Slovenci dekontaminiraju u Latviji

 

Tijekom proteklih nekoliko dana Slovenska se vojska na svojoj web-stranici hvali uspješno izvršenim zadaćama svojih pripadnika u Latviji u sklopu misije jačanja prednje prisutnosti NATO-a na istoku Europe. Budući da glavninu slovenskog kontingenta u Latviji čini višenamjenski vod NKB, i glavnina zadaća odnosi se na njihovu specijalnost – tako su pripadnici Slovenska vojske 20. srpnja u potpunosti dekontaminirali izvidnički vod kanadske borbene skupine (BBSk), da bi ih već 4 dana nakon toga čekala potpuna dekontaminacija poljske tenkovske satnije, opremljene tenkovima PT-91. U jutarnjim satima 24. srpnja pripadnici višenamjenskoga voda NKB napustili su svoju matičnu bazu Ādaži nedaleko Rige, kako bi na mjestu predviđenom za dekontaminaciju postavili dekontaminacijsku postaju i pripremili se za sami čin. Po dolasku poljskih tenkova dekontaminacija je uspješno izvršena, a na redu je već sljedećeg dana bila španjolska mehanizirana satnija.

Radi se o jedinici španjolskih Oružanih snaga, koji poput Slovenaca sudjeluju u misiji jačanja prednje prisutnosti u Latviji pod kanadskim zapovjedništvom, a opremljeni su tenkovima Leopard i bojnim vozilima pješaštva Pizarro. Ovako mješovito složena jedinica, uz visoke temperature zraka, pripadnicima Slovenske vojske zadala je ponešto teži zadatak, koji su ipak dobro odradili zaradivši pohvale svojih španjolskih kolega.

 

Kako smo već pisali, prvi kontingent SV s ukupno 47 vojnika svečano je ispraćen u Ljubljani 09. lipnja ove godine, dio vojnika put Latvije je krenuo 12. lipnja, a posljednji dio kontingenta pristigao je 22. lipnja. Kontingent djeluje sukladno “akcijskom ukazu Gladius Prime“, kojeg je 20. lipnja izdao zapovjednik kanadske bojne, te se već u fazama priprema za certifikaciju BBSk u kolovozu ove godine. Slovenska vojska u Latviji bi trebala djelovati kroz četiri 6-mjesečne rotacije, od čega će glavninu prve dvije činiti NKB-vod, a druge dvije – pješački izvidnički vod.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.