Godišnji rezime Ministarstva obrane i OS BiH

 

Kraj 2013. godine bila je prilika da Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH podvuku crtu pod prošlu godinu, kao i da iznesu neke od planova za 2014. godinu. Od prošlogodišnjih dosega, ministar obrane Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general bojnik Anto Jeleč istaknuli su pomoć civilnim strukturama vlasti. Prije svega, tu je saniranje nekoliko prometnih pravaca (na području općina Bihać, Srebrenica i Ustikolina – ukupno 15.420 metara), postavljanje pontonskog mosta u općini Čapljina, pomoć na izgradnji vodovodnog sustava u Bosanskoj Krupi, te pomoć u uklanjanju i uništavanju UbS-a iz rijeke Save. Bilo je tu još i gašenja požara u Jablanici i Konjicu, te na planini Ozren, kao i puni doprinos tijekom i nakon požara u Kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću (na sanaciji štete angažirano je 230 pripadnika OS BiH, te je za više od 200 pacijenata organiziran smještaj i prehrana u objektima OS BiH). Helikopterima iz sastava OS BiH prevezena je 71 osoba iz bolnica u Bihaću i Banja Luci u Klinički centar Sarajevo.

Poligon "Gladna brda" kod Glamoča

Poligon “Gladna brda” kod Glamoča

Razminiranje i viškovi UbS-a

Tijekom 2013. godine pripadnici OS BiH razminirali su 1.800.000 kvadratnih metara, u sklopu realizacije 43 projekta razminiranja na području 20 općina diljem BiH. Postrojbe za razminiranje izvršile su pregled, transport i skladištenje 638 komada pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava s lokacije „Trešnjev panj“, u općini Tešanj, na lokaciju skladišta streljiva i UbS-a „Gladna brda“ u općini Glamoč. Pružena je i potpora Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) pri uklanjanju te uništenju neeksplodiranog UbS-a (1234 raznih komada) u selu Kaloševići, općina Tešanj. Ukupno je tijekom prošle godine uništeno oko 780 tona neispravnog streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava, dok ukupna količina viškova naoružanja i streljiva iznosi više od 40 tisuća komada oružja i više od 17 tisuća tona minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva, koje tek treba uništiti, prodati ili donirati. Do kraja ove godine trebao bi biti gotov popis i baza podataka o stanju naoružanja, municije, i minsko-eksplozivnih sredstava u OS BiH.

Kadrovska pitanja

U 2014. godini nastavit će se tranzicija ljudstva, kao i pomlađivanje profesionalnog vojnog sastava u Bosni i Hercegovini. Za tu je svrhu vrlo važan nastavak projekta prijema časnika iz građanstva u OS BiH, čiju potporu osigurava Veleposlanstvo Velike Britanije u BiH. Tijekom 2014. godine u službu će biti primljeno 360 novih vojnika, dok ih je u 2013. primljeno 811. Istovremeno je prošle godine iz obrambenog sustava izašlo ukupno 918 osoba. Zastupljenost žena u Ministarstvu obrane BiH iznosi 35,26 posto, a u OS BiH 6,4 posto. Ukupan obrambeni proračun u 2013. iznosio je 291.068.000 konvertibilnih maraka (148.820.705,28 EUR prema tečaju od 1,956 maraka za 1 euro).

Od planova u 2014. nastavit će se sudjelovanje BiH u međunarodnim misijama i operacijama. To se prije svega odnosi na mirovne misije u Kongu i Afganistanu. U misiji ISAF trenutno se nalaze 53 pripadnika OS BiH, dok u UN-ovoj misiji MONUSCO u Kongu sudjeluje 5 BiH-vojnika. Najveća novost odnosi se na sudjelovanje OS BiH u novoj UN-misiji MINUSMA („Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali“) u Maliju. BiH kontingent od 10 vojnika već se priprema za sudjelovanje u ovoj misiji, a polazak za Mali očekuje se početkom ove godine, nakon službene odluke Predsjedništva BiH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.