General Jeleč – novi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH

 

Ministar obrane BiH Zekerijah Osmić s načelnikom ZS OS generalom Antom Jelečom i zamjenicima, generalima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem (krajnje lijevo i desno)

Ministar obrane BiH Zekerijah Osmić s načelnikom ZS OS generalom Antom Jelečom i zamjenicima, generalima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem (krajnje lijevo i desno)

Nakon što je istekao mandat dosadašnjem načelniku Zajedničkog štaba OS BiH, general pukovniku Miladinu Milojčiću, vršitelj dužnosti načelnika, general bojnik Anto Jeleč postao je njegov potvrđeni nasljednik. Primopredaja dužnosti izvršena je 28. veljače u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. General Jeleč, koji je u Zajedničkom štabu OS prisutan ispred hrvatske kvote, obećao je nastaviti voditi Oružane snage prema euroatlantskim integracijama, kao i nastavak razminiranja u BiH.

U prvom intervjuu nakon preuzimanja funkcije, za dnevnik „Dnevni avaz“, general Jeleč je kao svoj prioritet u radu naveo – održivost razine operacija u zemlji i svijetu. „Razinu operacija moramo nastaviti kako bismo odgovorili svim izazovima, prije svega zbog vojnika koji se nalaze u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu i u UN-ovoj misiji u Kongu. Već smo dokazali da je OS BiH izrastao u respektabilnu vojnu silu, prepoznatljivu i cijenjenu u cijelom svijetu. Moramo nastaviti tim kontinuitetom, koji vodi ka EU i NATO integracijama. Naš cilj je jasan, a to je pridruživanje NATO-u“, izjavio je Jeleč. U naredne 4 godine, koliko bi Jeleč trebao biti na čelu Zajedničkog štaba, svjetlo dana trebali bi napokon ugledati i neki strateški obrambeni dokumenti – poput Zakona o obrani – koji se rade već duže vremena.

No već u prvom danu mandata, generala Jeleča dočekala su nova otpuštanja u Oružanim snagama – 1. ožujka istekli su ugovori o radu za 947 vojnika, koji su navršili 35 godina života i time stekli uvjete za prinudni odlazak iz OS BiH. Jedan manji broj tih vojnika, njih 230 (koji su proveli 2 godine kao pripadnici Armije RBiH ili HVO, i koji imaju barem 20 godina ukupnog radnog staža), bit će obuhvaćen novim zakonom o povoljnom umirovljenju, donesenom 2010. godine, dok će većina (preostalih 717) ostati na cesti bez prava na prijevremenu penziju i otpremninu. Njih će se pokušati zbrinuti putem NATO Trust Fund programa, osnovanog prije 3 godine s ciljem pomoći otpuštenim vojnicima OS BiH. Za to je osigurano oko 5,5 milijuna eura. Od početka 2010. pa do kraja 2012. godine iz OS BiH otpušteno je 1949 vojnika, koji su zbrinuti ili umirovljenjem pod povoljnijim uvjetima, ili preuzimanjem u entitetska tijela ili pak otpuštanjem i zbrinjavanjem putem NATO Trust Fund programa.

Anto Jeleč vojnu je karijeru započeo 1992. godine kao zapovjednik 1. bojne 110. brigade HVO Usora, da bi nakon kratkog razdoblja na mjestu zapovjednika te iste 110. brigade 1994. godine bio imenovan za načelnika Odjela bojeve spremnosti GS HVO. Od 1997. djeluje u Vojsci Federacije BiH, i to najprije kao izvršni časnik u Uredu dozapovjednika ZZ VF BiH pa do položaja zapovjednika 1. GOMBR VF BiH, što je postao 2004. godine. Tri godine kasnije imenovan je za zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH, a u studenom 2011. – zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za resurse. S tog je položaja imenovan najprije za vršitelja dužnosti, a potom i za načelnika Zajedničkog stožera. Zamjenici su mu također izabrani po nacionalnom ključu – pa je zamjenik za operacije brigadni general Mirko Tepšić, a zamjenik za resurse – brigadni general Senad Mašović. Prema dosadašnjim rotacijama, upravo bi Mašović kroz 4 godine trebao postati novi načelnik Zajedničkog štaba – naravno, ne dođe li do nekih izvanrednih događaja, kojih ipak u BiH ne nedostaje.

 

Tags: , ,
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.