Dan Slovenske vojske u sjeni proračunskih rezova

Središnjom svečanosti u mariborskoj Kadetnici obilježen je Dan Slovenske vojske, koja je u utorak, 15. svibnja, proslavila 21 godinu postojanja. Kao Dan SV obilježava se prvo obvezno služenje vojnog roka u tadašnjoj Teritorijalnoj obrani Slovenije – tog, sada već davnog 15. svibnja 1991. u obučnom centru u mjestu Pekre kod Maribora vojni je rok počelo služiti 120, a u 510. obučnom centru na Igu kod Ljubljane – još 180 novaka. Trenutno stalni sastav Slovenske vojske (prema podacima iz veljače 2012. godine, na web stranici SV) broji 7578 pripadnika i 1621 osobu iz sastava ugovorne pričuve, odnosno – ukupno 9199 ljudi. Od toga vojnika ima 3291, dočasnika 2025, a časnika 1152. U stalni sastav SV također se ubrajaju i vojni službenici (621), civili (469) i 20 dužnosnika.

U Slovenskoj vojsci trenutno su zaposlene samo dvije osobe s generalskim činom – to su general bojnik Alen Geder i kontraadmiral Renato Petrič, dok od umirovljenih generala najviši čin imaju general pukovnici Albin Gutman i Iztok Podbregar, te general bojnici Ladislav Lipič i Janez Slapar. Od 27. veljače ove godine načelnik Generalštaba SV je brigadir Dobran Božič, koji je na to mjesto došao nakon sudjelovanja u dvije međunarodne misije – KFOR na Kosovu i ISAF u Afganistanu. Upravo je slovensko sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama predsjednik države i vrhovni zapovjednik Danilo Türk izdvojio kao veliki uspjeh Slovenske vojske, ali je izrazio i zabrinutost da će zbog financijskih rezova stati daljnji razvoj SV. Na primanju održanom za predstavnike Ministarstva obrane i časničkog zbora SV, 14. svibnja,  Türk je podsjetio na nužnost izmjene Zakona o obrani, što nije bilo napravljeno u minulom mandatu Državnoga zbora. Sa zakonskim izmjenama, stvorila bi se pravna podloga za planirane reforme Slovenske vojske.

Danilo Türk, vrhovni zapovjednik Slovenske vojske, s ministrom obrane Alešom Hojsom, načelnikom Generalštaba Dobranom Božičem i čelnim ljudima Slovenske vojske

U govoru pred vojnicima u Kadetnici, dan nakon prijema kod predsjednika Türka, ministar obrane Aleš Hojs još je bio pod utjecajem tek izglasanog rebalansa proračuna. Posebno je naglasio da je Slovenska vojska u razdoblju od 2008. do 2011. godine u proračunima izgubila više od 250 milijuna eura, dok je ovogodišnji proračun smanjen za više od 100 milijuna eura. Takav nedostatak novaca očitovat će se u tri smjera – u potpunom stopiranju infrastrukturnih projekata, u smanjenju broja pripadnika u međunarodnim misijama, i u obustavljanju razvojnih programa. Inače, ovogodišnji proračun Ministarstva obrane iznosio je prije nedavnog rebalansa 486.048.454 eura, od čega je većina – 397 milijuna 142 tisuće eura – bila namijenjena potrebama Generalštaba Slovenske vojske. Stavovi slovenskog ministra obrane Hojsa, o financijskome stanju nakon proračunskih izmjena, čuli su se još 20. travnja, prilikom Zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova i obrane država članica NATO-a u Bruxellesu.

Povodom svog dana, Slovenska vojska sada već tradicionalno otvara vrata svojih vojarni svim građanima koji žele barem na koji sat vidjeti kako izgleda vojnički život. Tjedan otvorenih vrata počeo je 11. svibnja u ljubljanskoj Vojarni Franca Rozmana-Staneta, a posljednji, ujedno i programima najbogatiji dan bit će u subotu, 19. svibnja, u svih 14 vojarni SV diljem Slovenije.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.