Dva PC-9 prodana za 1,3 milijuna eura

 

Slovensko Ministarstvo obrane prodalo je u listopadu dva vojna zrakoplova tipa pilatus PC-9, s pripadajućom opremom i rezervnim dijelovima. Kupac je po principu „viđeno-kupljeno“ švicarsko poduzeće „Ruag Aviation“ iz Luzerna, koje je na javnom natječaju MORS-a za letjelice i dijelove ponudilo 1,3 milijuna eura.

Direktorat za logistiku Ministarstva obrane Slovenije objavio je 30. srpnja ove godine „Javno prikupljanje ponuda za prodaju dva zrakoplova Pilatus PC-9“, registarskih oznaka L9-51 „Škofja Loka“  i L9-53 „Piran“, oba proizvedena u rujnu 1990. Zrakoplovi su izgleda imali mnogo kraćih letova, a zajedno su skupili nešto više od 4.000 sati rada motora – jedan je skupio 2.198 sati, a drugi – 1.885 sati.

Zrakoplovi su se mogli razgledati u Vojarni Jerneja Molana na vojnom aerodromu Cerklje ob Krki. Ministarstvo obrane prodavalo je letjelice isključivo zajedno, u paketu s rezervnim dijelovima, i očekivalo je postići cijenu od okruglo milijun eura. Time je konačna postignuta cijena od 1,3 milijuna eura bila više nego zadovoljavajuća.

Švicarski „Ruag Aviation“ jedan je od ukupno dva ponuđača, a ime drugog ostalo je van vidokruga javnosti. Što će novi vlasnik napraviti sa slovenskim Pilatusima još nije poznato, zna se da se bavi nabavom, održavanjem, davanjem podrške i integracijom sustava u civilnom i vojnom zrakoplovstvu, te da razvijaju i proizvode vlastitu letjelicu Dornier 228.

Zanimljivo je i da je Hrvatska početkom godine pokušala prodati neperspektivne letjelice – 6 školskih PC-9 i PC-9M, 2 transportna AN-32 i 7 helikoptera Mi-24V. Od toga su prodana 3 Pilatusa PC-9 ponuđaču iz Češke, i to za, kako je tada pisao Jutarnji list, ukupno 810 tisuća eura.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.