Vojna policija BiH ide u Kandahar

 

Jučerašnjom odlukom Zastupničkog doma Parlamenta BiH odobrena je prva borbena misija pripadnika Oružanih snaga te zemlje u Afganistanu. Multietnička jedinica Vojne policije (iz sastava Brigade taktičke potpore OS BiH), s ukupno 26 ljudi, bit će narednih 10 mjeseci stacionirana u i dalje vrlo nemirnom Kandaharu, i to u sastavu 115. bojne vojne policije Nacionalne garde Marylanda. Misija će se sastojati od vojnopolicijske potpore američkim snagama na terenu, i mentoriranja afganistanske policije. Dok većina zemalja-sudionica u operaciji ISAF najavljuje povlačenje svojih vojnika, a neke su ih već i povukle, BiH je ovom jučerašnjom odlukom svoj dosadašnji doprinos od 53 pripadnika OS povećala za još njih 26.

Jedinica Vojne policije BiH ispraćena je za Afganistan prije službene odluke o upućivanju

Jedinica Vojne policije BiH ispraćena je za Afganistan prije službene odluke o upućivanju

Prve naznake o mogućem sudjelovanju jedinice Vojne policije OS BiH u operaciji ISAF u Afganistanu stare su gotovo godinu dana. Još 22. veljače 2012. godine Predsjedništvo BiH na svojoj 21. hitnoj sjednici primilo je na znanje tu informaciju poslanu od Ministarstva obrane BiH, i dalo načelno suglasnost za zajednički angažman Vojne policije jačine do 26 pripadnika i Nacionalne garde države Maryland. U srpnju prošle godine povećanje broja BiH-vojnika u Afganistanu potvrdio je i tadašnji ministar obrane, Muhamed Ibrahimović, napominjući kako je to od BiH zatražila upravo Nacionalna garda Marylanda, „s kojom OS BiH blisko surađuju i koja im pruža značajnu tehničku i savjetodavnu pomoć“. Osim toga, a nimalo zanemarivo, Ibrahimović je napomenuo kako je sudjelovanje BiH u misijama poput one u Afganistanu „dodatni poticaj za punopravno članstvo u NATO-u“, a „postoji i izravna korist u vidu donacija, koje možda inače ne bi bile tako izdašno davane“.

Konačnu odluku o sudjelovanju Predsjedništvo BiH donijelo je tek 12. prosinca, i to 15 dana nakon što je Vijeće ministara BiH zaključilo da je slanje vojnih policajaca u Afganistan – „opravdano“. Predsjednica Komisija za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić ranije je još upozoravala da se radi o izuzetno složenoj i teškoj misiji, rizičnoj za živote bosanskohercegovačkih vojnika. „Oni mogu biti izloženi različitim sigurnosnim prijetnjama, kao što su samoubilački napadi pobunjenika, postavljanje improviziranih eksplozivnih naprava, upotreba protuoklopnih mina, izvođenje raketnih minobacačkih napada, kao i snajpersko djelovanje“, upozoravala je Majkić. Dodatan razlog protiv je i cijena od 5 do 6 milijuna konvertibilnih maraka, koliko će Bosnu i Hercegovinu navodno koštati ova 10-mjesečna avantura u Kandaharu. Međutim, ovi argumenti poljuljali su tek 9 zastupnika, koji su prilikom glasovanja ostali „suzdržani“, dok je njih 30 bilo „za“. Uvjereni da je glasanje tek formalnost, Ministarstvo obrane BiH i OS BiH još su 28. prosinca 2012. u vojarni „Rajlovac“ upriličili svečani ispraćaj svoje vojnopolicijske postrojbe. Kada će oni točno otići put Kandahara nije objavljeno, ali je sigurno da će to biti u narednim danima siječnja.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.