Crnoj Gori Elbitove stanice za JLTV

 

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković boravio je početkom tjedna u posjetu Ministarstvu odbrane Države Izrael gdje se sastao s generalnim direktorom u Ministarstvu odbrane Države Izrael, umirovljenim general bojnikom Ehudom (Udijem) Adamom. Po pitanju modernizacije Vojske Crne Gore Bošković je istaknuo da punopravno članstvo u NATO savezu zahtijeva i opremanje u skladu s NATO procesom planiranja odbrane, odnosno novim strateškim okvirom koji je uspostavljen za odgovor na moderne sigurnosne izazove. Pri tome, primarni fokus modernizacije postavljen je na pribavljanje taktičkih lako-oklopnih vozila za opremanje dvije deklarirane pješačke satnije Vojske Crne Gore – o čemu je i sklopljen ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama 23. listopada ove godine. General Udi Adam poručio je kako će i Izrael pružiti podršku Crnoj Gori pri dogradnji njenih nacionalnih obrambenih kapaciteta. Ministar Bošković je naglasio i kako se Ministarstvo obrane Crne Gore nakon detaljnog istraživanja tržišta odlučilo za pribavljanje izraelskih daljinski upravljanih oružnih stanica (DUOS), koje će za Crnu Goru biti integrirane na američka lako-oklopna patrolna vozila JLTV.

Elbit Systems 12.7mm RCWS DUOS na vozilu Oshkosh JLTV (Photo: Elbit Systems)

Temeljem zahtjevanih tehničkih karakteristika DUOS oružja, Crna Gora je za to izabrala izraelsku kompaniju „Elbit Sistems“ – što je onda 15. prosinca dovelo i do potpisivanja “Implementacionog sporazuma za nabavku daljinskih upravljivih oružanih stanica za ugradnju na lako-oklopnim patrolnim vozilima” između Direktorata za međunarodnu obrambenu suradnju Ministarstva obrane Izraela (SIBAT) i Ministarstva obrane Crne Gore. Ovim ugovorom, prvim takve vrste, dodijeljen je izraelskom poduzeću Elbit Systems posao temeljem direktnog odnosa Vlade s Vladom (“G-to-G”). Kako je napomenuo umirovljeni brigadni general Yair Kulas, od početka lipnja ove godine novi direktor SIBAT-a, “ovaj prvi ‘G-to-G’ sporazum pozdravljamo u Ministarstvu obrane Izraela kao početni korak u širenju te produbljavanju naše suradnje s Crnom Gorom, strateškim NATO saveznikom i prijateljem Države Izrael“. Nakon čina potpisivanja, Bošković je istaknuo da će to, uz povećanje vatrene moći jedinica VCG, ujedno povećati i stupanj zaštite posada takvih vozila, te je pritom najavio i da će ugradnja Elbitovih DUOS-a krenuti nakon što u Crnu Goru pristigne prva isporuka lako-oklopnih patrolnih vozila Oshkosh JLTV, koja se očekuje u drugoj polovici 2020. godine.

Crna Gora i Oshkosh JLTV

US MC vozilo tipa JLTV u konfiguraciji M1280 GP (General Purpose)

Samo crnogorsko pribavljanje američkih vozila JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) ugovorno je bilo finalizirano 23. listopada ove godine, kada je u Podgorici potpisan ugovor o kupovini 67 primjeraka. Planirana je nabava u tri osnovne varijante – 55 komada su namijenjena za opremanje višenamjenskom oružnom stanicom, 8 vozila bi trebalo biti prilagođeno za nošenje protuoklopnog naoružanja, dok će preostala 4 vozila biti u zapovjednoj te medicinskoj konfiguraciji. Vrijednost čitavog posla je oko 33 milijuna eura, od čega Vlada SAD nabavku baznih vozila pomaže namjenskim kreditom od 36.165.105 USD. Njihovo uvođenje u službenu uporabu Vojske Crne Gore očekuje se od 2020. do 2023. godine, primarno u okviru dvije pešačke satnije u Nikšiću i Pljevljima. Prva tranša od 30 vozila za Crnu Goru bit će proizvedena u poduzeću “Oshkosh Defense LLC”, savezna država Wisconsin, temeljem proizvodnog ugovora od 17. prosinca 2019. s ispravakama od 18. prosinca 2019. godine, da bi njihova isporuka u Crnu Goru bila ostvarena kroz FMS (Foreign Military Sales) okvir. To predstavlja samo dio šireg regionalnog opremanja vozilima JLTV, koja su osim Kopnenih snaga SAD krenuli pribavljati i u Litvi, Sloveniji, te Sjevernoj Makedoniji.

Dok je pribavljanje samih vozila za Crnu Goru ugovoreno od SAD-a, posljednjih mjeseci bilo je otvoreno pitanje njihovog naoružavanja. Nagađanja o mogućem odabiru izraelskih DUOS započela su još u doba posjeta crnogorskog ministra obrane Boškovića Izraelu u srpnju ove godine, da bi konačno bila potvrđena konkretnim potpisivanjem ugovora 15. prosinca 2019. godine. U tu je svrhu državni proračun Crne Gore za 2020. godinu predvidio podizanje kredita od 35 milijuna eura – ponešto više od cijene samih osnovnih vozila JLTV. Riječ je o DUOS koje su stabilizirane po dvije osi, obuhvaćaju i integriranu dnevnu kameru, termalnu noćnu kameru, te laserski daljinomjer i označivać ciljeva, a omogućavaju ugradnju strojnica (12,7*99 Browning ili 12,7*108 DShK), puškostrojnica (u kalibrima 7,62*51 NATO ili 7,62*54), odnosno automatskih bacača granata (40 mm NATO ili 30 mm).Protuoklopne sposobnost trebale bi biti osigurane korištenjem raketa Spike izraelskog poduzeća Rafael. No, kako god bilo, dinamika opremanja novih vozila Elbitovim oružnim stanicama trebala bi trajati ukupno tri godine, prateći dinamiku pristizanja američkih vozila u Crnu Goru, dok je logistička potpora za Elbit DUOS ugovorena na sedam godina.

Izraelska obrambena industrija u 2018. godini

Napomenimo još i kako je Direktorat za međunarodnu obrambenu suradnju (SIBAT) Ministarstva obrane Države Izrael zadužen za jačanje i poslovnih djelatnost izraelske vojne industrije u svijetu. Prema podacima iz travnja 2019. godine, oni su do kraja 2018. godine uspjeli izvesti obrambenih roba i usluga u vrijednosti od preko 7,5 milijardi USD, što je prema podacima švedskog instituta SIPRI Izrael svrstalo na 9 mjesto izvoznika u svijetu. Pri tome, SIPRI među 100 najvažnijih poduzeća svjetske obrambene industrije bilježi njih ukupno 3 iz Izraela, koji su 2018. ostvarili oko 2,1 posto svjetske trgovine ovakvom robom. Pri tome, njih sva tri (Elbit Systems, Israel Aerospace Industries (IAI) i Rafael) su povećali svoj promet prema prethodnim godinama.

Zanimljiv je i sadržajni raspored izraelskog obrambenog izvoza, od kojeg gotovo trećina otpada na letjelice (klasične i besposadne) te njihovu opremu, još trećina na raznoliku elektroniku i kompleksne sustave (radare, elektroničko ratovanje, izvidnička i ciljateljska oprema, cyber i komunikacijski sustavi), dok oko četvrtinu čini udio raznog protuzračnog naoružanje te raketa.

*Photo: IMoD

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.