Kada Srbiji stižu MiG-ovi iz Bjelorusije?

 

Posljednjih je godina Republika Srbija svoj problem obnove nadzvučnog lovačkog zrakoplovstva krenula rješavati kroz niz donacija s istoka. Nakon aviona iz Ruske Federacije, u Beogradu se čvrsto računa i na dodatnu donaciju borbenih zrakoplova MiG-29 iz Bjelorusije. No, kako saznaje tamošnji specijalizirani portal Tango Six, na ove će letjelice ipak još trebati pričekati. Tekst o ovoj temi zanimljivoj i susjedima Republike Srbije prenosimo u cijelosti…

 

Bjeloruska novinska agencija BELTA prenijela je u srijedu, 15. svibnja, izjavu predsjednika Državnog vojno-industrijskog komiteta Bjelorusije Romana Golovčenka, da će Bjelorusija početkom 2021. godine predati Srbiji modernizirane avione MiG-29. Golovčenko je istaknuo kako se remont aviona obavlja u dogovorenim rokovima: “Tri se nalaze na remontu, a jedan u procesu defektacije. Sve ide po planu. U stalnom smo kontaktu sa srpskom stranom, nema nikakvih poteškoća. Prema ugovoru, isporuka aviona kupcu ide početkom 2021. godine“, rekao je za BELTA prvi čovjek beloruskog Državnog vojno-industrijskog komiteta, koji je dodao da prema ugovoru radove remonta i modernizacije plaća srpska strana.

Službena primopredaja 4 lovačka aviona MiG-29 u varijanti 9.13 izvršena je 25. veljače ove godine u bjeloruskom 558. remontnom zavodu u Baranovičima, gdje je tri dana ranije i započeo njihov remont. Iz Ministarstva obrane Republike Srbije tada su priopćili da je prijam zrakoplova i pratećih kompleta zemaljske opreme izvršen tijekom prethodna dva tjedna, i da su avioni odmah predani na generalni remont te modifikaciju opreme, ne bi li bili opremljeni kao i trenutnih 10 aviona ovog tipa u RV i PVO Vojske Srbije. Ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je tom prilikom kako su rokovi dogovoreni i precizni, da se računa kako će faza remonta (prva faza) biti dovršena u najkraćem mogućem roku, a potom i druga faza (koja podrazumijeva modernizaciju).

Samo dan kasnije, vojno-politički komentator Aleksandar Radić je – prenoseći ovu vijest na internet stranici britanskog časopisa Air Forces Monthly – naveo kako će se istovremeno s remontom, u suradnji s ruskom kompanijom RSK MiG, obavljati i radovi na modernizaciji – koji će obuhvatiti (1) dorade na radaru, (2) integraciju raketa zrak-zrak R-27ER i R-77, i (3) integraciju preciznih vođenih raketa zrak-zemlja. Radić je tada prenio i izjavu direktora 558. remontnog zavoda Pavela Pinigina da će se vremenski okvir zadan za ove radove kretati od 6 mjeseci do godinu dana, ovisno o obimu modernizacije koju će se izvršiti.

 

* tekst autora Živojina Bankovića objavljen je 16. svibnja 2019. godine na specijaliziranom zrakoplovnom portalu Tango Six (https://tangosix.rs/), a u originalnom izdanju može se naći na adresi: https://tangosix.rs/2019/16/05/beloruski-zvanicnik-isporuka-mig-ova-29-srbiji-pocetkom-2021-godine/

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.