vojsku razdijeljena je na 7 kategorija, u okviru kojih se nabavljaju pojedinačni dijelovi poput maskirnih jakni, bluzona, kapa sa štitnikom, hlača, majica, rukavica i vojnih oznaka Slovenske vojske. Ugovor za SV predviđa fiksnu količinu za ovu godinu, kao i okvirne količine za dvije naredne godine, s time da se tijekom ove godine očekuje isporuka borbenih odora.

Ponude za policijske odore prikupljaju se do 11. travnja, a za vojne – dan kasnije, odnosno 12. travnja.

Prije 2 godine, 2014., izbio je skandal s postojećim slovenskim vojnim odorama, nakon napisa dnevnika „Delo“ o slaboj termičkoj zaštiti i neobjašnjivom izbljeđivanju borbenih odora Slovenske vojske. Prvih 150 kompleta borbene odore s tada novim maskirnim uzorkom testirano je 2009. godine u 13 jedinica Slovenske vojske, nakon čega je uslijedilo i opremanje vojnika novom odorom. Iako se slovensko Ministarstvo obrane trudilo uvjeriti javnost da su brojna testiranja u Sloveniji i Njemačkoj bila u korist novih slovenskih odora, MORS je ipak priznao da su neke odore posvijetlile, prije svega one koje su nosili slovenski vojnici u misiji KFOR na Kosovu. No do toga je došlo, tvrdili su u MORS-u, zbog neadekvatnog održavanja – jer pojedini korisnici prije pranja nisu odoru preokrenuli na unutarnju stranu, kako traže upute za uporabu. Medijski napisi govorili su i o češćim poderotinama na novim slovenskim odorama. I opet je MORS priopćio da se uglavnom radilo o poderotinama na odorama iz misija, za čiju su izradu korištene lakše, prozračnije tkanine. Teže, manje prozračne i uglavnom zimske odore nisu se nosile na takvim zadacima, pa se ne može ni govoriti o općem dojmu nekvalitetnih odora, tvrdio je MORS.

Zanimljivo je da je ova nabava odora uslijedila nakon što su slovenski parlamentarni zastupnici od vlasti tražili da se angažman vojske na granici zbog migrantske krize ipak iskoristi i za bolje opremanje proračunskim rezovima posljednjih godina prilično opustošene Slovenske vojske.

Ova dva natječaja zvuče kao dobra prilika i za hrvatsku tekstilnu industriju, na čelu sa tvrtkom KROKO, koja se u regiji već dokazala izradom odora za Vojsku Crne Gore i Kosovske sigurnosne snage, ali i puno šire.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.