SAD ulažu u Centar za sigurnosne operacije

 

Gotovo mjesec dana nakon što je na sjednici hrvatske Vlade bila dana suglasnost Ministarstvu obrane za ulazak u višegodišnji projekt opremanja tzv. Centra za sigurnosne operacije i njemu pripadajućeg Mobilnog tima za odgovor na kibernetičke prijetnje, sada o ovoj temi saznajemo i nešto više. Budući da je riječ o projektu koji se izvodi u suradnji SAD-a i RH, ne čudi da su dodatne informacije došle današnjim tematskim priopćenjem Veleposlanstva SAD u Zagrebu. U priopćenju SAD kažu da je potpisan sporazum vrijedan oko 5 milijuna USD o pokretanju Centra za operacije na području kibernetičke sigurnosti, te Mobilnog tima za odgovor na kibernetičke incidente. Ovom novom vojnom infrastrukturom jačaju se obrambene sposobnosti Hrvatske, budući da će ona i njeni stručnjaci ubuduće štititi mrežne resurse Ministarstva obrane i OS RH.

Kako se već čulo krajem rujna, u ovom poduhvatu američka strana daje Hrvatskoj 4,2 milijuna USD, dok Hrvatska osigurava preostalih oko 760.000 USD te snosi plaćanje PDV-a za sve to, u ovoj i dvije nadolazeće godine. Projekt obuhvaća unapređivanje postojećeg hrvatskog Zapovjedništva za kibernetički prostor i to transferom tehnologije, opreme i dodatne obuke potrebne za njegovo bolje djelovanje. Ovaj bi poduhvat trebao rezultirati iskusnim ljudstvom hrvatskih specijalista koji će voditi i uvježbavati novu generaciju stručnjaka za kibernetičku sigurnost u okviru obrambenog sektora, dajući time Hrvatskoj sposobnost sprečavanja budućih napada na ovom novom bojnom polju. U uspostavi i radu hrvatskog Zapovjedništva za kibernetički prostor Hrvatskoj je pomogla i Nacionalna garda Minnesote u okviru postojećeg State Partnership Programa obrambene suradnje.

„Sjedinjene Američke Države i Hrvatska su ozbiljne po pitanju kibernetičke sigurnosti. Mi blisko surađujemo u borbi protiv kibernetičkih prijetnji i globalno“, rekao je Robert Kohorst, veleposlanik SAD u Hrvatskoj. On je još i dodao: Ovaj novi Centar za kibernetičke operacije štitit će mreže hrvatskog Ministarstva obrane. Partnerstvo na području obrane između SAD i Hrvatske time dodatno suštinski i ustrajno napreduje“.

Ovaj projekt na području cyber-sigurnosti samo je nastavak niza postojećih programa vojne pomoći koje SAD pružaju Hrvatskoj kroz obuku, donacije opreme i pružanje specijalističkih obrazovanja na raznim američkim vojnim školama. Kako napominju iz Veleposlanstva SAD, u samo proteklih 10 godina Hrvatska je dobila preko 700 milijuna USD, kojima su SAD poduprle vojnu modernizaciju i razvoj obrambenih sposobnosti u Hrvatskoj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.