I BiH nabavlja helikoptere

 

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u petak, 13. prosinca 2019. godine, u Sarajevu je potpisala ugovor o nabavi četiri helikoptera Bell UH-1 Iroquois (poznat i kao „Huey“) u njegovoj dorađenoj varijanti zvanoj „Huey II“, za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ceremonija svečanog potpisivanja održana je u Domu OS BiH u Sarajevu u prisutnosti najviših dužnosnika Ministarstva obrane i OS BiH, američkog veleposlanstva u BiH i Stožera NATO-a u Sarajevu. Istaknuto je kako je ovaj projekt još jedan vrijedan iskaz konkretne i opsežne suradnje Bosne i Hercegovine sa Sjedinjenim Američkim Državama. „Nabava ovih helikoptera predstavlja najveći investicijski projekt od osnutka Oružanih snaga BiH, kako po iznosu financijskih sredstava tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti OS BiH,“ kazala je tim povodom Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, dodavši još: „Ovo će nam dati više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, da damo svoj doprinos u projektima regionalne suradnje te u konačnici učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima“.

Ugovor o nabavi četiri helikoptera vojne oznake UH-1H-II ukupne je vrijednosti 38.539.378 američkih dolara (oko 67,43 milijuna KM), od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4.360.000 USD, odnosno 7,5 milijuna konvertibilnih maraka. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF). Helikopteri UH-1H-II donose ugradnju novog motora Allison T53-L-703 (snage 1,343 kW, odnosno 1,800 shp), sustava za redukciju vibracija, infracrvenih mamaca, te prilagodbu pilotske kabine za korištenje opreme za noćno gledanje (Night Vision Goggles – NVG). Time je stvorena modernizirana, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois, koji se već nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Ovom nabavom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakucije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Realizacijom ovog projekta letačkim postrojbama Oružanih snaga BiH će biti omogućen adekvatan broj sati letenja. Time će svoju obučenost podići na višu razinu i stvoriti predispozicije da sukladno Zakonu o obrani BiH još bolje i spremnije izvršavaju svoje zadaće,“ rekao je tim povodom načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, general-pukovnik Senad Mašović. Kako je istaknuo, „u procesu podmlađivanja pilotskog i zrakoplovno-tehničkog kadra bit će olakšan prijam i prilagodba novih pripadnika Zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH, odnosno osigurana smjena naraštaja koji nas očekuju u narednom razdoblju“. Na to se nadovezao i Eric Nelson, američki veleposlanik u BiH, kazavši: „Ova inicijativa je zajednički projekt Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Oružane snage Bosne i Hercegovine su uspješna priča u koju vrijedi ulagati. One su primjer što narodi Bosne i Hercegovine mogu postići kada su zajedno s pogledom u budućnost. One su dokaz da se svaki fening uložen u Oružane snage višestruko isplati i vraća radi budućnosti naroda Bosne i Hercegovine“.

Nabava novih letjelica ugovorena je uz veliku potporu Vlade SAD-a po principu i u Republici Hrvatskoj ovih dana spominjanog „pristupa sveukupnim paketom“ (Total Package Approach), koji za spomenutu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti, te osigurava: (1) isporuku četiri helikoptera Bell Huey II; (2) preobuku pilota i tehničara u središtima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, (3) isporuku pričuvnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje; (4) isporuku alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera u I. i II. stupnju održavanja; (5) isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera, te (6) isporuku tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje u I. i II. stupnju. Dok bi veći dio ovih aktivnosti mogao započeti brzo, isporuka prvih letjelica očekuje se unutar tri godine.

Vijeće ministara BiH je još na 37. sjednici održanoj 30. prosinca 2015. godine usvojilo „Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH s periodom realiziranja od 2016. do 2025. godine“. Njome je bila određena načelna vrijednost ovog projekta, zacrtana na 300 milijuna konvertibilnih maraka. Istom je prilikom odlučeno kako će se sredstva za konkretnu provedbu ovog višegodišnjeg projekta i dinamiku njihovog osiguravanja osigurati posebnom Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kroz redovite proračunske procedure. Spomenuti provedbeni dokument – „Odluka o višegodišnjem projektu nabave helikoptera za MO i OS BiH“ – donesen je na 125. sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 22. prosinca 2017. godine. U njoj je Vijeće ministara BiH isplaniralo pribavljanje 2 helikoptera, uz ukupnu vrijednost projekta planiranu na 65.000.000,00 KM. Za to je temeljem te odluke osiguran doprinos BiH u iznosu od 6,200.000 KM. Dodatnih 1,300.000 KM osigurano je prestrukturiranjem odobrenih proračunskih sredstava u 2018. godini na temelju odluke Vijeća ministara BiH, donesene na 163. sjednici održanoj 27. prosinca 2018. godine. Ostatak potrebnih sredstava za ovaj projekt osiguran je kroz financijsku pomoć Vlade SAD, temeljem „Sporazuma između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Bosne i Hercegovine o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za Bosnu i Hercegovinu“ od 18. siječnja 2001. godine. Dokumentom „Odluka o izmjeni odluke o višegodišnjem projektu nabave helikoptera za MO i OS BiH“ od 28. ožujka 2019. godine ujedno je otvoren i put za pribavljanje više od 2 helikoptera u okviru ovakvog aranžmana deklariranog trajanja od 2018. do 2021. godine.

Kako navode mediji, „Planom razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. – 2027.“ predviđena je bila nabava 8 srednjih transportnih i još 15 lakih višenamjenskih helikoptera. Vrijednost ovog zahvata procjenjivana je na nešto manje od 170 milijuna USD, no njegova provedba kasni zbog nedostatka novaca.

 

*izvor/photo: MO BiH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.