Vojska Crne Gore dobila prvi Bell 412EP

 

U petak, 13. travnja, na Vojni aerodrom Golubovci kod Podgorice stigao je prvi od tri Bell helikoptera koje je Ministarstvo obrane Crne Gore nabavilo za potrebe Zrakoplovstva Crne Gore. Radi se o tipu Bell 412 EP, već rabljenom, dok će ostala dva – tipa 412 EPI, stići kasnije tokom godine. „Ono što smo obećali i ispunjavamo! S nabavom tri helikoptera, koju smo ugovorili s kanadskom Vladom i kompanijom Bell, značajno poboljšavamo sposobnosti i kapacitete ne samo Zrakoplovstva i Vojske Crne Gore, već i cjelokupne države. Jer novi helikopteri neće služiti samo u vojne, već i u civilne svrhe“, oduševljeno je rekao ministar obrane Predrag Bošković prilikom simbolične ceremonije primopredaje helikoptera, prvog koji je Crna Gora nabavila od svog osamostaljenja 2006. godine. Primopredaji je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, zapovjednik Zrakoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović, kao i nekoliko predstavnika kompanije „Bell“ i Kanadske gospodarske korporacije (Canadian Commercial Corporation).

Ovaj 16 godina stari helikopter (proizveden 2002.) je iz Praga, gdje je sastavljen nakon što je dopremljen rastavljen iz Amerike. U domovinu ga je dovezao kapetan Darko Pavlović, jedan od četvorice pilota Zrakoplovstva Crne Gore koji su već završili obuku za helikoptere Bell 412 EPI i EP na Akademiji za obuku na Bell helikopterima u Fort Worthu, savezna država Texas. Novi helikopter dočekale su u zoni iznad Nikšića tri Gazelle iz sastava Zrakoplovstva VCG, tako da su na aerodrom svi stigli u svečanoj formaciji. Kupovina ova tri helikoptera i obuka posada teška je oko 30 milijuna eura, a isfinancirat će se kroz kredit kanadske državne agencije.

Kako stoji u priopćenju crnogorskog Ministarstva obrane, dolazak novih helikoptera označava novu fazu u razvoju Zrakoplovstva Vojske Crne Gore: „Oni će biti korišteni za izvršavanje niza zadaća VCG – obranu Crne Gore kroz aktivnu suradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regiji i svijetu, i za podršku civilnim institucijama u kriznim situacijama. Koristit će se, među ostalim, za traganje i spašavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protuterorističkoj borbi i zaštiti državne granice, nadzor zračnog prostora i izviđanje, te pri sanaciji posljedica katastrofa. Tijekom procesa uvođenja helikoptera u potpunu operativnu upotrebu u VCG, koji traje tri do četiri godine, oni će se koristiti za izvršavanje namjenskih zadaća“.

Tehničke osobine Bell-a

Od tehničkih karakteristika novih letjelica, Ministarstvo obrane Crne Gore navelo je sljedeće: „Bell 412 EP i EPI, koje će posjedovati Zrakoplovstvo Vojske Crne Gore, su četvorokraki, dvomotorni helikopteri srednje klase, dizajnirani, opremljeni i namijenjeni za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje raznorodnih letačkih zadataka. Mogu letjeti u vizualnim i instrumentalnim uvjetima, danju i noću. Kapacitet helikoptera je 13 mjesta, ne računajući posadu. Opremljen je skijama kao stajnim trapom, koje imaju prednost nad onima s kotačima, posebno kada je riječ o slijetanju na neuređene površine. Korisna nosivost mu je 2.191 kg unutarnjeg i 2.041 kg vanjskog tereta.

Njegova oprema za gašenje požara iz zraka omogućava zahvaćanje vode iz plitkih vodenih površina. Puno vjedro ima kapacitet od 1.590 litara. Bell 412 je opremljen za uspješno izvršavanje zadataka traganja i spašavanja. Crnogorski Bell-ovi bit će opremljeni nosilima za transport teže povrijeđenih osoba u ležećem položaju, a svi helikopteri posjeduju dizalicu za podizanje ljudi ili tereta s mjesta na koja nije moguće sletjeti. Ovaj helikopter može slijetati na male i ograničene terene do 3.459 m nadmorske visine (na 3.459 m opterećeni helikopter može lebdjeti). ‘Plafon’ leta za ove helikoptere iznosi 5.016 m nadmorske visine. Visoko postavljen rotor omogućava siguran prilaz helikopteru dok je rotor u pokretu“.

Ostalo je, međutim, nepoznato što je od opreme i rezervnih dijelova za ovaj tip helikoptera kupila Crna Gora, a što je uključeno u cijenu od 30 milijuna eura. Većina opreme za traganje i spašavanje, hitnu medicinsku pomoć i gašenje požara iz zraka ubraja se u dodatnu opremu za koju Bell Helicopters imaju i zasebnu cijenu. Ministarstvo obrane Crne Gore do sada je izbjegavalo jasno nabrojati što sve spada u komplet opreme koji dolazi s ova 3 Bell-helikoptera, zbog čega je često bilo prozivano za netransparentnost u ovoj ne baš svakodnevnoj kupovini.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.