Iz Guantanama u Crnu Goru

 

Vlada Crne Gore potvrdila je da je jučer, u utorak 22. lipnja, preuzela državljanina Jemena koji je duži niz godina bio zatočen u zatvoru Guantanamo zbog optužbi za terorizam. Radi se o tzv. „humanitarnom programu“ koji je pokrenula američka Vlada kako bi zatvorila zloglasni zatvor na Kubi, u kojem osim Crne Gore sudjeluju i BiH, Albanija, Mađarska, Slovačka, Estonija, Latvija, Rusija, Italija, Švicarska, Danska, Belgija, Njemačka, Portugal, Španjolska, Francuska i Velika Britanija. „Humanitarni program“ uključuje proces resocijalizacije dojučerašnjih dugogodišnjih zatvorenika, podnošenje zahtjeva za azil u zemlji primateljici, te spajanje s obitelji. Iako je takva osoba pod režimom dopunske zaštite, podliježe redovnom postupku dobivanja azila, sukladno crnogorskom Zakonu o azilu iz 2006., odnosno 2011. godine. Američke obavještajne službe garantiraju da jučer pristigli ne predstavlja nikakvu ni sigurnosnu ni bilo kakvu drugu prijetnju državi-primateljici i njenim građanima. Prebacivanju bivših zatvorenika s Kube u Crnu Goru, ili bilo koju drugu zemlju koja sudjeluje u „humanitarnom programu“ prethode detaljne evaluacije ponašanja, kazneno-pravne odgovornosti, kao i cjelovita sigurnosna procjena koju provode obavještajne službe SAD-a i zemlje-primateljice, na temelju kojih se potom donosi odluka o transferu.

Abdel Malik Ahmed Abdel Wahab al-Rahabi

Abdel Malik Ahmed Abdel Wahab al-Rahabi

Za sada je poznato da se Jemenac zove Abdel Malik Ahmed Abdel Wahab al-Rahabi, ima 37 godina, te da je u Guantanamu od siječnja 2002. godine. Tamo je stigao kao navodni tjelohranitelj Osame bin Ladena u Afganistanu, barem prema dokumentima Pentagona. Neki drugi neimenovani američki dužnosnici tvrdili su da je al-Rahabi trebao sudjelovati u sadržajno prilično nategnutom scenariju drugog dijela terorističke operacije 9/11 – onom u kojem su Al-Qaidini bombaši samoubojice navodno trebali oteti američki nosač zrakoplova u jugoistočnoj Aziji i spektakularno ga raznijeti. Prema tim „upućenim“ izvorima, ova se otmica trebala dogoditi istovremeno kada i napadi na njujorški WTC, no Osama bin Laden ju je navodno otkazao zbog zahtjevne organizacije ove dvije sinhronizirane akcije, ali i da ne zasjeni napade na američkoj istočnoj obali. Iako je ranije smatran „preopasnim za pomilovanje“, u prosincu 2014. al-Rahabi je ipak pomilovan i preporučen za transfer, uz opasku kako „više ne predstavlja značajnu prijetnju za SAD“.

Abdul Aziz Al-Suwedy

Abdul Aziz Al-Suwedy

Jučerašnjim prihvatom bivšeg zatvorenika iz Guantanama Crna Gora je ispunila kvotu od ukupno dvije primljene osobe na resocijalizaciju, koliko se obvezala dogovorom sa SAD-om. U siječnju ove godine Crna Gora je prihvatila prvog bivšeg zatvorenika iz Guantanama, 41-godišnjeg Jemenca Abdula Aziza Al-Suwedya,  koji je u američkom zatvoru na Kubi proveo punih 13 godina. Američka su ga vlasti smatrale „pritvorenikom visokog rizika“, jer je uhićen kao navodni član Al-Qaide koji je, tvrdile su američke vlasti, u kampu za obuku Al-Qaidinih boraca „Tarnak Farms“ nedaleko aerodroma u Kandaharu obučavao „bombaše Osame bin-Ladena“. Neki zatvorenici u Guantanamu navodno su potvrdili da je Al-Suwedy vrstan poznavatelj eksploziva, za što ga je obučavala Nacionalna garda Jemena u kojoj je dobrovoljno odslužio godinu dana, te da je navodno specijaliziran za izradu bombi u cipelama. Al-Suwedya je u veljači 2002. u sigurnoj kući u Karachiju uhitila pakistanska obavještajna služba, zajedno s još 15 „kolega“, koji su poput njega pobjegli iz Afganistana.

Pripadnici 55. Arapske brigade danas se bore za ISIS u Iraku

Pripadnici 55. Arapske brigade danas se navodno bore za ISIS u Iraku

U Afganistanu je proveo više od godinu i pol dana, kao borac 55. Arapske brigade pod zapovjedništvom Osame bin-Ladena, koja se uglavnom sastojala od stranih boraca s Bliskog istoka, središnje i jugoistočne Azije, s uglavnom već stečenim nekakvim ratnim iskustvom (iz vremena sovjetske okupacije Afganistana, ili ratova u Čečeniji i BiH). U Pakistanu je Al-Suwedy pokušavao krivotvoriti dokumente kako bi se vratio u Jemen, tvrdili su pakistanski obavještajci, no umjesto u Jemenu završio je u Guantanamu. Tijekom 13-godišnjeg zatvoreništva, Abdul Aziz Al-Suwedy navodno je izrazio želju za obrazovanjem, pa mu je omogućeno da završi matematiku i engleski jezik. Odluku o puštanju Al-Suwedya iz zatvorena donio je 2010. skup od čak šest američkih institucija – State Department, Ministarstvo obrane, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo domovinske sigurnosti, Ured direktora nacionalnih obavještajnih službi (Office of Director of National Intelligence – ODNI) i Združeni stožer američkih Oružanih snaga.

Tariq Mahmoud Ahmed al-Sawah

Tariq Mahmoud Ahmed al-Sawah

Istodobno s Abdulom Azizom Al-Suwedyem, u ovaj dio Europe, točnije u BiH, prebačen je pod istim uvjetima i Egipćanin Tariq Mahmoud Ahmed al-Sawah. Zajedno s njim u BiH je trebao biti prebačen i Mohammed Bawazir, no on je na kraju odbio ukrcati se na let za Europu i ostao je privremeno na Kubi. Bawazir je, prema riječima svog američkog odvjetnika, tražio da ge se pošalje u neku od zemalja u kojoj ima rodbinu, dok al-Sawah nije imao nikakvih uvjeta, osim odgovarajuće zdravstvene skrbi s obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje uzrokovano prekomjernom debljinom. Odluku o njegovom puštanju donesena je u veljači 2015., uz objašnjenje da se radi o jednom od „najuslužnijih zatvorenika u Guantanamu“. Štoviše, bio je na glasu kao jedan od rijetkih zatvorenika koji je „zbog suradnje“ dobio pohvale i određene „beneficije“ u ozloglašenom zatvoru na Kubi. Te su povlastice uključivale smještaj u zaseban stan u kampu Echo u sklopu Guantanama, gledanje satelitskih programa, korištenje priručnog mini-frižidera i bavljenje slikarstvom i vrtlarstvom – sve to al-Sawah je zaradio davanjem informacija o međunarodnom terorizmu i o ostalim zatvorenicima. Egipćanin je u Guantanamo stigao 16. studenog 2007. godine, kao pripadnik Al-Qaide čiji je zadatak bio specijalna obuka za izradu posebnih vrsta eksploziva i njihovu ugradnju u svakodnevne predmete, među ostalim i za potrebe bombaša-samoubojica.

Kamp Echo u zatvoru Guantanamo - samo za povlaštene

Kamp Echo u zatvoru Guantanamo – samo za povlaštene

Britanski Guardian pisao je svojedobno kako je baš Tariq Mahmoud Ahmed el-Sawah navodno bio obučavan upravo u BiH, gdje se naučio borbenim taktikama i tehnikama, te da ga u toj zemlji čekaju kćer i bivša žena. Te su se tvrdnje temeljile na izvorima iz američkih obavještajnih službi, prema kojima je el-Sawah pod nadimkom Abu Layth al-Masri u BiH ratovao navodno u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH. Tvrdnja ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka da el-Sawah ne predstavlja sigurnosnu prijetnju u BiH je doživljena s prilično negodovanja, gdje se kao glavni argument izvlačilo ne višegodišnje robijanje u zloglasnom Guantanamu, već upravo njegova teroristička obuka u BiH.

Nakon što je na početku teksta spomenuti Abdel Malik Ahmed Abdel Wahab al-Rahabi jučer stigao u Crnu Goru, u zatvoru Guantanamo preostaje još ukupno 79 zatvorenika. Oni pod kubanskim suncem još čekaju na svoja preseljenja u neke od navedenih europskih država.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.