OS BiH – 15 godina u mirovnim misijama

 

Svečanim postrojavanjem pripadnika OS BiH u vojarni „Rajlovac“ u Sarajevu, te potom svečanom akademijom za visoke goste, obilježena je u ponedjeljak, 25. svibnja, 15. obljetnica sudjelovanja Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru. Tijekom tih 15 godina, kroz razne mirovne misije prošlo je više od 1000 pripadnika OS BiH, od čega 34 žene, te nije bilo niti jedne smrtno stradale osobe. Trenutno se u mirovnim misijama nalaze 62 pripadnika OS BiH. Zapovjednik OZ OS BiH general bojnik Dragan Vuković podsjetio je da su temelji mirovnih misija za OS BiH začeti još u entitetskim vojskama 2001. godine:

„Tada su naši prvi vojni promatrači otišli u Eritreju, Etiopiju, Kongo i Mali. Svi naši vojni promatrači koji su bili na afričkom tlu uspješno su obavljali zadaće u vrlo teškom okružju. Nakon ustroja Oružanih snaga BiH, uputili smo postrojbu u Irak, gdje su naši specijalisti pokazali veliko znanje, umijeće i sposobnost da mogu izvršavati izuzetno kompleksne zadaće. Tamo smo poslali i pješačku postrojbu koja je razvila nove vještine, nakon čega je uslijedilo slanje postrojbe u Afganistan, gdje su vojnici pokazali kako su dosta toga dobrog naučili te da i oni mogu biti učitelji.“

Pripadnici OS BiH u Iraku

Pripadnici OS BiH u Iraku

Ne tako davno mediji u susjednoj BiH raspisali su se o dvije nemile epizode u mirovnim misijama, a o kojima smo pisali i na portalu Obris.org – jedna se tiče bijega dvojice pripadnika Granične policije BiH iz UN-ove misije u Južnom Sudanu, a druga isticanja ratne zastave nekadašnje Armije BiH u misiji ISAF u Afganistanu. No ipak se tu radi o iznimkama, a ne o pravilu koji bi zasjenio ovu obljetnicu. Zato ni ne čudi izjava ministrice obrane Marine Pendeš kako se sudjelovanjem OS u mirovnim misijama Bosna i Hercegovina približila toliko željenom članstvu u NATO savezu:

„Uspjeli smo od države kojoj je bila potrebna inozemna mirovna intervencija, napraviti zemlju koja ima vojsku sa kapacitetima da pomogne onima koji su u potrebi kroz operacije potpore miru. Sigurna sam da su ovo, uz akcije deminiranja te pomoći civilnom stanovništvu za vrijeme elementarnih nepogoda, čvrsti argumenti koji će nam pomoći da što skorije aktiviramo Godišnji akcijski plan za članstvo u NATO savezu, čemu mi kao država težimo.“

Povodom 15. godišnjice predstavljena je fotomonografija sudjelovanja pripadnika u operacijama podrške miru, otvorena je izložba fotografija i eksponata, te je upriličena video prezentacija.

Kad su okrugle obljetnice u pitanju, treba reći i da će se ove godine proslaviti 10 godina od formiranja jedinstvenih Oružanih snaga BiH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.