Remont ruskih helikoptera u Srbiji: (ne)moguća misija?

 

Tijekom nedavnog posjeta srpske delegacije na čelu s predsjednikom Vlade Moskvi, najavljeno je da bi ruski helikopteri u budućnosti mogli biti remontirani u Srbiji. Ovaj bi se posao navodno obavljao prvenstveno u Zrakoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“ iz Batajnice, ali bi svoj udio u remontima uzele i tvornice „Utva“ iz Pančeva i „Prva petoletka“ iz Trstenika. Nije priopćeno koji bi se tip helikoptera radio, ali je logično zaključiti kako bi to bili transportni helikopteri obitelji Mi-8/17.

Ovaj tip helikoptera široko je rasprostranjen u svijetu i još uvijek se proizvodi. Trenutno, vojne zrakoplovne snage različitih grana i rodova iz gotovo 87 zemalja koriste oko 2900 helikoptera, a tu je i veliki broj civilnih kompanija, kao i različitih državnih službi koje koriste još nekoliko stotina helikoptera Mi-8/17. U uporabi su mnogobrojne verzije, počevši od starih Mi-8T/P pa do novijih varijanti Mi-8AMT (Mi-171/A/E), Mi-8AMTŠ (Mi-171Š); Mi-8MTV-1 (Mi-17-1V), Mi-8MTV-5 (Mi-17V-5), itd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon posjeta Rusiji izjavio kako trenutno remontni zavod iz Batajnice može godišnje remontirati samo 5 helikoptera, a onda je naglasio, u istoj rečenici, da bi taj broj trebao biti čak 20 puta veći.

Posljednji remontirani Mi-8T u ZZ "Moma Stanojlović" (Photo: Novica Andrić/Tango Six)

Posljednji remontirani Mi-8T u ZZ “Moma Stanojlović” (Photo: Novica Andrić/Tango Six)

Zrakoplovni zavod „Moma Stanojlović“ posljednje je remonte helikoptera Mi-8 obavio u razdoblju od 2008. do 2012., kada je odrađeno 6 helikoptera Mi-8T Vojske Srbije. Isto tako, 2010. godine izvršeni su i određeni radovi na remontu 2 vojna helikoptera Mi-17 koje su prije toga remontirali Rusi. U ovom zavodu je prije nekoliko godina rađena i modifikacija 2 iračka helikoptera (jedan Mi-171 i jedan Mi-17V-5), koja je obuhvaćala integraciju elektroničke opreme i naoružanja, a posao je vodio Jugoimport-SDPR.

Ministar obrane Bratislav Gašić izjavio je kako više od 50 godina nije ulagano u remontne zavode Vojske Srbije. Dodao je i da država želi ulagati znatna sredstva podižući njihove kapacitete, kako bi se u njima mogao vršiti remont 50 do 100 helikoptera godišnje, izražavajući pritom nadu da će do toga brzo doći.

Irački Mi-17 modificirani su u ZZ "Moma Stanojlović" 2011-2012 (Photo: Novica Andrić/Tango Six)

Irački Mi-17 modificirani su u ZZ “Moma Stanojlović” 2011-2012 (Photo: Novica Andrić/Tango Six)

Srpski Zrakoplovni zavod je tijekom posljednjih 9 godina (2007. – 2015.) izvršio remont oko 50 vojnih zrakoplova, od čega su 13 bili helikopteri – od toga 6 ruskih Mi-8. Međutim, posljednjih godina s remonta izlaze prosječno godišnje tek 2 do 3 zrakoplova, a Vojska Srbije više nema u inventaru helikoptere Mi-8 koji bi se remontirali. Činjenica je da bi država morala puno uložiti u opremu i alate svog remontnog zavoda, a veliko je pitanje ima li i dovoljno kadra svih specijalnosti koje bi se moglo obučiti za remont novijih verzija obitelji helikoptera Mi-8/17.

Remont ruskih helikoptera u Srbiji: (ne)moguća misija

Danas se u Rusiji remontom helikoptera Mi-8/17 bavi oko 17 kompanija i remontnih zavoda, neki remontiraju samo vojne, neki civilne helikoptere, neki i vojne i civilne, a pojedine tvrtke bave se remontom samo motora i agregata. Što se tiče ostatka svijeta, postoji još 13 zavoda i poduzeća koji obavljaju ovakve poslove, a nalaze se u SAD, Bugarskoj, Litvi, Afganistanu, Češkoj, Kolumbiji, Ujedinjenim arapskim emiratima, Bjelorusiji, Slovačkoj, Azerbajdžanu, Kazahstanu i Ukrajini. Mnogi od njih imaju i licence proizvođača koje se obnavljaju svake 2 – 3 godine, a u mnogim državama koje imaju veliki broj helikoptera Mi-8/17 (kao npr. NR Kina i Indija) organiziran je remont u domaćim zrakoplovnim zavodima.

Poljski Mi-8 uskoro bi trebao biti "umirovljen"

Poljski Mi-8 uskoro bi trebao biti “umirovljen”

Osim najave da bi Srbija mogla remontirati ruske helikoptere, rečeno je i da bi to bili helikopteri smješteni u Poljskoj i Češkoj. Nije, međutim, jasno da li bi Srbija remontirala helikoptere Mi-8/17 iz sastava Ratnog zrakoplovstva ove dvije zemlje, ili bi njihovi remontni zavodi, koji su – uzgred budi rečeno – u puno boljem stanju od onog u Srbiji, izgubili licencu za remont, a nju bi dobio ZZ „Moma Stanojlović“?! Poljska trenutno u svom inventaru ima oko 38 helikoptera Mi-8/17, ali se priprema njihova zamjena francuskim helikopterima H225M „Caracal“, pri čemu bi prvi od 36 naručenih helikoptera trebao stići 2017. godine. Češka posjeduje 27 helikoptera Mi-8/17, od čega je 16 helikoptera Mi-171Š dobivenih prije 10 godina.

Europske države koje koriste Mi-8/17 svoje helikoptere ili remontiraju same, ili ih šalju u Rusiju ili Ukrajinu. Mnoge se države također pripremaju povući ih iz naoružanja, poput Slovačke koja će ih zamijeniti s UH-60, Bugarske koja već ima AS-532, ili Mađarske koja se još nije odlučila za novi tip transportnog helikoptera. Srbija je naručila 2 helikoptera Mi-17V-5, ali je pitanje da li će i dalje nabavljati ruske transportne helikoptere, ili će se s nabavom okrenuti prema Zapadu.

Zrakoplovni zavod "Moma Stanojlović"

Zrakoplovni zavod “Moma Stanojlović”

Postoje informacije da su u tijeku pregovori s kompanijom Airbus oko nabave helikoptera Super Puma, kao i o tome da bi se u Srbiji napravio remontni centar kako za te helikoptere, tako i za helikoptere Gazela. Ukoliko bi Srbija nabavila barem eskadrilu od npr. 12 helikoptera Mi-17V-5, onda bi Rusija mogla dozvoliti i osposobiti domaće kapacitete za remont ovih helikoptera. Moguće je da će se tijekom narednih mjeseci, a možda i godina, Srbija odlučiti čiju će vojnu tehniku koristiti u budućnosti, i tako ujedno zaista pokazati svoju geostratešku orijentaciju koja za sada još uvijek nije potpuno jasna. Vrlo bitan aspekt cijele ove priče imat će i ekonomsko-politički odnosi Srbije sa Zapadom i Rusijom.

Na temelju svega ovoga, veliko je pitanje a i sumnja – da li bi srpski remontni zavod zaista imao dovoljno posla, a posebno da li bi uopće mogao remontirati 50 do 100 helikoptera Mi-8/17 godišnje. Ima li se u vidu stanje stručnog kadra, čiji je odljev u prošlosti bio velik, stanje sredstava za rad u Zavodu i njegovih više nego skromnih kapaciteta, onda je situacija još gora, a šanse za jedan ovakav ozbiljan posao – minimalne!

 

*Tekst autora Živojina Bankovića pod nazivom “Da li je zaista realno da Srbija postane remontni centar za ruske helikoptere?” objavljen je 04. studenog na portalu Tango Six (http://tangosix.rs/), a u izvornom obliku može se naći na adresi: http://tangosix.rs/2015/04/11/da-li-je-zaista-realno-da-srbija-postane-remonti-centar-za-ruske-helikoptere/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.