“Obrana slobode” – izlog vojne industrije ili zveckanje oružjem?

 

Nakon dva odlaganja, 11. studenog prošle i 24. ožujka ove godine, samo dan po proslavi 9. svibnja (koji se u Srbiji slavi kao Dan pobjede nad fašizmom), u Nišu je konačno održana vojna parada pod simboličnim nazivom “Obrana slobode”. Srpska javnost je s nestrpljenjem očekivala ovu paradu, ne toliko zbog proslave 9. svibnja doduše (s jednim danom zakašnjenja zbog obveza predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na summitu Brdo-Brijuni koji se održavao u Tirani), nego više zbog skoro punih mjesec dana duge medijske pripreme – tijekom koje su najavljivani noviteti Vojske Srbije u naoružanju, ali je poslovično ostalo kao “vojna tajna” (uz prigodni tabloidni spin) što je sve to Srbija zapravo kupila.

Garde Vojske Srbije imala je poseban nastup pri kraju službenog programa

Iako se tvrdilo da pokazuje vojnu moć Srbije i izražava prijetnju okolnim zemljama – prije svega BiH, kako su to pojedini tamošnji analitičari ocjenjivali – ova parada ipak se prvenstveno obraćala javnosti u Srbiji i imala je prije svega odlike medijskog spina za domaću uporabu vladajuće stranke, pokazujući koliko je i što napravljeno za vojsku i što je to sve kupljeno novo, budući se o tome u Srbiji svakodnevno vode polemike, prije svega na vojnim forumima te na društvenim mrežama. Sama parada po broju sudionika (oko 4.000 vojnika i policajaca, ratnih veterana, te pripadnika sustava zaštite i spašavanja, uz sudjelovanje oko 300 primjeraka borbene i neborbene tehnike) identična je paradi “Korak pobjednika” iz 2014. kojom je bila obilježena 70. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije. Radi usporedbe s paradom u Nišu, u Beogradu je bio angažiran približno isti broj vojnika (4.500 ljudi, pješački ešalon podijeljen u 18 podešalona), i nešto više borbene tehnike (tada oko 400 primjeraka).

Što je Srbija prikazala na paradi?

Na “Obrani slobode” Vojska Srbije prikazala je pješački ešalon s deset podešalona. No, zanimljivo je da nisu sve postrojbe VS sudjelovale u ovoj paradi. Ovaj put naglasak je bio na izviđačkim postrojbama, kojima Srbija raspolaže u sve četiri brigade, i Specijalnoj brigadi, koja prolazi kroz određenu transformaciju (prema novoj odluci neke bojne bit će podčinjene samom načelniku Generalštaba). Pojedini oporbeni dužnosnici oštro su kritizirali ovu odluku, tvrdeći da njome Predsjednik stvara novu “pretorijansku gardu” u trenutku kada se Srbija suočava sa serijom prosvjeda oporbe. Ove su postrojbe na paradi prikazane kao dio “Projekta 1.500”, započetog 2017. godine i službeno predstavljenog na vojnoj vježbi “Čelik 2017” te sajmu naoružanja “Partner” iste godine – čime bi Srbija do 2020. opremila 3.000 vojnika suvremenom specijalnom opremom. Uz vježbu na aerodromu Batajnica u listopadu 2017. godine, domaća i svjetska javnost mogla je i na paradi u Nišu detaljnije vidjeti prikaz opreme iz ovog projekta. Izviđačke satnije u sve četiri brigade prikazale su novu balističku opremu domaćeg proizvođača “Jumko Vranje” – novu balističku kacigu iz kompleta “KBZO-17” s nosačem za optiku, balistički prsluk sa zaštitnim balističkim pojasom M-12 i futrolama za dodatnu opremu. Za osobnu zaštitu svi pripadnici izviđačkih postrojbi dobili su pištolje Glock 17. Vojnici podešalona Specijalne brigade prikazali su puške HK416 u modelu D14.5RS kalibra 5,56 mm u SQV konfiguraciji s ciljnicima “Aimpoint CompM4” i UTG taktičkim svjetiljkama te laserskim obilježivačima cilja. Od osobnog naoružanja svaki je vojnik imao po pištolj Glock 17 u futroli “G Code”, u boji OD Green.

Četverokotači iz sastava Žandarmerije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije

Srpska javnost je također u pješačkom ešalonu mogla vidjeti i pripadnike žandarmerije, također s novom opremom i naoružanjem skoro identičnim onome kod pripadnika Vojske Srbije – koje je, zanimljivo, inozemnog podrijetla, iako se potencira razvoj domaćeg naoružanja. No ovoga puta je izostao prikaz opreme iz “Projekta 1.500+”, koji prema opisu državnih struktura obuhvaća naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja – novu generaciju streljačkog naoružanja povećane učinkovitosti, koja obuhvaća modularne automatske puške M17  6,5*39 mm / 7,62*39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M12 i taktičke pištolje E3 9mm PARA (sve proizvodi “Zastava oružja AD” iz Kragujevca), kao i RBGR 40mm koji danas dolaze pretežito iz pogona PPT Namenska iz Trstenika, dok za njih granate rade PPU iz Užica i Sloboda iz Čačka. Opremu čini i nova generacija streljiva 6,5*39 mm GRENDEL i 7,62*54R, nova generacija ciljničkih sustava za automatske puške (optički i refleksni ciljnici), optoelektronički video-ciljnik kao i izvidničko-ciljnički monokulari i binokulari za noćna djelovanja.

Prikazana vojna tehnika

Ruski borbeni helikopteri Mil Mi-35M

Na paradi u Nišu nisu bili prikazani svi primjerci borbene i neborbene tehnike, već je naglasak isključivo stavljen na opremu koja se već nalazi u postrojbama ili bi uskoro trebala stići u njih. Tehnički ešalon svečano je započeo preletom dva ruska borbena helikoptera Mil Mi-35M “Krokodil”, negdje zvanih i “Đavolje kočije” ili “Đavolji kontrolor”, oko čega se u Srbiji vode žustre polemike. Inače, Srbija je – potaknuta američkom donacijom izvidničkih helikoptera OH-58D Kiowa Hrvatskoj – odlučila u Rusiji kupiti za sada četiri borbena helikoptera Mi-35, a prema nepotvrđenim najavama spominju se još i dodatna tri, no bez službene potvrde ovih navodas. Oni bi uz modernizirane borbene Gazele “Gama” trebali postati kičma protuoklopne borbe. Srbija bi također trebala dobiti i tri nova transportna helikoptera Mil Mi-17V5, koji bi uz već dva postojeća trebali postati kičma transportne komponente. Na paradi je prikazana i bespilotna letjelica velikog dometa “Pegaz” koju razvija Vojnotehnički institut iz Žarkova, a čiji program već duže vreme stoji. Upravo zato Srbija u Kini nabavlja dvije bitnice po tri (ukupno 6 primjeraka) dronova Chengdu (CAIG) Pterodactyl. Riječ je o njihovoj unaprijeđenoj verziji, CAIG Wing loong 2, zamišljenoj za napade po neprijateljskim položajima i tehnici zahvaljujući mogućnosti nošenja široke palete naoružanja (laserski navođene bombe težine do 50kg, rakete zrak-zemlja, protuoklopne rakete). Srbija tu kupuje izvidničku i borbenu varijantu ovih dronova.

Bespilotna letjelica velikog dometa “Pegaz”, čest eksponat na paradama i sajmovima

Samohodne haubice 155 mm Nora B52 M15, ovoga puta u opremi Vojske Srbije

Javnost je po prvi put imala priliku vidjeti i prvu bitnicu novouvedenih samohodnih haubica 155 mm Nora B52 M15, koje su nakon gotovo godinu dana čekanja u siječnju 2019. ušle u sastav Mješovite topničke brigade u Nišu. Vojska planira ovim haubicama opremiti još jednu bitnicu, čime bi bio zapravo formiran divizijun od 12 samohodnih haubica, koje neki mediji upoređuju s hrvatskim PzH2000 koje je Zagreb nabavio 2015. godine. Iako se Nore već nalaze u sastavu Mješovite topničke brigade, ovaj put su one na paradi prikazane kao zasebni podešalon – što je bilo pomalo čudno s obzirom da su postale operativne iako zapravo donirane, a ne kupljene. Odmah iza njih, u istom podešalonu, prikazana su borbena oklopna vozila na kotačima “Lazar 3”. Na paradi je prikazano 16 oklopnih vozila “Lazar 3” (9 vojnih i još 7 za Žandarmeriju), najavljivanih kao dio projekta “1.500” i “1.500+”. Njih je po šest primjeraka ušlo u sastav policije i vojske (u 41. pješačkoj bojni 4. brigade kopnenih snaga VS).

Dvije varijante besposadnog zemaljskog vozila “Miloš”

Također, publika je mogla vidjeti i besposadno zemaljsko vozilo “Miloš”, namijenjeno za uništavanje i onesposobljavanje pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 metara. Radi se o gusjeničnom besposadnom vozilu kojim se daljinski upravlja bezično, a koje je opremljeno strojnicom PKT 7,62 mm i bacačem granata RBG 40 mm/6M 11, uz izvidničko-ciljnički sustav sačinjen od širokokutne dnevne kamere, uskokutne dnevne kamere, termovizijske kamere te laserskog daljinomjera. Publici su po prvi put prikazani i nedavno nabavljeni motocikli BMW R1250 koji se nalaze u sastavu Vojne policije Garde. Na njima je nedavno završena obuka osoblja i isključivo će služiti za pratnju visokih delegacija tijekom državnih posjeta. Svoju premijeru imao je i terenski automobil ZK 4*4 za prijevoz 5+1 vojnika kojeg izrađuju “Zastava kamioni”, a trebao bi zamijeniti popularne Pinzgauere u konfiguraciji 4*4, nabavljene prije više deseljeća dok je još postojala JNA. Također, predstavljeni su javnosti i novi teretni kamioni FAP u nekoliko verzija za prijevoz vojnika i tereta, ali i za vuču. Od PZO opreme na paradi su prikazani raketni sustavi srednjeg dometa “Neva” i “Kub”. Rakete su bile na vozilima za prijevoz te pretovar, pa su građani ostali uskraćeni ujedno vidjeti i verziju raketnog sustava “Kub” koji se modernizira.

Rakete sustava 2K12 “Kub” na vozilima za prijevoz i pretovar

Tenk T-72B3 s oznakama Oružanih snaga Ruske Federacije

Na zaključku parade Vojska Srbije prikazala je oklopni ešalon sastavljen iz dva podešalona borbenih vozila pješaštva BVP-M80, gdje je najavljeno da će ta vozila biti modernizirana i dobiti novu kupolu s topom kalibra 30 mm, protuoklopne rakete i nove motrilačke uređaje. Druga zvijezda koju je srpska javnost željno čekala bio je ruski tenk T-72B3, verzija koju koristi ruska vojska. Iako su pojedini analitičari bliski vlasti najavljivali da je baš to novi tenk kojeg Vojska Srbije dobiva kao rusku donaciju uz dodatnih 30 moderniziranih izvidničkih vozila BRDM-2M, javnost je saznala da Srbija zapravo do kraja 2019. treba dobiti 30 tenkova T-72MS. Tenk T-72B1 MS, poznatiji i kao “Bijeli orao” (objekt 184-1MS), modernizirana je verzija tenka T-72B1, razvijena u 61. tvornici za popravak oklopnih vozila „Strelni” kod Sankt Peterburga. Ova verzija tenka opremljena je dnevno-noćnom ciljničkom spravom PN-72U Sosna-U i panoramskom ciljničkom spravom PKP-72 s termalnim kanalom treće generacije. Upotreba ovog optoelektroničkog sustava omogućava posadi tenka T-72B1 MS stjecanje daleko boljeg pregleda situacije na bojištu. Međutim, T-72B1 MS sa svojim ERA oklopom “Kontakt-1” ipak je po pitanju oklopne zaštite znatno slabiji od T-72B3. Za ovu verziju tenka najviše su zainteresirane zemlje Latinske Amerike (Urugvaj i Nikaragua), dok je njegov četvrti korisnik postao Laos, kojem je već isporučeno 30 ovih tenkova. Iako je na paradi ujedno najavljeno i da će Vojska Srbije uskoro krenuti u modernizaciju tenkova M-84 i T-72, nije jasno što će od toga zaista biti ostvareno u bližoj ili daljoj budućnosti.

Ruski T-72B3 na ukupno drugoj poziciji tenkovskog segmenta oklopnog ešalona

Sustav RALAS, – “Lazar 3” 8*8 s lanserima ALAS, prototip prikazan na IDEX 2019

Zanimljivo je bilo vidjeti vozilo “Miloš” (lako oklopno vozilo 4*4, za razliku od istoimenog besposadnog sustava), prikazano u sklopu policijskog ešalona, odnosno kao tehnika u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), ali ne i u sastavu Vojske Srbije. Javnost je imala prilike vidjeti i jedan primjerak BOVT “Lazar 3” pod imenom RALAS, opremljen protuoklopnim žično-vođenim raketama ALAS, te dva vozila s lanserima ALAS za protuoklopnu borbu. Riječ je o sustavu kojeg se razvija za UAE kao verziju obalnog lansera. Pažnju javnosti izazvao je i raketni sustav “Šumadija”, s raketama “Jerina 1”, dometa oko 300 km i “Jerina 2”, dometa oko 70 km – koji tek treba započeti svoja ispitivanja. Nažalost, promatrači su ostali uskraćeni i za pogled na nove samohodne haubice s automatskim punjačem “Aleksandar”, koje su svoju premijeru imale 2017., da bi već naredne godine krenulu u ispitivanja na poligonu “Nikinci”.

Raketni sustav “Šumadija” s raketama “Jerina 1”

Sam kraj parade bio je rezerviran za MiG-29, kojih se u petak u zraku našlo devet komada. Srbija trenutno svoje nebo čuva s 10 letjelica MiG-29, koje su remontirane novijim primjercima dosadašnjih tipova radara i motora. Njima bi se za par mjeseci trebala pridružiti još i 4 bjeloruska MiG-ga, čime bi Srbija operativno imala 14 borbenih aviona MiG-29 (približno kao pred rat s NATO savezom 1999. godine, kada je bilo operativno 16 primjeraka). Također, na paradi je najavljena i modernizacija ovih aviona, čiji je životni vijek prema tvrdnjama vojnoga vrha produžen na 40 godina, iako u to nitko ne vjeruje realno. Jednako tako, na ovoj paradi ostali smo uskraćeni i za prelet devet helikoptera Airbus H-135 (pet za Vojsku Srbije i 4 za policiju). Oni predstavljaju dugo iščekivano osvježenje helikopterske eskadrile RV i PVO čija se isporuka očekuje uskoro. Prema najavama bi dio tih letjelica trebao biti opremljen domaćim naoružanjem.

Zaključak

Raketni sustav ALAS na terenskim vozilima iz UAE

Prije same parade javnost je najviše zaokupljala borbena tehnika kupljena u Rusiji, čiji će primjerci biti prikazani na paradi, kako je govorio i sam predsjednik Vučić. Srpski mediji, poslovično s udarnim naslovima, najavljivali su svašta – od borbenih helikoptera Mil Mi-35M, preko hibridnog PZO sustava “Pancir S-1”, sve do tenkova T-72 – a neki su čak spominjali i balističke rakete te sustav HQ-9, kinesku kopiju raketnog sustava S-300, kojeg je navodno Srbija kupila. Dva dana uoči parade na vojni aerodrom “Batajnica” po mraku je iz Rusije sletio transportni avion An-124 Ruslan, koji je dovezao dva ruska helikoptera Mi-35M i jedan tenk T-72B3 (moderniziranu verziju popularne 72 kojim se oprema ruska armija). Bilo je informacija i o Mi-17V helikopterima, Panciru, no ništa od toga nije se pokazalo točnim. Ipak, srpska javnost je dan uoči parade više bila zaokupljena helikopterima i vrebanjem kada će oni zapravo poletjeti put Niša, nego nekim drugim stvarima. Kada se to stvarno dogodilo, u patriotskoj javnosti naklonjenoj Rusiji sreći nije bilo kraja. Već tada počela su nagađanja da će ta dva helikoptera zapravo ostati u Srbiji, te da su to srpski primjerci. Međutim, ubrzo je uslijedio hladan tuš, kada je procurila informacija da pristigla tehnika pripada ruskoj vojsci i da je pristigla specijalno samo za paradu – nakon čega se vraća u Rusiju. Za razliku od toga, primjerci borbenih helikoptera za Srbiju tek trebaju stići (naručeno je ukupno njih 7 – prva četiri primjerka očekuju se do kraja 2019, a naredna tri tijekom 2020. godine).

VBR sustav “Morava” s modificiranim raketama kalibra 122 i 128 mm

Uglavnom, za vojnu paradu “Obrana slobode” mogli bi slobodno reći da je bila usmjerena prema domaćoj publici, a nije predstavljala zveckanje oružjem, kako se to tvrdilo u pojedinim medijima na Kosovu te u Bosni i Hercegovini. Iako nije padala na neku okruglu godišnjicu, ona je imala za cilj domaćoj publici prikazati da Vojska Srbije napreduje, da se kupuje nova oprema, i da nije točno ono što tvrde predstavnici Vojnog sindikata te pojedini oporbeni lideri – kako vojnici, dočasnici i časnici masovno napuštaju vojsku zbog lošeg standarda, kako je sve teži život, i kako Vojska Srbije živi na ivici preživljavanja. U prilog demantiranja te tvrdnje namjenski su prikazani baš oni podešaloni koji su uključen u famozni projekt “Srpski vojnik budućnosti”, kroz prizmu kodnog imena “1.500” i “1.500 plus”. Nova tehnika također treba dokazati da se po prvi put nakon 35 godina kupuje nešto novo, oko čega se opet vode polemike. Mogli bi reći da je ova parada, kao i prethodne vježbe i parade, više bila ogledni mimohod i prikaz srpske obrambene industrije, nego neka realna prijetnja ili demonstracija mogućeg rješavanja kosovskog pitanja vojnim putem. No, što će još od sveg tog naoružanja zaista i ući u sastav Vojske Srbije i kada, tek ostaje za vidjeti.

* gost autor: Andrej Mlakar, novinar iz Beograda

**Photo: Ministarstvo obrane Republike Srbije

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.