Zrakoplovni spektakl nad Slovenijom

 

Povodom današnjeg službenog okončanja epidemije koronavirusa u Sloveniji, u rano poslijepodne, između 13 i 14:30 sati, nad ovom se nama susjednom državom odvijao pravi mali letački spektakl. Po uzoru na praksu koju se tijekom posljednjih tjedana moglo vidjeti manjim dijelom u Europi, te većinom u SAD-u, Sloveniju su prelijetali avioni slovenskih i američkih zračnih snaga u znak zahvale zdravstvenim radnicima na njihovoj borbi protiv epidemije koronavirusa. Uz 3 slovenska Pilatusa PC-9M iz sastava 15. pukovnije vojnog zrakoplovstva Slovenske vojske, u preletu je sudjelovalo i 6 aviona F-16 31. borbenog krila Ratnog zrakoplovstva SAD-a, inače baziranih u talijanskom Avianu. Oni su u slovenski zračni prostor ušli na području Jesenica, gdje su i započeli s preletom. Slovenski Pilatusi vinuli su se u zrak iz Cerklja ob Krki, i preko Ljubljane su otišli prema Triglavu, gdje su se susreli s američkim avionima F-16. Slovenski piloti ovaj su prelet proknjižili kao redovnu obuku letenja u formaciji pa nije bilo dodatnih troškova, dok su trošak leta F-16 platile Sjedinjene Američke Države.

Plan preleta

PC-9M priprema se za polijetanje iz baze u Cerklju ob Krki

Ministarstvo obrane i Vlada Republike Slovenije ovaj su letni spektakl najavili krajem prošloga tjedna, kao simboličnu zahvalu slovenskim zdravstvenim radnicima, pripadnicima Civilne zaštite, kao i svima onima koji su se uključili u sustav zaštite i spašavanja te unatoč epidemiji osigurali djelovanje svih osnovnih društvenih sustava u državi.

Kako smo već spomenuli, prelet je započeo iznad Jesenica, a objavljeni plan leta uključivao je Golnik (gdje se nalazi Klinička bolnica za plućne bolesti), Kranj, Ljubljanu, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliku, Postojnu i Izolu – sve mjesta u kojima se nalaze bolnice za tretiranje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. No u praksi je današnji plan leta ipak završio s ponešto izmijena. Naime, američki borbeni avioni iz sastava 31. borbenog krila (31. Fighter Wing) US Air Force-a svoj su današnji angažman započeli u Avianu, prigodnim paradnim prikazom (tzv. „Elephant Walk“), te nastavili s preletom nad pojedinim talijanskim bolnicama, također u znak zahvale medicinskom osoblju i svima koji su pomogli u borbi protiv pandemije COVID-19. Zbog toga je formacija 6 američkih F-16 u slovenski zračni prostor ušla sa smanjenom količinom goriva, pa je jedan od aviona (dvosjed) nakon preleta nad Ljubljanom napustio formaciju i umjesto da leti na rezervi – vratio se za Aviano. Zbog kratkoće s gorivom na kraju je bio skraćen kompletan prelet nad Slovenijom, pa je ovoga puta Izola ostala prikraćena za ovaj vrhunski doživljaj. Cijeli prelet bio je organiziran u dva postroja, s međusobnim razmakom od oko 1 milje (1.850 m), i na visini od oko 1200 metara.

Elephant Walk u Avianu

Početak preleta

Ulazak F-16 u zračni prostor Slovenije

Oko bolnica iznad kojih je bio izveden američko-slovenski prelet okupili su se građani, te pripadnici Civilne zaštite i Slovenske vojske – svi su oni zapljeskali za bolničko osoblje, a policija im je u čast upalila rotirke.

U dijelovima Slovenije u kojima po planu nije bilo preleta (Koruška, Prekomurje i Prlekija), u zrak su se digle letjelice tamošnjih aero-klubova, koji su time i sami dali doprinos obilježavanju službenog završetka epidemije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.