MORS rasprodaje stara vojna vozila

 

Ministarstvo obrane Slovenije danas održava javnu dražbu rabljenih motornih vozila u skladištu oružja i materijalno-tehničkih sredstava Bukovžlak kod Celja. Riječ je o sredstvima iz fundusa Ministarstva i Slovenske vojske. Zainteresiranim kupcima nudi se više od 60 vozila, godišta od 1972. do 2001. godine, a podijeljenih u kategorije terenskih, tovarnih, transportnih i osobnih vozila. Po starosti prednjače tovarna vozila, uglavnom razni TAM-ovi kamioni, te koju godinu „noviji“ FAP-ovi, ali se za par stotina eura može naći i Steyr-Puch Pinzgauer 710M iz 1976. godine. Slovensko Ministarstvo obrane napominje da je većina vozila upotrebljiva tek za rezervne dijelove, dok se poneko može kupiti i bez ključnog dijela kao što je motor.

Ovo je treća ovakva javna dražba u organizaciji MORS-a, a sva su se vozila ponuđena na prodaju mogla razgledati 17. i 18. prosinca u prostorima vojarne Slovenske vojske Celje Bežigrad. Prije javne dražbe svi su potencijalni ponuditelji morali uplatiti određeno osiguranje, obično u visini od 20 do 30 eura, u znak obveze da će zaista i pristupiti dražbi, kao i prihvaćanja uvjeta pod kojima se ona provodi. MORS uplaćeno osiguranje vraća u roku od 15 dana po održanoj dražbi, i to onima koji ne budu uspješni u kupovini, dok će ga konačnim kupcima (bude li takvih) taj iznos odbiti od ponuđene cijene. Potencijalni ponuditelji koji ne pristupe dražbi ostat će bez uplaćenog osiguranja, kao i oni koji kupe neko od ponuđenih vozila, ali ga u konačnici ne plate.

Rok za plaćanje kupljenog vozila je 15 dana od ispostave računa. Kupljena vozila kupac mora preuzeti i maknuti iz skladišnog prostora Slovenske vojske unutar 10 dana od plaćanje cjelokupne vrijednosti, te ih ne smije upotrebljavati u originalnoj boji ni s oznakama Civilne zaštite ili Slovenske vojske. Ministarstvo obrane Slovenije i Slovenska vojska već imaju iskustva u prodaji stare i nepotrebne opreme, dok je hrvatsko Ministarstvo nakon godina uništavanja takvih stvari tek nedavno shvatilo da i stara te nepotrebna krama može u obrambeni proračun donijeti kakve takve novce.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.