Pao Super Galeb Vojske Srbije

 

Jutros oko 09.50 na području općine Kovačica u Vojvodini srušio se školoski avion Super Galeb G-4 iz sastava RV i PVO Vojske Srbije. Kako je u svom prvom priopćenju potvrdilo Ministarstvo obrane Republike Srbije, radi se o školskom avionu kojim su upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra. Oba pilota su se katapultirala, pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi je s vrlo teškim ozljedama prevezen na Vojno medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu.

Još nije sasvim jasno kako je do nesreće došlo. Neki svjedoci izjavili su za novinsku agenciju Tanjug da je izgledalo kao da je „avion prisilno sletio“, te da se nije činilo da se srušio. Drugi pak svjedok tvrdi da je čuo kako je na avionu prestao raditi motor, i nakon toga je vidio katapultiranje dvojice pilota. Malo iza podneva Ministarstvo obrane Srbije objavilo je da je u nesreći poginuo testni pilot iz Centra za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra, bojnik Robert Kaloci, a ozlijeđen je pilot, bojnik Aleksandar Matić. Upravo je on i bio zbrinut na VMA, te je u svjesnom stanju. Ministarstvo obrane RS poslije podne je objavilo da preživjeli pilot nije životno ugrožen.

Pilotska oprema razasuta je po njivama oko mjesta pada aviona (Photo: Goran Srdanov/RAS Srbija)

Na mjesto pada odmah su potrčala 4 vojnika iz sastava Vojske Srbije, a ubrzo je došla i Hitna pomoć te policija. Pristup nesreći je zatvoren za sve osim za vozila Vojne policije i Hitne pomoći, a iznad mjesta nesreće viđena su 2 helikoptera. Mještani kažu da se Super Galeb srušio na oranicu s jedne strane ceste, a da su piloti nakon katapultiranja završili na njivama s druge strane. Tamo je pronađena i pilotska kaciga, padobran, te još neki dijelovi aviona.

Nadležni državni odvjetnik nalazi se na mjestu nesreće, a istraga je u tijeku. Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posjetili su ozlijeđenog pilota smještenog na VMA, a obitelji poginulog izrazili sućut. „Želim reći da je ovo strašna i velika tragedija, tragedija za koju nitko nikada ne može biti spreman. Vojska Srbije je uz obitelj Kaloci, kao što je i čitav naš narod i svi mi. Istraga je pokrenuta, a o rezultatima istrage ćemo javnost izvijestiti u najkraćem roku, u skladu sa zakonom i pravilima službe“, izjavio je ministar obrane Aleksandar Vulin.

Portal Tango Six navodi da je nakon ove nesreće u sastavu RV i PVO Vojske Srbije ostalo još 8 letjelica tipa G-4. Ovo je treći pad aviona G-4 u posljednjih 10 godina, pri čemu je u prvoj nesreći 2008. godine poginuo pilot Ištvan Kanas, a 07. travnja prošle godine tijekom redovne letačke obuke smrtno su stradala 2 pilota – pukovnik Nenad Ćulibrk i satnik Dejan Pandurović.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.