Slovenskoj vojsci stigli Oshkosh JLTV

 

Kako je objavilo Ministarstvo obrane Republike Slovenije, jučer, 11. svibnja, u luku Koper pristigao je dragocjeni teret. Radi se o 38 komada lakih oklopnih vozila JLTV 4*4 američkog proizvođača Oshkosh, koji će uskoro stupiti u službu Slovenske vojske. Pristizanjem ove potpuno nove opreme odmah su se na Twitteru pohvalili slovenski ministar obrane Matej Tonin i premijer Janez Janša, dok će vozila javnosti biti predstavljena u lipnju.

Ugovor o kupovini ovih vozila potpisao je bivši ministar obrane Karl Erjavec 12. studenog 2018. godine. Temeljem ugovora između Slovenije i SAD po principu „government-to-government“ oklopna vozila JLTV 4*4 imat će integriranu i oružnu stanicu M153 Kongsberg. Kupovina vozila i opreme, obuka i oružni sustavi koštali su Sloveniju 32 milijuna eura (oko 241 milijun kuna). Prema postojećem planu MORS-a, 18 novih vozila s oružnim sustavom bit će razmješteno u postrojbu za specijalno djelovanje, dok je preostalih 20 vozila namijenjeno postrojbi veličine srednje bojne, što je jedan od NATO Ciljeva sposobnosti na koju se obvezala Slovenska vojska. U oba slučaja JLTV 4*4 zamijenit će dotrajala vozila HMMWV.

Bivši ministar obrane Karl Erjavec bio je predmet velikih kritika zbog kupovine ovih vozila, između ostalog i zbog njihove cijene. Prvotno se govorilo o cijeni od 18 milijuna USD, koja je potom varirala između 15, 27 i 32 milijuna eura, no na insistiranje Ljevice, koja je žestoko kritizirala ovaj posao, pokazalo se da je cijena već spomenutih 32 milijuna eura. Do različitih vrijednosti došlo je i zbog razlika u vrijednosti koje se pojavljivale u pismu namjere (anonimno dostavljeno pojedinim političkim strankama), osnovnom ugovoru, te dodatku na ugovor. Erjavec je, naime, najprije u listopadu 2018. potpisao međuvladin ugovor o kupovini 38 lakih oklopnih vozila 4*4 s daljinski upravljanim oružnim sustavom u vrijednosti od 15,7 milijuna eura bez PDV-a. Potom je potpisao još i dodatak ovom ugovoru, koji se odnosio na kupovinu i daljinskih oružnih sustava u vrijednosti od 11,4 milijuna eura bez PDV-a. Kada su se uključili i troškovi prijevoza i PDV došlo se do ukupne vrijednosti posla od 32 milijuna eura, odnosno iznosa od oko 842.105 eura po vozilu (oko 6,34 milijuna HRK po vozilu). Erjavčevo je opravdanje bilo da se radi o vozilima koja imaju jednaku konfiguraciju kao i vozila namijenjena američkoj vojsci, „što znači da smo ih kupili za najmanju moguću cijenu. To u praksi znači da smo za 38 vozila s oružnim sustavima platili približno 50 posto procijenjene vrijednosti usporedivih vozila“. Erjavec je još napomenuo da je riječ o najnovijoj generaciji i najmodernijim oklopnim vozilima u ovoj klasi 4*4, a koja još nisu testirana ni u jednoj vojsci. To je dovelo do novih sumnji treba li baš Slovenska vojska biti prva koja će testirati ova vozila, te da ova nabava nije u skladu s investicijskim dokumentima Ministarstva obrane ni Slovenske vojske.

Prije nego je krenuo u direktne dogovore sa SAD-om o nabavi Oshkosh lakih oklopnih vozila, Karl Erjavec je stopirao kupovinu 56 vozila 8×8 Boxer njemačko-švicarskog proizvođača Rheinmetall, dogovorenu u vrijeme njegove prethodnice Andreje Katič. Nakon što je slovenska Vlada i formalno potvrdila odustajanje od Boxera, Erjavec je obrazložio da je postupak nabave bio loše vođen, s višegodišnjim financijskim obvezama za Vladu RS, i s nepostojećim zakonskim okvirom potrebnim za nabavu nove opreme. Tu je prije svega mislio da zastarjele zakonske akte s područje obrane te, kako je rekao, na zastarjelu taktičku studiju o bojni koju Slovenska vojska treba deklarirati za NATO. „Moram, međutim, odbaciti sve medijske indicije o tome da je razlog za odgodu nabave korupcija“, rekao je tada Erjavec, insistirajući da se radi o odgodi, a ne o trajnom odustajanju od nabave Boxera. „Generalštab Slovenske vojske radi novu taktičku studiju o potrebama vojske, a treba provjeriti i kakvi su nam kapaciteti za održavanje i servisiranje takvih vozila želimo li formirati oklopnu borbenu skupinu razine bojne“, rekao je Erjavec.

Samo 6 mjeseci kasnije, Karl Erjavec iznenadio je slovensku javnost objavom o postinutom dogovoru sa SAD-om po pitanju nabave JLTV 4*4 američkog proizvođača Oshkosh.

 

*Photo: MORS (osim zadnje)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.