BiH – podjele i u Afganistanu

 

Ministarstvo obrane BiH potvrdilo je da istražuje isticanje ratne zastave bivše Armije BiH u misiji ISAF, u Afganistanu, točnije – u bazi u Kandaharu. Dio pripadnika Multietničke jedinice Vojne policije OS BiH bijelu zastavu s grbom s ljiljanima razvio je nakon prijateljske nogometne utakmice odigrane u Kandaharu između vojnika BiH i SAD-a. Ta je zastava, navodno, izazvala nelagodu kod tamo nazočnih pripadnika OS BiH iz redova hrvatskog i srpskog naroda. Zapovjednik jedinice, koja u Kandaharu od veljače ove godine pruža podršku borbenoj brigadi 115. bojne Vojne policije Nacionalne garde Marylanda, na ovo nije reagirao niti je naredio uklanjanje zastave, a ni i Ministarstvo obrane BiH nije bilo odmah upoznato s „incidentom“.

Nakon što je srpski dnevni list Blic objavio fotografiju, MO BiH potvrdilo je da se radi o prvoj postrojbi OS BiH koja u okviru međunarodne misije ISAF u Afganistanu sudjeluje u borbenoj misiji, ali da nije službeno obaviješteno o ponašanju bošnjačkih vojnika. Predsjednica Komisije za obranu i sigurnost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić odmah je najavila da će od Ministarstva obrane BiH tražiti pokretanje istrage i sankcioniranje pripadnika Vojne policije zbog „neustavnog ponašanja“ u Afganistanu.

Do sada nije bilo nikakvih problema i zato smo im odobravali sudjelovanje u misijama, ali ovakav slučaj – da se svjesno fotografira i ponese ratne zastava Republike BiH – je nedopustiv. Nismo svi Muslimani i ne borimo se za istu stvar“, prokomentirala je događaj Dušanka Majkić. Ministarstvo obrane BiH potom je priopćilo da „utvrđuje činjenice i okolnosti pod kojima se dogodio ovaj slučaj“, te da se ova postrojba upravo nalazi na putu kući u sklopu redovne rotacije. No kako im je Parlament BiH odobrio mandat od 10 mjeseci, teško da je njihov odlazak iz Afganistana nakon tek 7 odrađenih mjeseci dio redovitih i ranije planiranih aktivnosti.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.