BiH: turski ratni brodovi ne smiju u Neum

 

TCG S. MEHMETPAŞA Ratne mornarice Republike Turske

TCG S. MEHMETPAŞA Ratne mornarice Republike Turske

Višemjesečno natezanje oko vojne vježbe turske mornarice u vodama oko Neuma kulminiralo je prije dva dana – Vijeće ministara BiH nije dalo zeleno svjetlo za dolazak turskih ratnih brodova. Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH Akademija Mornarice OS Turske trebala je od 14. do 19. srpnja u Neumu održati „otvorene morske vježbe“, no tome se najprije usprotivila lokalna zajednica, smatrajući da će se prisustvo ratnih brodova negativno odraziti na turističku sezonu i zaštitu okoliša. Na negativnu odluku Vijeća ministara reagirao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, predloživši jučer da se ipak izda suglasnost za ulazak turskih brodova u Neumski akvatorij. Lagumdžija je predložio Vijeću ministara da dozvoli turskim brodovima ulazak u teritorijalne vode BiH, uz uvjet minimalne udaljenosti 3 kilometra od naseljenog Neuma. No HDZ-ovi ministri, kao i predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda odbili su ovaj Lagumdžijin prijedlog, piše portal Klix.ba, dok ministri iz Dodikovog SNSD-a nisu ni došli na sjednicu. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zatražio je izvanrednu sjednicu Predsjedništva BiH upravo zbog ovog gorućeg pitanja, no zasad još nema potvrde da će se ona zaista i održati.

TCG C.G. HASANPAŞA u splitskoj luci Lora

TCG C.G. HASANPAŞA u splitskoj luci Lora

Inače, u Neum su trebala uploviti ista ona dva broda turske Ratne mornarice koja su sredinom svibnja ove godine uplovila i u splitsku luku Lora. Radi se o TCG C.G. HASANPAŞA (A-579) i TCG S. MEHMETPAŞA (A-577), školskim brodovima namijenjenim izobrazbi pomorskih časnika. Prema podacima koje je tom prilikom objavilo Ministarstvo obrane RH, školski brod HASANPAŞA, klase “Rheine”, nekadašnji je opskrbni brod “A-61 Elbe” Ratne mornarice Republike Njemačke, koji je devedesetih godina prošlog stoljeća prenamijenjen u školski brod. Dužine je 98.2m, širine 11.8m , gaza 4.4m, a u službi je od 1962. godine. Drugi brod, TCG S. MEHMETPAŞA, brod je klase “Mosel“, dužine je 98.18m, širine 11.8m i gaza 4.09m. Posadu oba broda  čini ukupno 861 član, od kojih je 474 kadeta. U Neum, Mostar i Sarajevo trebalo je s ova dva broda doći 600 ljudi, od čega su njih 300 završeni polaznici Vojne akademije u Turskoj. Turska Mornarica dala je garancije da neće doći do zagađenja mora uplovljavanjem ovih brodova u Neum, jer će pristati na oko 3 tisuće metara od obale, što praktično pa znači da bi pristali u hrvatskim vodama. Prema postojećem planu, turski bi brodovi nakon Neuma trebali nastaviti put prema Barceloni i Livornu.

Izaslanstvo OS R Turske u posjetu MO BiH

Izaslanstvo OS R Turske u posjetu MO BiH

Bez obzira na navodnu zabrinutost za turističku sezonu i čuvanje okoliša, ipak je vjerojatnije da je u pozadini cijele ove priče politička igra hrvatskih, a onda i srpskih političara u Bosni i Hercegovini. BiH ima odlične odnose s Turskom, političke i gospodarske, a i obrambena suradnja dviju država je na visokoj razini. Pripadnici OS BiH odlaze u Tursku na učenje jezika, a prije dva mjeseca, tijekom posjete visokog vojnog izaslanstva OS Republike Turske BiH, na dnevnom je redu bilo i daljnje proširivanje suradnje – na područje zajedničkih vojnih vježbi, koje turske OS ograniziraju s ostalim NATO partnerima predvođenima SAD-om.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.