Batajnica 2012 – rezimiranje

 

Nakon tjedan dana slegli su se prvi dojmovi i vrijeme je rezimirati utiske s ovogodišnje zrakoplovne priredbe na vojnome aerodromu Batajnica, nedaleko Beograda. Riječ je o priredbi koja je trajala dva dana prošloga tjedna – 1. rujna (za vojne osobe i povezanu industriju, njihove obitelji, te medije) i 2. rujna (za širu javnost). Tematski je prigoda iskorištena i za obilježavanje 100 godina srpskog vojnog zrakoplovstva (čija točna godišnjica pada na 24. rujna 1912. godine, kada je osnovana tamošnja Komanda vazduhoplovstva u Nišu). Što se posjećenosti priredbe tiče, usprkos neslaganju izvora, treba reći da ona nije bila loša.

Iako je pravi broj posjetitelja teško procijeniti, Batajnica je nedvojbeno bila dobro posjećena

Iako je točnu posjećenost teško procijeniti, “Batajnica 2012” definitivno nije bila malen događaj. Karte su bile jeftine – 200 dinara (ispod 2 eura – za razliku od usporedive proslave povodom hrvatske proslave 100 godina zrakoplovstva, gdje se ulaz naplaćivao 70 kuna). Prema službenim izjavama s poprišta događaja, do 11 ujutro u nedjelju je na 150 hektara površine predviđenih za priredbu bilo registrirano 74 tisuće posjetitelja, da bi (prema izjavama službenih osoba zaduženih za medije) ubrzo bilo prodano svih 200 tisuća ulaznica, nakon čega se pridošlice nastavilo puštati na prostor priredbe badava. Pa ipak, dok su službeni izvori za 2009. godinu govorili o preko 100 tisuća posjetitelja (pa i do 150 te 170 tisuća, u časopisu Odbrana iz travnja ove godine), a mediji za ovu godinu spominju 150 tisuća gledatelja – autoru ovoga teksta se na temelju iskustva s tadašnje priredbe ipak čini da je ove godine bilo manje ljudi.

Ruski piloti iz akro grupe Striži dočekani su nakon programa gromoglasnim skandiranjem publike

 

Na program ruskih Lastavica utjecao je okrnjen sastav

Jednako ispadaju i podaci o prikazanoj tehnici. Dok je 2009. godine bila riječ o 15 zemalja i 25 letjelica, 2012. godine navodi se 16 zemalja sudionica i 27 letjelica. Domaćih je zrakoplova bilo oko 40 i oni su također aktivno sudjelovali u programu – gdje treba istaknuti letačke točke kojima se simulirala zračna borba više generacija Mig-ova. Posebno treba spomenuti rusku akrobatsku grupu “Striži” (Lastavice), čije je rijetko pojavljivanje van prostora Ruske federacije u najavama događanja privlačilo posebnu pažnju. No, kako su Rusi nastupili u smanjenome sastavu (samo 3 Mig-29, varijante 9-13, 9-51), uz relativno monoton program – tijekom priredbe je gotovo više riječi bilo o smjeni radi korupcije njihova voditelja, pukovnika Valerija Morozova (vijest o njegovu uhićenju u Moskvi objavljena je 28. kolovoza, samo četiri dana pred njihov dolazak u Srbiju – a otpust iz vojne službe inače proslavljenog letača navodno je na snazi od 5. rujna), nego o programu i zrakoplovima na kojima su taj program Lastavice izvodile.

Talijanski Eurofighter Typhoon na putu prema poziciji za početak programa

Najbolju letačku izvedbu zrakoplovne priredbe “Batajnica 2012” prilično je nedvojbeno izveo iskusni talijanski pilot Luca Campello na borbenom zrakoplovu Eurofighter Typhoon. O tome se slaže čitav niz upućenih promatrača, na koje nije utjecala činjenica kako su od svih poduzeća navodno zainteresiranih za prodaju borbenih zrakoplova Srbiji (a o tome se u kuloarima priča ponešto, bez obzira na tešku financijsku situaciju, usporedivu s onom u RH) samo predstavnici EADS, uz prikaze svoje borbene letjelice (u sklopu statičke izložbe i letnog programa) na Batajnici imali i industrijski štand u sklopu tamošnje mini-sajamske priredbe. Time se moglo čuti da će, za razliku od Hrvatske, u Srbiji očigledno glavno industrijsko-prodajno sučeljavanje biti ono između Ruske federacije i EU. To dobro ilustrira i činjenica da su Rusi, uz akrobatsku skupinu, na Batajnici prezentirali i tehnološki demonstrator novog Mig-29M2 (nastalog nakon razvojnog napora za prodaju ovakvih borbenih zrakoplova Indiji), te Iljušin IL-76MD – ali ne onu letjelicu koja je 26. kolovoza pristigla u Niš pomoći s obuzdavanjem velikih požara u Srbiji. Dok se švedski JAS-39 Gripen moglo vidjeti samo u zraku, gdje je doletio iz Mađarske uz povratak bez sletanja nakon relativno kratkog letnog programa, američki je F-16 bio prisutan u 3 primjerka – 1 danski, koji je izveo i zgodan letni program, te 2 američka, koje se moglo razgledati u statičkoj izložbi zajedno s zrakoplovom Boeing KC-135 Stratotanker iz sastava Nacionalne garde američke savezne države Ohio.

Krilo do krila - ruski Iljušin i američki Boeing Stratotanker

EADS - jedan od rijetkih stranih izlagača na sajamskome dijelu priredbe "Batajnica 2012"

Vezana “Izložba zrakoplovnih tehnologija, naoružanja i vojne opreme”, organizirana u sklopu priredbe “Batajnica 2012”, obuhvaćala je 35 štandova u velikom otvorenom hangaru. U okviru tvrtki iz Srbije, životno vezanih uz zrakoplovstvo, moglo se vidjeti i ponešto noviteta – recimo, 1:1 maketu novog lakog zrakoplova “Kobac” (daljnji razvoj izvozno uspješne “Laste”), zajedno sa svom zamislivom priključnom opremom i naoružanjem, te nove odore za Vojsku Srbije. Stranih je štandova bilo malo – tek koncern EADS (s odvojenim štandovima za Eurofighter, Eurocopter, EADS Casa i  Airbus Military) te MBDA.

Politički vrh Srbije iskoristio je prigodu za pojavljivanje u javnosti

Dok se moglo čuti kako je ovogodišnja zrakoplovna priredba organizirana pomalo zbrzano, prvenstveno iz političkih te izbornih razloga – što je navodno utjecalo i na opseg te zanimljivost čitave priredbe – mora se reći da je događanje ipak ispalo prilično zanimljivo. Prometni problemi, koji su gotovo pa obilježili 2009. godinu, ove su godine bitno smanjeni širom akcijom policije i ozbiljnijom kontrolom prilaza osobnih vozila u područje oko vojne zračne luke na kojoj se odvijala priredba. No, krenuvši u drugu krajnost, posebice i za službena vozila (recimo, autobuse s akreditiranim novinarima) – ova godina na Batajnici će se pamtiti po dugim pješačkim turama. Dok u subotu, na službeni tzv. “medijski dan”, nije bilo ikakvog organiziranog prevoza do ponešto zabačene vojne zračne luke – pa je posjetitelje nakon prigradskog autobusa i onda taksija čekao još i izazov pješačenja od oko 2,5 kilometra do područja programa – u nedjelju se pješačenje svelo na “samo” oko 1,5 kilometara od službenih autobusa do priredbe. Naravno, dok te udaljenosti i nisu problem ujutro, malo su manje zabavne nakon čitavog dana provedenog na nogama i pod suncem koje je na radost organizatora nemilosrdno pržilo čitava dva dana priredbe.

Miroslav Lazanski prigodno se opremio za komentiranje dijelova programa ove zrakoplovne priredbe

Dok je u materijalima priredbe i izjavama političara godišnjica “100 godina vojnog zrakoplovstva u Srbiji” bila donekle prisutna – na na Batajnici, ali ni u samome Beogradu (Dom vojske Srbije i Vojni muzej na Kalemegdanu) o ovome se jubileju nije dalo saznati ništa suvislo. Radi se tu o pojavi koja je ispala upravo obrnuta od usporedive godišnjice koju je Hrvatska slavila dvije godine ranije. Obljetnica 100 godina zrakoplovstva u Hrvatskoj bila je popraćena suvislom tematskom izložbom u Tehničkome muzeju u Zagrebu, ali je prigodna zrakoplovna priredba ispala katastrofa – MORH, predvođen ministrom Brankom Vukelićem, naprasno se povukao iz organizacije tek koji tjedan prije samog događanja, ostavivši sve na leđima nekolicine entuzijasta iz lokalnog aero-kluba. Rezultat je bio omanje događanje na Lučkom koje, iako zabavno masi ljudi koji su mjesecima unaprijed kupovali skupe ulaznice, nije bilo ni izdaleka usporedivo s prošlotjednom priredbom na Batajnici.

Bespilotna letjelica Pegaz još je jedan iz niza prototipova koje vojna industrija Srbije nudi potencijalnim kupcima

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.