Slovenija nikako na zelenu granu s BOV Patria

Aleš Hojs, od veljače ministar obrane Republike Slovenije

Jedan od vrućih krumpira koji je dočekao novog slovenskog ministra obrane Aleša Hojsa po stupanju na dužnost u veljači ove godine zasigurno je i pitanje borbenih oklopnih vozila Patria AMV 8×8 – ili, na lokalnome, “Svarun”. Napomenimo da tu temu ovdje gledamo iz perspektive sektora obrane – gdje nije riječ o optužbama za korupciju, koje se u Sloveniji aktivno procesuira, već o samome tijeku ispunjenja ovog velikog i skupog vojno-industrijskog posla. A ni tu stvari ne idu glatko.

Dok je prije nekoliko godina bilo naručeno ukupno 135 BOV-ova, ovaj će se broj vjerojatno pokazati nedostižnim – posebice što je njime bila nezadovoljna već i prethodna civilna garnitura u slovenskom obrambenome sustavu (djelatnoj vojsci navodno bliska Ljubica Jelušič, iz stranke Socijalnih demokrata Boruta Pahora), a isto se čuje i danas od Aleša Hojsa – iz Nove Slovenije, najmanjeg koalicijskog partnera u Janšinoj vladi. Navodno bi svi oni bili zadovoljne i s brojkom od 50 vozila.

No, pogledajmo trenutno stanje stvari. Kolika god bila narudžba i ugovor, sada je navodno tek 30 Svaruna u slovenskoj službi , a proizvodnja i dobava  već su neko vrijeme zaustavljene. Mandat Ljubice Jelušič na čelu obrambenoga resora završio je podastiranjem u parlamentarnu raspravu Izvješća o provođenju Zakona o izvođenju temeljnih razvojnih programa Slovenske vojske u periodu 2008. do 2015. (“TRP”) – dokumenta kakvog za usporedivi hrvatski DPR nikad nismo vidjeli – a kojeg je pred poslanicima branio novi ministar Hojs. U njemu se tek konstatira da provedba ugovora o oklopnjacima nije provođena u skladu s očekivanjima i ugovornim odredbama. Sve to, u trenutku kada su u 2011. navodno dobavljena tek 2 oklopnjaka (do ukupnog broja od 30, koliko ih je i plaćeno), dok je planirana brojka za 2011. godinu trebala biti 86 preuzetih vozila.

Svarun ili slovenska izvedba vozila Patria AMV 8*8

Novi je ministar već u veljači spomenuo kako se u dogovoru s načelnikom Generalštaba slovenske vojske (tada još Alojzom  Šteinerom) za 2012. godinu očekuje preuzimanje barem 10 do 20 vozila. Od tada, iako se promijenio načelnik OS RSi – od kraja veljače to je brigadir Dobran Božič – ovi su planovi ostali na snazi. Nije ih pomutila ni naizgled slaba i nejasna komunikacija slovenskog Ministarstva obrane (MORS) i Rotisa, tvrtke koja ta vozila treba proizvesti u suradnji s Fincima.

No, već krajem veljače  bilo je jasno da punina ovog ugovora visi o koncu. Dok je Slovenija upravo kašnjenjem u pribavljanju oklopnih vozila Patria objasnila izostanak uspostave svoje za NATO deklarirane borbene skupine u razini bojne, od Rotisa se očekivalo da pripremi stavove oko eventualnog raskida ili promjene sklopljenog ugovora. Ni MORS ni izvođači posla nisu bili razgovorljivi o tijeku pregovora koji su uslijedili.

Iako ni do danas nije došlo do službeno objavljenih promjena u stavovima ugovornih strana, Rotis je navodno sastavio prijedloge nekih budućih ugovornih opcija, što je medijima potvrdio i sam ministar Hojs. One su, međutim, Sloveniji neprihvatljive, budući da smanjivanje broja vozila prilično očekivano vežu i uz povećanje njihove jedinične cijene. Stvar komplicira i navodni odvoz čitave proizvodne linije iz Gorenja (koje je bilo neposredni proizvođač), te stav ministra da Rotis svojim oštrim stavovima zapravo blefira. Upravo odgovor na ovo posljednje vjerojatno predstavljaju i u javnost puštene spekulacije kako se država Slovenija sve više bliži odluci o prekidu dobave oklopnjaka te da, sada dodatno smanjenoj, Slovenskoj vojsci zapravo ne treba ni već spominjanih 20 dodatnih vozila Patria. Dok bi u takvome slučaju vjerojatno na stol došli pregovori o penalima za jednostrani raskid ugovora, ministar Hojs odlučno najavljuje dovršetak čitave ove balade do kraja 2012. godine – i to, naravno, ne na štetu Slovenije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.