Sloveniji draži slovenski UAV

 

Slovensko Ministarstvo obrane donijelo je konačnu odluku o kupovini bespilotnih letjelica – dobavljač 3 letjelice za potrebe Slovenske vojske, kao i za potrebe zaštite i spašavanja, bit će slovensko poduzeće C-ASTRAL iz Ajdovščine. Njihova je ponuda u konačnici bila najjeftinija, i iznosila je 307.622 eura bez PDV-a, što je bilo za čak 30 posto jeftinije od prve sljedeće ponude. U cijenu ove ponude ulazi komplet od 3 letjelice tipa BRAMOR s opremom, osposobljavanje korisnika i održavatelja, tehnička dokumentacije i rezervni dijelovi.

Natječaj je bio otvoren do sredine svibnja ove godine, a među 5 ponuđača našao se i hrvatski TeamNet Croatia. Štoviše, hrvatska je ponuda tada bila najjeftinija, no pri pregledu tehničke dokumentacije ustanovljeno je da je ona manjkava, zbog čega je TeamNet Croatia otpao iz nastavka javne nabave. Preostali ponuđači potom su pozvani da predaju konačnu ponudu – do 10. kolovoza to su učinile 3 tvrtke: AERONAUTICS LTD., MICOS d.o.o. i C-ASTRAL d.o.o., dok ranije najskuplji SURVEY COPTER nije predao ponudu, i time je odustao od daljnjeg sudjelovanja. Uoči testnih letova odstupio je i izraelski AERONAUTICS, pa su 17. kolovoza testiranju pristupili tek MICOS i C-ASTRAL. Potom je povjerenstvo MORS-a ustanovilo da MICOS-ova letjelica ne zadovoljava tehničkim zahtjevima iz natječajne dokumentacije, pa je odlučeno da se njihova konačna ponuda neće ni otvarati, već će im se takva, neotvorena, i vratiti. Tako je, slučajno ili ne, na stolu ostala jedna jedina ponuda, koja je u cijelosti odgovarala zahtjevima iz natječaja, i to baš slovenskog C-ASTRAL-a.

Sutra ističe rok do kada ponuđači imaju pravo uvida u dokumentaciju tvrtke koja je dobila natječaj, a ne bude li prigovora i zahtjeva za revizijom cijeloga postupka, Ministarstvo obrane bi već u drugoj polovici rujna moglo potpisati ugovor sa C-ASTRAL-om. Kako se već i prije najavljivalo, ova nabava od 3 kompleta bespilotnih letjelica samo je uvod za daljnju nabavu još i dodatna 4 kompleta takvih letjelica.

Dok je slovensko Ministarstvo obrane pitanje bespilotnih sustava visokih performansi i dugog letnog vremena riješilo zajedničkom kupnjom s partnerima i saveznicima – manje bespilotne sustave Slovenija rješava samostalno. Prvi komplet novog sustava namjerava se naručiti uskoro po sklapanju okvirnog sporazuma, uz isporuku do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Te bespilotne letjelice razreda „Mini“ bit će raspoređene u 1. i 72. brigadu Slovenske vojske, a u prvo vrijeme će se upotrebljavati za izviđanje u mirovnim misijama. Kao dobar razlog za ovu nabavu, osim obveza prema NATO-savezu, navodi se primjer iz Afganistana, kada su se slovenski vojnici upravo prilikom izviđanja našli na miniranom području.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.