Pao Super Galeb G-4 Vojske Srbije

 

Školsko-borbeni avion Soko G-4 Super Galeb, dvosjed, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se danas oko 10.30 sati na području sela Slatina kod Šapca, općina Ub, tijekom izvođenja redovite letačke obuke. Dok je Ministarstvo obrane Srbije u prvome trenutku objavilo tek da je u tijeku akcija traganja za nestalim pilotima, ubrzo je službeno potvrđeno kako su oba pilota poginula. Riječ je o pukovniku Nenadu Ćulibrku iz zapovjedništva RV i PVO VS, te satniku Dejanu Panduroviću iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. zrakoplovne brigade VS. Na poprištu pada se nalaze ekipe Hitne pomoći, a policija osigurava teren. Očevici su rekli da je zrakoplov nisko preletio preko sela Varna i da je onda pao u blizini pomoćnih objekata jednog domaćinstva. Povrijeđenih na zemlji nije bilo.

S ekipom za traganje i spašavanje na lice mjesta otišao je i zapovjednik RV i PVO VS, general bojnik Ranko Živak. Ministar obrane RS je naložio inspektoratu obrane provođenje izvanredne inspekcije, dok je načelnik Generalštaba VS formirao komisiju za utvrđivanje okolnosti nastanka izvanrednog događaja. Tijekom posljednjih 10 godina, ovo je drugi pad Super Galeba – 2008. godine prilikom pada G-4 poginuo je pilot Ištvan Kanas.

G-4 kao tegljač meta (Foto: Petar Mežnarek)

Kako piše portal Tango Six, u sastavu RV i PVO trenutno su 22 zrakoplova G-4, od čega je jedan u verziji tegljača meta N-62T, jedan prototip verzije G-4M, dok su dva Super Galeba razoružana. Poslednjih par godina aktivno je oko 9 aviona Super Galeb, od čega oko 6-7 u sastavu 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile “Kurjaci s Ušća”, a obično su dva do tri aviona na ispomoći u 241. lovačko-bombarderskoj eskadrili “Tigrovi”.

Zbog pada G-4 Vojske Srbije, helikopterska jedinica MUP-a RS otkazala je svečano obilježavanje 50. godišnjice svog formiranja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.