“Sloboda 2019” – prikaz za jednog gosta

 

Nije lako napraviti vojnu paradu dva puta godišnje. Nije lako napraviti ni vojnu paradu za samo jednog gosta. To se itekako vidjelo na prikazu spremnosti Vojske Srbije pod imenom „Sloboda 2019“, upriličenom u subotu, 19. listopada na vojnom aerodromu u Batajnici nedaleko Beograda, odnedavno preimenovanom u „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“. Povod ove parade bila je 75. obljetnica oslobođenja Beograda, jubilej na kojem je prisustvovao i ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji ujedno ove godine ima i svoju vlastitu obljetnicu – 10 godina od prvog posjeta Srbiji i Beogradu, u koji je prvi puta stigao sada već davne 2009. godine, tada u funkciji predsjednika Ruske Federacije. Ove godine Medvedev je stigao kao premijer, ali ponašanje domaćina prema ruskome gostu nije se puno promijenilo – u Beogradu se na svakom koraku i u svakoj prilici podsjeća na veliko srpsko-rusko prijateljstvo, bratstvo po pravoslavlju, partnerstvo u biznisu, a mjere sigurnosti u gradu podignute su na najveću razinu.

Na poslovima osiguranja angažirano je bilo više od 5.000 pripadnika raznih srbijanskih snaga sigurnosti, dok su ruski gosti priznali prisutnost svojih 30 pripadnika osiguranja, iako ih je najvjerojatnije bilo puno više. Na pravcima kojima se kretao Medvedev stajali su pripadnici Žandarmerije opremljeni oružjem s dugim cijevima, a u trenucima prolaska zaustavljao se svaki promet, pa i onaj pješački. Beograđani su se već nevoljko navikli na to, jer se jednake mjere poduzimaju i prilikom dolaska moćnog Vladimira Putina, no u Zagrebu su ovakvi režimi vrlo rijetki i upražnjavali su se tek pri dolasku vatikanskog poglavara ili predsjednika SAD-a. Dolazak najviših ruskih dužnosnika prati i neizbježan kulturni program, pa danima nakon odlaska u ovom slučaju Medvedeva u Beogradu gostuju brojni ruski pjevači, uključujući i Zbor Aleksandrov (poznatiji kao „Zbor Crvene armije“, po kojem nosi ime i jedan od beogradskih parkova), te brojni drugi umjetnici.

Nema prolaska dok se Medvedev približava nekadašnjoj zgradi SIV-a, danas Palati Srbije

Kako je ovogodišnji posjet ruskoga gosta baziran ne na obrambenim, već ponajviše na gospodarskim temama, Dmitrija Medvedeva nije pratio i ministar obrane Sergej Šojgu, nego njegov zamjenik, general pukovnik Junus Bek-Jevkurov. Unatoč nekim najavama, tom prilikom nije ujedno bio potpisan ugovor o kupovini  raketnog sustava Pancir za potrebe Vojske Srbije, iako je Bek-Jevkurov ruskim medijima potvrdio da se o tome intenzivno razgovara sa srpskom stranom. Nije bilo naznaka ni o tome kada bi mogla stići preostala BRDM-2MS vozila, budući je od obećanih 30 u Srbiju za sada stiglo tek 10 komada, kao ni kada će Vojska Srbije dobiti obećane ruske tenkove T-72B3. Nakon nedavnog pokazivanja u Nišu, jedan takav tenk s tročlanom posadom bio je i ove subote izložen na „static displayu“ batajničkog aerodroma, zajedno s netom prispjelim helikopterima Mi-17V5 i Airbus H-145M, osamljen na kraju postroja novih letjelica. No zato je ostatak ruske tehnike donirane Vojsci Srbije pokazan visokim gostima na prikazu spremnosti, na koji je Medvedev stigao ravno po slijetanju na beogradski međunarodni aerodrom Nikola Tesla u 12:05 minuta.

Pješački postroj ispred novopristiglih Mi-17V5, H145M i pokaznog tenka T-72 B3

Posljednja vojna parada pod nazivom „Odbrana slobode“ organizirana je u svibnju ove godine u Nišu, povodom Dana pobjede, kada su srpska vojska i policija pokazale puno više opreme iz projekta „1500+“ nego ove subote. I u Nišu je tada javno pokazan ruski tenk T-72B3, kao i ruski helikopteri Mi-35, koji bi u Srbiju trebali stići do kraja ove godine. Dok je u „Odbrani slobode“ sudjelovalo 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letjelica, na subotnjoj reprizi nazvanoj „Sloboda 2019“ taj je broj gotovo prepolovljen – prema službenim podacima Ministarstva obrane Republike Srbije, sudjelovalo je 2.400 vojnika, nešto više od 100 borbenih i neborbenih vozila, raznih borbenih sustava, kao i 25 zrakoplova.

Ruski Mi-35M kao prethodnica kupljenih za Srbiju

Dio sudionika u prikazu “Sloboda 2019”

U odnosu na svibanjski niški prikaz spremnosti, kojim su zapovijedali zapovjednici Kopnene vojske i Žandarmerije, subotnji prikaz povjeren je Ratnom zrakoplovstvu – zapovjednik prikaza bio je brigadni general Željko Bilić, zamjenik zapovjednika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, dok je komentator prikaza bio pukovnik Nikola Dejanović, načelnik stožera Zapovjedništva za obuku VS. Bilo je zanimljivo slušati kako se pred navodno 15.000 okupljenih građana pukovnik Dejanović obraća isključivo Gospodinu Predsjedniku, aludirajući tu na Aleksandra Vučića, najavljenog na samom početku kao predsjednika Republike Srbije i „vrhovnog komandanta Oružanih snaga“. Oko ove posljednje funkcije lome se koplja već pune dvije godine, budući da Ustav Srbije propisuje da predsjednik „zapovijeda vojskom, postavlja, unapređuje i razrješava časnike Vojske Srbije“, ali se nigdje ne spominje funkcija i naziv „vrhovnog zapovjednika“, kao ni sintagma „oružane snage“. Niti jedan srpski predsjednik prije Vučića nije koristio naziv „vrhovni zapovjednik“, sve do dolaska Aleksandra Vulina na mjesto ministra obrane, koji je inaugurirao svog imenjaka Vučića na tu funkciju. Iako je svima bilo jasno da je batajnički prikaz spremnosti Vojske Srbije organiziran prvenstveno radi Dmitrija Medvedeva, njegova je pojava ipak ostala malo po strani, dok je programom dominirao lik i funkcija Aleksandra Vučića koji je po završetku prikaza, baš kao i u Nišu, spremnost VS-a ocijenio kao „vrlo dobru“ (ali ne i „odličnu“).

“Sloboda 2019” – početak dinamičkog prikaza

Prikaz spremnosti VS imao je 3 dijela – (1) na početku je bio dinamički prikaz prema zamišljenom scenariju, potom je uslijedio (2) mimohod pješačkih i motoriziranih postrojbi, te na kraju (3) zrakoplovni mimohod, odn. mimolet. Dio priprema za subotnji prikaz postrojbe VS najprije su odradile u svojim matičnim bazama, da bi to onda nastavile i po prelasku na Batajnicu. Kako je u uvodu najavio pukovnik Nikola Dejanović, čitav prikaz „Sloboda 2019“ realizira se pod sljedećim pretpostavkama: „Neriješena pitanja državne granice, međuetničke i dijelom vjerske i nacionalne tenzije, kao i zagovaranje nacionalističkih i profašističkih ideja negativno utječu na sigurnosnu situaciju i stabilnost u regiji. Najveća prijetnja na međunarodnom planu i dalje ostaje terorizam, a potencijalni rizici kao što su samoubilačke akcije, talačke situacije, djelovanje terorista na infrastrukturu, napadi na snage sigurnosti i državne organe postali su dio prijetnji kao isprobani scenarij već viđen na globalnoj i regionalnoj razini“. Iz toga se iščitava usmjerenost na Kosovo i tamošnje „teroriste“, dok prikazane sposobnosti ipak imaju manje dodira s bitno konvencionalnijim ustrojem i opremom „zagovaratelja nacionalizma i profašizma“ iz susjedne Hrvatske.

Prvi segment parade

U takvoj sigurnosnoj slici započeo je program priredbe „Sloboda 2019“, u čijem su početnom dijelu specijalne snage, uz potporu 2 grupe jurišnih aviona J-22 Orao i borbenih oklopnih vozila Lazar 3, zauzele položaje za borbu protiv terorista u privremeno zauzetim objektima infrastrukture. U napadu na objekte sudjelovale su i snage u vozilima HMMWV, naoružanima strojnicom, kao i timovi specijalne brigade koji su na poprište stigli u helikopterima Gazela. Nakon uspješnog onesposobljavanja terorista, timovi specijalnih snaga evakuirani su u unaprijed određeno područje prikupljanja. Protuteroristička operacija nastavljena je na drugoj grupi objekata – u njoj su ponovno sudjelovali timovi specijalnih snaga opremljeni strojnicama KPV 14,5 mm i automatskim puškama H&K G36, vozilima BRDM-2MS i M86, besposadna samohodna platforma (BZP) „Mali Miloš“ te HMMWV (koje se ustrajno naziva „Hamer“, iako je „Hummer“ naziv tek za svojedobnu civilnu verziju ovoga vozila). Ovdje je prikazan i desant jednog protuterorističkog tima tehnikom brzog spuštanja („fast rope“) iz helikoptera Mi-8. Nakon zauzimanje objekata, i ovi su timovi evakuirani u unaprijed određeno područje prikupljanja.

Borbeno traganja i spašavanje najavio je nalet Supergaleba G-4 i dolazak jednog od nedavno kupljenih helikoptera Mi-17V5 u pratnji dva helikoptera tipa SA 341/342 Gazelle GAMA. Zadatak ovih timova je bilo osiguranje područja na kojem se nalazi osoba za evakuaciju i priprema za slijetanje helikoptera Airbus H145M kojim se vrši evakuacija. Ovo je bilo ujedno prvi puta da Airbusov helikopter H145M sudjeluje u nekoj vježbi Vojske Srbije. Trenutno se u Srbiji nalaze dva takva helikoptera, od čega je jedan tek stigao prošloga tjedna i pokazan je na „static displayu“ budući da još uvijek nosi tvorničke oznake i nije prošao proceduru prijema u VS. U podršci zrakoplovnih snaga sudjelovali su domaći avioni tipa Soko J-22 Orao, gdje je bilo zanimljivo čuti ponavljanje kako je Orao nadzvučni jurišni avion domaće proizvodnje (iako je samo jednom letio brže od brzine zvuka), te MiG-ovi 29, koji su prikazali blisku zračnu borbu jedan na jedan. Ovim bez sumnje nadzvučnim avionima pilotirali su najmlađi piloti srpskog Ratnog zrakoplovstva – oni su 2018. završili preobuku, a prije samo mjesec dana su okončali i naprednu obuku provedenu u Ruskoj Federaciji.

MiG-ovi 29 nakon odrađenog prikaza

Drugi i treći segment parade

Kadeti Vojne akademije

Nakon ovog akcijskog dijela, uslijedio je mimohod pješačkih i motoriziranih dijelova postrojbi Vojske Srbije, opremljenih po projektu „1500+“, koji je ujedno poslužio i kao promocija opreme te naoružanja iz asortimana srpske vojne industrije. Ispred pozornice s uzvanicima prodefilirali su postroji kadeta Vojne akademije sa zastavama, veterana Vojske Srbije, pripadnika brigada Kopnene vojske (Prva, Druga, Treća i Četvrta brigada), te Specijalne brigade, Vojne policije, kao i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka – generacija rujan 2019. Već spomenuti postroj veterana nosio je i posebnu poruku – najavljen je kao postroj sudionika ratova ’90-ih, protuterorističke operacije 1998. (Kosovo) i sudionika obrane od „NATO agresije“ 1999. godine, a na čelu mu je bio umirovljeni brigadni general Stojan Konjikovac, opisan kao „pripadnik herojske 549. brigade Vojske Jugoslavije i sudionik bitke na Paštriku“, a zapravo svjedok u sudskom postupku za zločine nad kosovskim Albancima vođenim pred beogradskim Specijalnim sudom.

Postroj veterana

Pješački postroji popraćeni su i zračnim programom – prvi prelet imala su dva helikoptera Mi-35M iz sastava ruskih Kozmičko-zračnih snaga, predvođena srpskim helikopterom Gazelle Gama. Nakon druge po redu takve ovogodišnje promocije, Srbiji bi do kraja godine trebala stići 4 ovakve ruske letjelice. One će u konačnici biti sastavni dio 714. protuoklopne helikopterske eskadrile „Sjenke“ iz Kraljeva, a njihovi piloti trenutno se nalaze na 6-mjesečnom školovanju u Rusiji. Helikopteri bi po dolasku u Vojsku Srbije, temeljem ruske preporuke, navodno trebali ostati sivo-crne boje, i neće se prebojati u srpsku maskirnu shemu. Nakon ruskih gostiju, uslijedio je nalet transportnih helikoptera Airbus H145M, Mi-8 i Mi-17V5, dok su na „static displayu“ tužno stajala još 3 prošlog tjedna pristigla helikoptera Mi-17V5. Samo jedan od ta tri ima ugrađenu rampu (letjelica oznake 12493) i namijenjen je za specijalne snage VS. Domaće Ratno zrakoplovstvo predstavljali su helikopteri Gazela i Gazela Gama, 4 Supergaleba G-4, te formacija od 7 aviona tipa J-22 Orao, dok su na kraju proletjeli borbeni avioni MiG-29 (njih ukupno 6).

Helikopteri Gama

Potom je uslijedio mimohod motoriziranih postrojbi na čelu s pukovnikom Vladanom Milosavljevićem – prvi postroj činila su vozila BRDM-2MS, drugi – policijska vozila M-86, a treći – terenska vozila HMMWV iz donacije SAD-a. U četvrtom postroju bila su višenamjenska oklopna borbena vozila Lazar 3 (uključujući i sanitetsku verziju), te jedan primjerak Lazara 2 s daljinski upravljivom borbenom stanicom „Kerber“ i trocijevnim topom (premijerno pokazano na sajmu „Partner 2019“). Uslijedio je mješoviti postroj borbenih i terenskih vozila, među kojima su se nalazila oklopna vozila „Miloš“ (jedan je bio opremljen rotirajućom strojnicom Dillon Aero M134D 7,62mm) i nova terenska vozila „Zastava“ NTV, protuoklopni BOV M-83 Polo s novim raketama 2T5, kao i vozila tzv. „mobilnog komunikacijskog čvora“.

Sanitetski Lazar i Lazar s DUOS “Kerber”

Besposadna samohodna platforma (BZP) „Mali Miloš“

“Aleksandar”, samohodna haubica s automatskim punjačem

U sastavu mješovitog postroja besposadnih zemaljskih i zrakoplovnih platformi bio je već spomenuti i viđeni „Mali Miloš“, bespilotna letjelica „Vrabac“, kao i borbeni (naoružani raketnim bacačima M80 zolja), izviđački i ometački dronovi „Aleks“. Topnički postroj predvodile su samohodne haubice Nora B52 M15 i Aleksandar, logističko vozilo za Noru, univerzalna pokretna topnička računarska stanica UPARS i modificirani prijenosni raketni sustav PZO „Igla“. Ovdje prikazane Nore imale su i jednu specifičnost – montirane jednocijevne topove kalibra 20 mm. U posljednjem 8. postroju nalazili su se novi i modernizirani sustavi raketnog topništva – modernizirani Oganj (digitalni i modularni), samohodni višecijevni raketni sustav „Šumadija“, samohodni višecijevni raketni sustavi „Tamnava“ i „Morava“, potom još jedan UPARS i PASARS, logističko vozilo za sustav „Morava“ i modernizirani radar Saab „Žirafa“. Ovdje su po prvi puta prikazani i PZO sustavi Strela-2M/A i Igla postavljeni na terensko vozilo Zastava NTV u kojem se malazi modul s prijemnikom podataka o cilju, termovizijska kameta, digitalni kompas i digitalni uređaj kojim je sustav povezan sa „Žirafom“. Inače, radarski sustav Saab „Žirafa“ ove su godine u okviru TT zbora na Jarunu nakon dugo vremena pokazale i OS RH. Uglavnom, u subotu 19. listopada 2019. je na Batajnici bila prikazana široka paleta borbenih sustava iz ruku domaće obrambene industrije Republike Srbije, kao i niz sklopova koje se najavilo na beogradskom vojnom sajmu „Partner 2019“, održanom između 25. i 28. lipnja ove godine.

Vozilo “Miloš” s rotirajućom strojnicom Dillon Aero M134D 7,62mm

Bespilotne letjelice „Aleks“ (VTI iz Žarkova), u verziji s ometačem i protuoklopnim naoružanjem

S ovako raznolikom tehnikom, od koje je dobar dio ipak samo prototipni, šteta je da prvi, dinamički dio prikaza nije bio barem malo maštovitiji i kreativniji. U tome se možda krije i Vučićeva ocjena prikaza spremnosti, jer je od vrlo dobrog do odličnog ipak jedan veliki korak, koji se može ogledati u daljnjem razvoju domaćeg naoružanja i opreme, ali i u nabavi novih sredstava ponajviše od Ruske Federacije. No ipak, u završnici svog govora na samom kraju subotnjeg prikaza, predsjednik Srbije nije zaboravio istaknuti: „Hvala vam dragi vojnici, hvala vam dragi prijatelji za ovo oružje i oruđe kojeg svakog dana imamo sve više i sve modernije. Srbija će nastaviti štititi svoju slobodarsku tradiciju, znat ćemo sami sačuvati svoje nebo, svoju zemlju i svoje ljude“.

Samohodne haubice Nora B52 M15

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.