Beograd: pripreme za “Slobodu 2019”

 

Tijekom ovoga tjedna u glavnom gradu Srbije, Beogradu, održavaju se posljednje pripreme za subotnje obilježavanje 75. obljetnica oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, na koje će doći i ruski premijer Dmitrij Medvedev. Glavni događaj bit će u vojarni “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, gdje će biti prikazane sposobnosti Vojske Srbije, uključujući i bogat letni program. U prvom dijelu će se predstaviti sposobnosti Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, te razne postrojbe Kopnene vojske, naoružane opremom po prije nekoliko godina predstavljenom projektu “1500+”. Moći će se vidjeti dosadašnje donacije naoružanja iz Ruske Federacije, ali i neke nove akvizicije. Nažalost, iz programa je na kraju izgleda izostala donedavno najavljivana ruska akro-grupa “Striži”.

Tijekom cijeloga tjedna nad Beogradom se uvježbava letni program koji će se održati u subotu – tako se od utorka na nebu mogu vidjeti avioni G4 i Orao, te MiG-ovi 29. Po inače prometnim ulicama prevoze se razna vojna vozila i naoružanje, a prigodno se ukrašava i cijeli grad.

Jedan od prvih pristiglih Mi17V5 iz 2016. godine (Photo: MORS)

Jučer oko 15 sati na vojni aerodrom u Batajnici stigla je nova pošiljka koja će se premijerno pokazati u subotu. Kako je ekskluzivno objavila ruska agencija Sputnik, ruski transportni avion “Antonov An-24 Ruslan” donio je tri vojno-transportna helikotera Mi-17V5. To je dio paketa obnove helikopterske flote Vojske Srbije, a Sputnik navodi da su jučer pristigli helikopteri ponešto drugačiji od helikoptera Mi-17V5 nabavljenih 2016. godine. Jedan od njih prilagođen je za potrebe specijalnih snaga, čiji će sastavni dio postati. Koliko su drugačiji – vidjet će se u subotu na Batajnici. Prema medijima u Republici Srbiji ujedno će tom prilikom opet biti prezentirani i borbeni helikopteri Mi-35M iz sastava OS Ruske Federacije, kakve je Srbija kupila.

Gotovo istodobno kada su iz Rusije stigli Mi-17V5 i Mi-35M, s druge strane je u tu državu došao i jedan zapadni helikopter. Naime, iz Njemačke je na vlastiti pogon u Srbiju stigao još jedan H145M. Iako je prvotna ideja bila da on u Srbiju stigne kroz hrvatski zračni prostor, to se ipak nije dogodilo, nego je ipak preletio kroz Mađarsku. Kako piše ugledni zrakoplovni portal Tango Six, ovaj helikopter namijenjen je za traganje i spašavanje, i bit će u 119. mješovitoj helikopterskoj postrojbi “Zmajevi” iz Niša.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.