Pad dvosjeda MiG-21 Vojske Srbije

 

Kako je danas, 25. rujna 2020. oko 10 sati objavila Radio-televizija Srbije, manje od sat ranije je na zapadu Srbije kod Loznice pao avion iz sastava Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Vojske Srbije. Uskoro se saznalo da je riječ o letjelici tipa MiG-21UM, koja se oko 9:10 sati srušila između naselja Borina i Brasina, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, desetak kilometara sjeveroistočno od Zvornika.

Kako je kasnije priopćilo Ministarstvo obrane Republike Srbije, u padu ovog aviona poginula su oba pilota iz sastava 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. zrakoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije. Riječ je o bojniku Dejanu Krsniku i kapetanu prve klase Zvonku Vasiljeviću. Pokojni Krsnik, rođen 28. svibnja 1971. u Beogradu, u profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. srpnja 1994. godine, dok je pokojni Vasiljević, rođen 3. listopada 1977. u Loznici, profesionalno radio u Vojsci Srbije od 29. rujna 2001. godine. Upravo su za Vasiljevića mediji u Srbiji objavili kako se nedugo prije leta javio roditeljima u selu Donja Borina (nedaleko Loznice i mjesta pada zrakoplova) ne bi li im najavio skori prelet iznad rodne kuće.

(Photo: Zvornik Danas)

Prema Ministarstvu obrane Republike Srbije: “Avion MiG-21 pregledan je prije polijetanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatirano je da je ispravan i spreman za let“. Pa ipak, jutros oko 9:10 ujutro svjedoci su uočili avion koji je u niskom letu iz smjera Cera preletio preko Gučeva prema Zvorniku i napravio krug. Nakon toga se čula jaka eksplozija, a prema mjestu nesreće uskoro su krenuli i lokalni vatrogasci. Borbeni avion pao je praktično u dvorište jedne od tamošnjih kuća, pri čemu je ozlijeđen i vlasnik tog imanja. O nesreći je prvo bio obaviješten MUP Republike Srbije, koji je preko tamošnjeg Direktorata civilnog zrakoplovstva na teren poslao helikopter Helikopterske jedinice MUP-a Srbije. Oni su prvi stigli na mesto nesreće, uskoro praćeni i helikopterom Vojske Srbije. Ozlijeđeni mještanin otpremljen je u Opću bolnicu Loznica s opeklinama grudi, glave i ruku, a ubrzo je konstatirana smrt jednog od pilota, da bi nekoliko sati kasnije bila potvrđena slična sudbina i drugog pilota. Srbijanski mediji zabilježili su i izjave očevidaca: “Letio je nisko i pao u potok. Nas troje je to gledalo! Izbjegao je kuće, ja sam jaukala, cijelo selo sazvala, da pomognemo, da spasimo djecu. Eksplozija je bila nemoguća. Borio se da ne udari u kuće, meni je malo krov okrznuo“.

Kako se kasnije na licu mjesta čulo od bojnika Milana Gujanice, glasnogovornika Ministarstva obrane RS i Vojske Srbije: “Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i PVO general-bojnik Duško Žarković su nakon završetka uviđaja vojnih i civilnih organa formirali komisiju za ispitivanje izvanrednog događaja, odnosno stručnu komisiju koja će se baviti uzrocima udesa zrakoplova MiG-21“.

Do danas jedini MiG-21 u aktivnoj službi RV i PVO VS (Photo: Tango Six/Žarko Skoko)

Bila je tu riječ o borbenom avionu službene oznake 16185, jedinom dvosjedu tipa MiG-21 koji je još bio u aktivnoj službi Vojske Srbije. Riječ je bila o najmlađem MiG-u 21 u rukama JNA, a onda i Vojske Srbije, letjelici proizvedenoj 1. prosinca 1986. godine, koja je 26. prosinca te iste godine bila uvedena u operativnu službu u Jugoslaviji. Nakon više od pet godina radova i čekanja, na njemu je do kolovoza 2016. godine bio dovršen remont u Zrakoplovnom zavodu “Moma Stanojlović”. Time su njegovi resursi navodno bili produženi do 2026. godine, a provedena je bila i integracija raketa zrak-zrak R-60MK – ne bi li i ovaj avion poslužio za air-policing na nebu Republike Srbije. Pa ipak, tijekom 2018. godine ovaj je MiG-21 završio prizemljen, da bi ponovo počeo letjeti tek početkom svibnja ove godine, kada je bilo odlučeno da se dvosjed (jugoslavenska oznaka NL-16) ipak vrati u operativnu službu, budući da za taj tip aviona još postoje iskusni pilotski i tehnički kadrovi.

Ukupno, od samostalnosti Republike Srbije 2006. godine ovo je jedanaesta nesreća letjelica Vojske Srbije i ukupno sedma sa smrtnim posljedicama. U svim tim nesrećama bilo je izgubljeno 9 aviona i dva helikoptera, poginulo je ukupno 12 članova posade, jedan vojnik na zemlji i tri civila, dok je 7 članova posada bilo ozlijeđeno. Do ikakvih službenih rezultata istraga o današnjoj nesreći treba uočiti i izjave analitičara Aleksandra Radića dane medijima u Srbiji, u kojima on ističe: “Avion je na remont upućen 2010. i na njemu je proveo punih šest godina, što je neobično jer se razdoblje remonta ranije mjerilo mjesecima. Onda je vraćen u uporabu, ali je u svibnju 2018. ponovo prizemljen zbog tehničkih razloga, a vraćen je  7. svibnja ove godine“. Za Radića su “potpuno nejasni” razlozi iz kojih je taj konkretni avion uopće i vraćen u uporabu, a njegovo je aktualno korištenje “bilo vrlo upitno” u vrijeme dok Srbija stalno govori kako je eskadrila modernijih borbenih aviona MiG-29 Vojske Srbije također prošla remont.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.