Zbog pada Laste – izmjene u konstrukciji aviona

 

Iako još uvijek nema službeno objavljenog izvještaja o padu aviona Lasta V-54 Vojske Srbije, krajem rujna prošle godine, itekako se počinju nazirati njegovi obrisi. Srbijanska agencija Beta prije nekoliko je dana dobila uvid u izvješće Komisije za istragu uzroka nesreće i objavom osnovnih detalja potvrdila sva dotadašnja nagađanja o tehničkim problemima koji su doveli do pada aviona, nesreće u kojoj je smrtno stradao pripadnik Vojske Srbije.

 

Komisija za istragu uzroka nesreće zaključila je da je avion prije polijetanja bio tehnički ispravan i pripremljen za let u skladu s propisima, dok su piloti, major Goran Savić i potpukovnik Tomislav Bećagović, bili zdravi i sposobni za izvršavanje tehničke probe. Zrakoplov je tim letom ispitivan nakon zamjene pumpe za gorivo.

Tijekom leta, zaglavila se osovina lijeve pedale, zapevši za središnji pult između kabina, što je dovelo do rotacije aviona. Prema nalazu Komisije, uzrok zaglavljivanja pedale tehničke je prirode, i vjerojatno leži u „elastičnosti komandnog kola pravca, manjim zazorima između pokretnih dijelova na konkretnom avionu i dejstva sile u toku manevarskog leta“. Osim toga, Komisija je ustanovila da je odluka posade o napuštanju aviona bila ispravna, ali „zbog male visine nije bilo dovoljno vremena da se formira kupola padobrana, koji je bio pravilno aktiviran od pilota, potpuno izvučen i funkcionalno ispravan“. Zbog odluke da pronađe najsigurnije mjesto za slijetanje, zbog čega se prekasno katapultirao, smrtno je stradao pilot Goran Savić, posthumno odlikovan zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Tvornica "Utva - avio industrija d.o.o. Pančevo - u restrukturiranju"

Tvornica “Utva – avio industrija d.o.o. Pančevo – u restrukturiranju”

Nedugo nakon pada Laste, Komisija je predložila poduzimanje mjera kako bi se otklonili uzroci kvara, što je proizvođač Laste, pančevačka tvornica Utva, počela i primjenjivati. Radi se o doradi konstrukcijske dokumentacije, tehničkim izmjenama, te “ojačanjima pojedinih dijelova komande pravca koji će onemogućiti kontakt pojedinih dijelova komandi leta s bilo kojim drugim dijelom konstrukcije aviona u svim uvjetima eksploatacije“. Te izmjene najprije će biti obavljene na prototipu aviona Lasta, nakon čega će uslijediti dodatno ispitivanje.

Analizirat će se i mogućnost ugradnje lako izbacivog sjedišta i uređaja za snimanje parametara leta. Kako piše u Izvješću, a prenosi agencija Beta, „ovaj tragičan događaj sigurno je usporio proces uvođenja aviona u jedinice zračne i protuzračne obrane, ali ga nije prekinuo. Nakon izvršenih tehničkih korekcija, nastavit će se s letenjem u Tehničko-opitnom centru Vojske Srbije (TOC), a isporuku preostalih aviona izvršit će tvornica Utva Pančevo tijekom 2013. godine“.

Vojska Srbije do sada je naručila 15 aviona, uz već 2 postojeća prototipa koji se koriste za ispitivanje. Lasta je ujedno i jedna od uzdanica srpske vojne industrije, što je potvrđeno i isporukom 20 zrakoplova ovoga tipa iračkoj vojsci, što je dovršeno tijekom 2011. godine. Dok se još sredinom 2012. godine spekuliralo o iračkom korištenju opcije za kupnju dodatnih 16 letjelica ovoga tipa, očito je od ovoga posla zasad ostalo tek pomalo neugodno objašnjavanje Iračanima da već kupljene Laste treba privremeno vratiti, ne bi li se i na njima obavile konstrukcijske izmjene definirane rezultatima istrage pada od 26. rujna prošle godine.

Neće to lako pasti ni samoj tvrtki Utva, koja posljednjih dana pokušava nagodbom riješiti barem dio godinama nagomilavanih dugova. Naime, uz velika dugovanja lokalnim vlastima Pančeva (prije svega tamošnjim komunalnim poduzećima), proizvođač aviona dužan je i vlastitim zaposlenicima (temeljem oko 300 pravomoćnih sudskih odluka o naplati zaostalih osobnih dohodaka iz 1990-tih, s kamatama). Dok se s lokalnim vlastima pregovara o konverziji dugova, od Tomislava Bjelogrlića, direktora tvornice, moglo se čuti da tvrtka zaposlenicima nudi  izvansudsku nagodbu (navodno,  isplatu 40% pojedinačnih potraživanja u gotovini, u zamjenu za odustanak od ostatka). Za to je prikupljeno 58 milijuna RSD, a u slučaju propasti ovih napora spominje se i moguće pokretanje stečaja poduzeća sredinom 2014. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.