SAD ulažu u kibernetičku obranu u regiji

 

Prošli je tjedan obilježilo par događaja vezano uz jačanje sposobnosti za obranu od kibernetičkih napada. Jedan od njih tiče se Hrvatske i ulaganja u uspostavu Centra za sigurnosne operacije, te pripadajućeg Mobilnog tima za odgovor na kibernetičke prijetnje. Drugi događaj vezan je uz nama susjednu Sloveniju, gdje će se uspostaviti tzv. kibernetički poligon kako bi se jačala tamošnja sposobnost kibernetičke obrane. Ova oba projekta nastaju u suradnji i uz financiranje Sjedinjenih Američkih Država – u Hrvatskoj će SAD uložiti oko 4,2 milijuna USD, dok je ta cifra u Sloveniji višestruko veća – prema prošlotjednoj objavi slovenskog Ministarstva obrane, SAD će financirati uspostavu kibernetičkog poligona sa 6 milijuna dolara, te će uložiti još dodatnih 9 milijuna USD u razne svrhe na području kibernetičke obrane. No dok je hrvatski Centar za sigurnosne operacije prvenstveno usmjeren na zaštitu mrežnih resursa MORH-a i OS RH, slovenski kibernetički poligon trebao bi zaživjeti na regionalnoj razini, i to za osposobljavanje kako vojnih, tako i civilnih stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

O razvoju ovog slovenskog projekta prošle srijede, 28. studenog, razgovarala je američka veleposlanica u Sloveniji Lynda Blanchard sa slovenskim ministrom obrane Matjažom Toninom. Kupovinu sustava omogućila je financijska pomoć Američkog Zapovjedništva za Europu preko Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u Sloveniji, a nabava opreme planirana je za drugu polovicu 2021. godine. U tom virtualnom poligonu provodit će se vježbe u cyber-prostoru, ispitivat će se oprema i mreže, istraživat će se incidenti, te će se obučavati kako postrojbe tako i pojedinci.

Razgledavanje prostorija budućeg “kibernetičkog poligona” (Photo: US Embassy in Slovenia)

Jako smo zadovoljni da nam naši saveznici pomažu pri izgradnji naših obrambenih kibernetičkih sposobnosti. Osim države, svoje mreže će moći testirati i tvrtke u Sloveniji, te ih učiniti otpornijima na cyber-napade. Ovo je važan korak naprijed u cyber-sigurnost“,

rekao je ministar Tonin prilikom susreta s veleposlanicom Blanchard, koja se također složila da je važno da kibernetički poligon bude otvoren i za civilnu uporabu.

Kibernetička sigurnost je danas vrlo važna. Želimo da taj poligon postane regionalni centar za kibernetičku sigurnost. (…) Izuzetno sam zadovoljna što Veleposlanstvo SAD podržava sveobuhvatan pristup Slovenije promicanju sigurne i pouzdane informacijske i komunikacijske infrastrukture, što je postalo nužno za naš svakodnevni život“,

izjavila je Blanchard.

SAD tu kao potencijalne korisnike vide i razne akademske organizacije, sveučilišta, te privatne istraživačke institute. Tu je poseban naglasak na osposobljavanje budućih stručnjaka za cyber-sigurnost u regiji, kako bi se povećala sposobnost otkrivanja, smanjenja posljedica i reagiranja na kibernetičke napade. Kibernetički poligon uključuje kombinaciju hardvera i softvera, te virtualne komponente koje će omogućiti realnu procjenu djelovanja i povratne informacije u stvarnom vremenu, kao i suradnju u rješavanju složenih izazova cyber-sigurnosti.

No, nije to sve…

Kako je bivši crnogorski ministar obrane opisao učinke cyber-suradnje sa stručnjacima iz SAD, 11. listopada 2019. godine

Ove se namjenske investicije u Hrvatskoj i Sloveniji zanimljivo nadovezuju i na dosadašnju suradnju SAD sa Crnom Gorom, gdje se proteklih godina moglo uočiti iznimno aktivne djelatnosti po pitanju kibernetičke obrane. Kako je javnosti bilo priopćeno lani krajem listopada – u Crnoj Gori su višekratno djelovali američki „elitni cyber-timovi“, ne bi li lokalnim vlastima pomogli u „odupiranju štetnim cyber-napadačima na kritički važne mreže i platforme“. Ova djelovanja timova iz US Cyber Command i US European Command bila su vezana uz pripremu ovogodišnjih izbora u Crnoj Gori i samim Sjedinjenim Državama, no to nije bilo sve.

Posebno tu treba napomenuti i objavu da su takva djelovanja obuhvaćala i istraživanje neprijateljskih cyber-napadača te njihovih alata – što je dovelo i do konkretnih uspjeha. Naime, kako je napomenuo američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo tijekom svog posjeta Podgorici 4. listopada 2019. godine – SAD su temeljem ove konkretne suradnje „bile u mogućnosti razviti zakrpu protiv najnovijeg ruskog malware alata, koja sada štiti milijune uređaja širom svijeta“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.