Zrakoplovstvo Crne Gore dobilo još 2 Bella

 

Preletom dva helikoptera Bell 412 EPI iz Praga u Podgoricu danas je završeno opremanje Zrakoplovstva Vojske Crne Gore ovim višenamjenskim helikopterima. Uz predstavnike Ministarstva obrane i Vojske Crne Gore, na svečanom dočeku na Vojnom aerorodromu Golubovci kod Podgorice nazočio je predsjednik Vlade Duško Marković, koji je crnogorsku nabavu ukupno 3 Bellova helikoptera u vrijednosti od oko 30 milijuna eura nazvao – „ulaganjem u sebe i sigurnost naših građana“. „Prilikom pristupanja NATO-u rekli smo da ćemo u društvu najmoćnijih i najrazvijenijih – biti odgovorna članica i jačati sposobnosti naše Vojske u skladu s potrebama kolektivne sigurnosti. Svjesni smo da upravo takvim pristupom nedvosmisleno pokazujemo odgovornost prema komforu i sigurnosti naših građana, ali i investitora, turista i svih koji iz bilo kog razloga posjete Crnu Goru“, rekao je na svečanosti predsjednik Vlade Marković, dodavši kako su već sada vidljive prednosti i koristi članstva u NATO-savezu.

„Gospodarskom rastu u 2017. godini od 4,3%, i rastu u prvoj polovici 2018. godine značajno je doprinio rast stranih izravnih investicija. A njihov priljev samo iz zemalja članica NATO u prvih 6 mjeseci ove godine povećan je 2,5 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od trenutka ulaska u NATO porastao je i broj turista iz zemalja članica, i to prema podacima Nacionalne turističke organizacije za oko 25% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Dakle, nema bolje prilike od ove da onima koji su sumnjali i sputavali naše euroatlantsko opredjeljenje – još jednom pokažemo koliko nisu bili u pravu. Raspršila se i demagogija o basnoslovnim ciframa koštanja članstva, kao i ona o NATO bazama. A uz njih i ona o potencijalnim sukobima u okviru ovog sustava vrijednosti“,

rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Prije točno 5 mjeseci, na Vojni aerodrom Golubovci sletio je prvi od 3 helikoptera Bell – tada se radilo o rabljenoj letjelici tipa 412 EP, dok su danas pristigla preostala dva nova primjerka tipa 412 EPI. Najava iz travnja – da ti, za Crnu Goru novi helikopteri, neće služiti samo u vojne, nego i u civilne svrhe, ostvarila se već ovoga ljeta, kada je takav crnogorski Bell sudjelovao u gašenju požara. I dva novopristigla helikoptera čekaju isti zadaci. „Svjesni potreba naše vojske i države, odabrali smo tip i model helikoptera koji će na najbolji način odgovoriti sigurnosnim zahtjevima na cjelokupnom teritoriju države. Ovi helikopteri unaprijedit će mobilnost jedinica, izviđačke sposobnosti, kao i ukupne transportne kapacitete Vojske Crne Gore. Pored toga, omogućit će nam da dalje razvijamo sposobnosti za različite vrste evakuacije, traganja i spašavanja, te reagiranja u izvanrednim situacijama“, rekao je na današnjoj svečanosti brigadni general Dragutin Dakić. Ovom nabavom, zaključio je Dakić, Zrakoplovstvo Vojske CG značajno je podiglo svoje sposobnosti i spremnost za izvršenje namjenskih zadaća, najavivši pritom i nabave koje bi trebale pomoći u podizanju sposobnosti i kopnenih snaga.

„Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ubrzano rade na nabavi 67 lako oklopnih vozila koje će koristiti naše jedinice. Također, mogu najaviti da je donacija lako oklopljenih motornih vozila za jedinice vojne policije od strane SR Njemačke u završnoj fazi, te da ćemo uskoro i njih imati u sastavu Vojske Crne Gore. U Mornarici VCG u procesu je konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove, što će ojačati naše pomorske sposobnosti i prisustvo na moru. Dakle, Vojska Crne Gore ide u korak s razvojem suvremenih tehnologija i izazova, sve s jednim ciljem – da uspješno odgovorimo na postavljene misije i zadaće, i na taj način našim građanima omogućimo da se osjećaju sigurno i zaštićeno“,

zaključio je načelnik Generalštaba VCG.

Novi crnogorski helikopteri sklopljeni su u Bellovom centru za Evropu u glavnom gradu Češke, Pragu, nakon što su iz SAD isporučeni u dijelovima. Novim letjelicama su na putu do Crne Gore upravljali zapovjednik Zrakoplovstva Vojske Crne Gore, pukovnik Nenad Pavlović, te bojnik Darko Pavlović. Ugovor o kupovini ukupno tri Bell helikoptera Crna Gora je sklopila s prdstavnicima Kanadske privredne korporacije (Canadian Commercial Corporation – CCC), kanadskog državnog tijela za poticanje prodaje roba iz Kanade u inozemstvu. Ugovor vrijedan oko 30 miliona eura potpisan je u Podgorici 30. siječnja 2018. godine, a prvi helikopter isporučen je u Crnu Goru 13. travnja 2018. godine. Kapacitet isporučenih verzija je 13 mjesta, a u Vojsci Crne Gore služit će za prijevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spašavanje, prijenos tereta, gašenje požara te za nadzor granice.

 

*Photo: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.