Slovenska vojska ide u Irak

 

Slovenska vojska objavila je da u prvoj polovici rujna planira upućivanje svog prvog kontingenta u američku operaciju „Inherent Resolve“ u sjevernom dijelu Iraka. Šest pripadnika Slovenske vojske djelovat će u Erbilu, u Kurdistanskom centru za usklađivanje obuke – KTCC (Kurdistan Training Coordination Center), dok će jedan časnik SV preuzeti dužnost u zapovjedništvu US CENTCOM u Tampi (SAD). Kako Slovenska vojska kaže, u prvom kontingentu predviđene su četiri 4-mjesečne rotacije.

Talijanski instruktori i kurdski vojnici na obuci

Talijanski instruktori i kurdski vojnici na obuci

Slovenski kontingent u Erbilu djelovat će pod zapovjedništvom Njemačke, jedne od vodećih država suradnica u ovoj operaciji, te jedne od 4 zemlje-osnivačice KTCC-a u Erbilu. Šestorica vojnika činit će mobilni tim za obuku i bit će uključeni u grupu za izgradnju partnerskih kapaciteta (Building Partner Capacity Team – BPCT), koja na sjeveru Iraka osposobljava tamošnje oružane snage. Pripadnici slovenskog kontingenta djelovat će kao mentori za pješačko naoružanje i taktiku, pružanja osnovne medicinske pomoći, inženjerije i komunikacija. Ove zadaće definirane su i dodijeljene slovenskim vojnicima na konferenciji održanoj 10. ožujka u Tampi, na kojoj su određeni i sigurnosni okviri angažiranja slovenskih vojnika. Tada je stupanj rizika u Erbilu ocijenjen kao nizak, uz naznaku da se to stanje može lako promijeniti – no Slovenci će ionako biti u bazi, uz odlazak na okolna vježbališta.

O pojačanom sudjelovanju Slovenije u borbi protiv ISIS-a odlučila je Vlada RS na sjednici održanoj 03. veljače ove godine. Prema toj odluci, Slovenija u irački Kurdistan može poslati do 15 pripadnika vojske, u svojstvu mentora u obuci vojske iračkih Kurda. Osim vojnika, prema istoj toj odluci Slovenija je put Kurdistana poslala i nešto vojne opreme te naoružanja – 1.262 automatske puške, te 8 minobacača i pripadajuće streljivo. Ukupna vrijednost ove pošiljke, uključujući i transport, cijenila se na 650.000 eura. Operacija „Inherent Resolve“ Slovenskoj vojsci trenutno predstavlja njihovu 11. međunarodnu misiju potpore miru.

Ovime se, nakon punih 8 godina, slovenski vojnici vraćaju u Irak. Tamo su, naime, već bili u razdoblju od 2006. do 2008. godine, kada su prema odluci Vlade Janeza Janše sudjelovali u NATO-misiji NTM-I (NATO Training Mission-Iraq). Četiri slovenska instruktora tada su obučavali iračke vojnike i policajce u bazi nedaleko Bagdada. Dvogodišnje sudjelovanje SV u ovoj misiji koštalo je oko 61,8 milijuna tolara (oko 258 tisuća eura, prema tečaju tolara iz 2006. godine, od oko 239,58 tolara za euro). Ovo je bio slovenski odgovor na molbu tadašnjeg predsjednika iračke Vlade Ayada Allawija glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu, da se Iraku pomogne u osposobljavanju sigurnosnih snaga i pruži drugu tehničku pomoć.

Treba podsjetiti kako se i u Hrvatskoj posljednjih godina govorilo o slanju pripadnika OS RH u irački Kurdistan, kao i o koristi koju bi RH mogla imati od suradnje s Kurdima.

Ante Kotromanović i Masoud Barzani

Ante Kotromanović i Masoud Barzani

Štoviše, bivša postava Ministarstva obrane na čelu s tadašnjim ministrom Antom Kotromanovićem već je pripremila sve potrebno za odobrenje angažmana hrvatskih vojnih instruktora na području iračkog Kurdistana, no s promjenom vlasti – ta je misija zaboravljena, dok je nastavljena ona u Afganistanu, Resolute Support. Za razliku od Afganistana, Irak s Hrvatskom jača bilateralne gospodarske odnose, uključujući i odnose s hrvatskom vojnom industrijom, prije svega s HS Produktom. Da je Hrvatska očekivala i puno više od toga, dokazuje i slanje generala Ivana Jurića u Bagdad, u svojstvu novog hrvatskog veleposlanika. No umjesto jačanja veza s Irakom i tamošnjim Kurdima, OS RH se navodno pripremaju za jednu potpuno besmislenu misiju u Africi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.