Aeromiting Batajnica 2012

 Na prostoru vojne zračne luke Batajnica kod Beograda danas je održan medijski dan zrakoplovne priredbe “Batajnica 2012”. Osim što se radi o uvodu u sutrašnju javnu priredbu, prilika je to i za pokazivanje borbenih zrakoplova koji se nude Republici Srbiji u već neko vrijeme trajućem postupku biranja novog višenamjenskog borbenog zrakoplova, te prigoda da se obilježi skoro nadolazeću 100-tu godišnjicu srpskog vojnog zrakoplovstva. Osim za akreditirane novinare (njih 169 iz više od 20 zemalja), danas je bila prilika i za generalnu probu sutrašnje priredbe, te uživanje u “generalki” za velik broj vojnih osoba, njihovih obitelji, i drugih povezanih sa zrakoplovstvom u Srbiji.

Dok se, prema programu, zrakoplovi iz 16 država, uz domaćine iz Srbije, spremaju za letni program i statičko izlaganje, formalno je glavna stvar nastup ruske akrobatske skupine “Lastavice” – koja djeluje pri ruskome ratnom zrakoplovstvu, VVS (Военно-воздушные cилы России), leti na Mig-29 i vrlo rijetko nastupa izvan Ruske federacije. 

Danski F-16, nakon slijetanja po izvršenju probe za sutrašnji letni program

Pa ipak, čuje se da su jednako bitni, ako ne i bitniji, udjeli u programu Kraljevine Danske (1 F-16) i Sjedinjenih američkih država (2 zrakoplova F-16 iz Aviana i Boeing KC-135R Stratotanker iz sastava Nacionalne garde savezne države Ohio), obje – zemlje s kojima Srbija ima opsežne vojno-partnerske odnose. Dok nije sporno da Srbija ne planira u NATO, barem još neko vrijeme, to nije utjecalo na odnose sa SAD, dok Danska i Srbija od 2011. imaju potpisan sporazum o bilateralnoj vojnoj suradnji. Dok je te godine bilo riječi o više od 30 točki od zajedničkog interesa, osnovnima se pokazala danska pomoć pri obuci srpskog zrakoplovstva za zaštitu i spašavanje te općenitog obrambenog sustava za logistiku pri mirovnim operacijama.

Uz te, više političke partnere, Srbija je na današnjoj generalki – a vjerojatno i na sutrašnjem javnome programu – imala priliku vidjeti i barem dio letjelica koje im se nude za kupovinu. Naime, dok Kineza ipak nema (što i ne čudi s obzirom na udaljenost i zahtjevnu logistiku takvoga dolaska), nad Batajnicom će sutra letjeti Eurofighteri iz Italije, Gripeni iz Mađarske (doduše samo prelet bez slijetanja), pokazni Mig-29M2 i američki F-16.

Republika Srbija se potrudila pokazati što više zanimljivosti - pa bile one i vrlo stare

Dok je slična zrakoplovna priredba 2009. godine bila iznimno posjećena i zanimljiva, tek ostaje vidjeti hoće li i sutrašnji program privući jednak interes javnosti. Doduše, nadajmo se da se pri tome neće ponoviti i opći slom prometa oko zračne luke Batajnica – slom koji je itekako zagorčio i dolaske i odlaske na ovu zanimljivu vojno-zrakoplovnu priredbu.

 

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.