Izaslanstvo Ministarstva obrane Srbije na Le Bourgetu o MiG-ovima i Super Galebu

 

Izaslanstvo Ministarstva obrane Srbije na čelu s državnim tajnikom Aleksandrom Nikolićem prisustvuje na 2 dana programa zrakoplovne priredbe Paris air-show 2013. (Salon international de l’aéronautique et de l’espace, Paris-Le Bourget), radi nastavka razgovora s ruskim predstavnicima korporacije MiG (Российская самолетостроительная корпорация «МиГ»), kontakata s kompanijama koje su se prijavile za modernizaciju letjelica Super Galeb G-4, kao i posjete kompaniji MBDA – europskom proizvođaču PZO sustava.

Izložbeno mjesto UAC-a

Izložbeno mjesto UAC-a

Kako piše Tango Six, srpsko izaslanstvo stiglo je na izložbeno mjesto UAC-a (United Aircraft Corporation) jučer oko 15 sati. Zbog štednje na putnim troškovima, Ministarstvo obrane predstavljalo je samo 3 ljudi – državni tajnik Nikolić, pukovnik zrakoplovstva iz J-5 (Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba) i Vojislav Dević, glavni zrakoplovni inženjer Vojnotehničkog instituta te nekadašnji šef projekta razvoja školskog aviona Lasta.

Značajnim ruskim prisustvom na Le Bourgetu dominiraju dvije kompanije – Rosoboronexport i UAC. Prva je zadužena za promociju i trgovinu proizvoda ruske obrambene industrije, dok je djelokrug UAC – optimizacija i objedinjavanje nekada najvećeg skupa pojedinačnih projektnih biroa i proizvođača vojnih letjelica na kugli zemaljskoj. Među njima je za Srbiju trenutno najzanimljiviji – MiG.

"Real vision simulator"

“Real vision simulator”

MiG nije došao sa svojim letjelicama na Le Bourget (gdje je Suhoj apsolutno ukrao šou), ali je prisutan s vrlo zanimljivim „Real-vision simulatorom“ i vodećim inženjerima koji su zaduženi upravo za K/M/M2 varijante lovca MiG-29. Glavni projektant verzije M7M2 bio je domaćin srpskoj delegaciji, koja je nakon kašnjenja od 15-ak minuta stigla na štand UAC-a u 15 sati. Predstavljanju aviona iza zatvorenih vrata prisustvovala je cjelokupna srpska delegacija, uključujući i njenog domaćina, vojnog izaslanika u Francuskoj, pukovnika Zorana Rašetu.

Srpsko izaslanstvo opremljeno MiG-ovim materijalima

Srpsko izaslanstvo opremljeno MiG-ovim materijalima

Uz nabavu MiG-a, za koju se još uvijek ne znaju službeni financijsko/kreditni detalji, modernizacija G-4 (za koju su odvojena novčana sredstva) fokus je ovogodišnjeg Le Bourgeta za Srbiju. Kako Tango Six ekskluzivno saznaje, odlučeno je da će se modernizirati 9 Super Galebova – 8 letjelica plus 1 razvojna.

Izaslanstvo Srbije je, nakon MiG-a, posjetilo i  izložbeno mjesto kompanije MBDA, dok se danas tijekom dana očekivalo kompletiranje razgovora s kompanijama koje su se javile u fazi prikupljanja informacija za modernizaciju G-4. Nakon određivanja odgovarajućeg ponuđača, početak radova na tom projektu očekuje se u rujnu.

 

Gost autor: Petar Vojinović, zrakoplovni novinar i pokretač specijaliziranog portala TangoSix. Tekst je, uz dozvolu autora, prenesen sa stranice http://tangosix.rs/, gdje je objavljen 18. lipnja 2013. godine, pod naslovom “Srpska delegacija na Buržeu brifovana o MiG-u 29M/M2”. Originalni je tekst dostupan na adresi: http://tangosix.rs/2013/18/06/srpska-delegacija-na-burzeu-brifovana-o-mig-u-29mm2/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.