Gotovo prvo izvješće o padu Mi-17 VS-a

 

Pet dana nakon pada helikoptera Mi-17 iz sastava Vojske Srbije – prvo u nizu službenih izvješća o nesreći ugledalo je svjetlo dana. Radi se o izvješću koje je jučer, u srijedu, 18. ožujka, sastavila Komisija za ispitivanje izvanrednog događaja, formirana nakon nesreće u subotu, 14. ožujka. Komisija, koju je oformio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, imala je zadatak da utvrdi okolnosti nastanka izvanrednog događaja pada helikoptera HT-48 (Mi-17) i eventualnu odgovornost vojne organizacije. Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Srbije, u sastavu Komisije bila su šestorica pripadnika Vojske Srbije, stručnjaci u područjima relevantnima za utvrđivanje okolnosti nastanka izvanrednog događaja – od upotrebe snaga, preko održavanja zrakoplova, do osposobljenosti posade.

Načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković

Načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković

Kako se čulo, ovo je izvješće tražio i zamjenik višeg glavnog odvjetnika u Beogradu, a Generalštab Vojske Srbije s njegovim se zahtjevom suglasio. Ta je činjenica ujedno i glavni razlog zbog kojeg javnosti nije dano na uvid što u njemu piše. Naime, točkom 20. Uputstva o klasificiranju, izvješćivanju, evidenciji i analizi izvanrednih događaja i događaja u Ministarstvu obrane i Vojsci Srbije propisano je da „u slučajevima kada istražni postupak vode nadležni državni istražni organi, pravo informiranja javnosti o okolnostima, uzrocima i odgovornosti za izvanredni događaj u Ministarstvu obrane i Vojsci Srbije je u njihovoj nadležnosti“. I dok traje ovaj birokratski ping-pong papirima, nije teško uočiti da je njegova primarna posljedica jedan opći manjak operativne transparentnosti – kako po pitanju istrage konkretne nesreće, tako i oko detalja provođenja općenitih aktivnosti zaštite i spašavanja u Srbiji.

Kao sljedeće se očekuje izvješće stručne komisije koju je formirao general Ranko Živak, zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzrakoplovne obrane VS. Nalaz ove komisije očekuje se krajem mjeseca, odnosno oko 30. ožujka ove godine.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.