Slovenska donacija BVP-a u sjeni skandala

 

Bez neke velike pompe, slovenska borbena vozila pješaštva M-80A stigla su u utorak, 21. lipnja, u Ukrajinu. Na fotografijama koje su se pojavile širom društvenih mreža vidljiva je željeznička kompozicija sa slovenskim vozilima kojih bi, prema riječima slovenskih dužnosnika, ukupno trebalo biti 35 komada. Vozila su dan ranije, u ponedjeljak 20. lipnja, ukrcana na vlak, te su kasno navečer krenula iz Slovenije prvo prema Poljskoj, i onda dalje u Ukrajinu. Slovenski izvori iz Ministarstva obrane tvrde da su njihovi BVP M-80A momentalno spremni za korištenje, pa se u skladu s time očekuje i njihovo vrlo skoro pojavljivanje na ukrajinskom istočnom bojištu. Nakon sastanka ministara obrane NATO-a novi slovenski ministar obrane Marjan Šarec potvrdio je da će Slovenija donirati Ukrajini spomenuta vozila jugoslavenske proizvodnje, ali je napomenuo i da je time iscrpljena slovenska mogućnost daljnjih donacija teške vojne opreme Ukrajini. Šarec je također napomenuo i da je ovaj posao dogovoren pod „iznimno ugodnim uvjetima za Sloveniju“ jer će Slovenija dobiti značajan kredit od SAD-a koji će biti iskorišten za nabavu vojne opreme po povlaštenim uvjetima.

Primopredaja dužnosti ministra obrane između Mateja Tonina i Marjana Šareca održana je 02. lipnja (Photo: MORS)

Tako je završila višemjesečna trakavica oko slovenskog obećanja, pa potom i stopiranja donacije BVP M-80A Ukrajini. Slovenija je, naime, od 2015. pokušavala prodati vozila BVP M-80A, i to nakon što je Državni zbog odobrio plan prodaje državnih nekretnina. Vozila su godinama stajala konzervirana u bazi Slovenske vojske nedaleko Pivke, gdje je inače smješten znameniti Muzej vojne opreme, a nova prilika za njihovo slanje put narednog korisnika pokazala se s početkom rata u Ukrajini, krajem veljače ove godine. Kompanija SLux je kao posrednik uspjela navodno naći kupca za slovenska rashodovana borbena vozila pješaštva – preko češke tvrtke Pamco INT u siječnju je gotovo dogovorena prodaja ukrajinskom Ministarstvu obrane, ali ugovor nije sklopljen. U međuvremenu je počela ruska invazija na Ukrajinu, a sada već bivša vlada Janeza Janše odlučila se prikloniti naporima međunarodne zajednice i pokloniti M-80A Ukrajini te ukrajinskoj vojsci. Zbog toga je Janšina vlada tajnom odlukom poništila dogovor o prodaji Česima pa dalje Ukrajincima.

Na parlamentarnim izborima 24. travnja u Sloveniji došlo je do promjene vlasti, a Marjan Šarec – nasljednik Janšinov mladog i ambicioznog ministra obrane Mateja Tonina – nije se odrekao odluke o donaciji BVP-ov za Ukrajinu. SLux je zato 16. svibnja zatražio zaštitu preko Upravnog suda, tražeći da se donese privremena zabrana provedbe donacije radi utvrđivanja nezakonitosti i opravdanosti tajne Vladine odluke. Samo tjedan dana kasnije, 23. svibnja, Upravni sud je odbio SLux-ovu tužbu, te je de facto podržao Janšinu odluku o donaciji vozila Ukrajini. Sud je, naime, zaključio da se radi o državnoj imovini kojom država ima pravo raspolagati kako želi, dok istodobno SLux nije došao u posjed spomenute imovine da bi mogao polagati pravo na nju, pa se tu ne radi o odluci koja je predmet upravnog spora. Prema ocjeni Upravnog suda, tek puka očekivanja tužitelja da će se roba prodati, pozivajući se pritom na javnu dražbu, nemaju prirodu zakonom zaštićenog prava. SLux je, naime, tvrdio da je ugovor potpisan, suradnju s ukrajinskim Ministarstvom obrane dokazivali su e-mailovima, ali je završni korak trebalo biti održavanje dražbe na kojoj je SLux navodno i formalno trebao dobiti posao. Za razliku od toga, slovensko Ministarstvo obrane objašnjavalo je svoje stajalište da unatoč interesu nekoliko tvrtki, „vozila nisu trajno isključena iz Ministarstva obrane Republike Slovenije“. Uz to, slovenski Zakon o obrani, zabranjuje „prodaju vojne opreme u ratna područja“, te bi svaka zarada iz takvog posla bila „nezakonita i nemoralna“. Donacija je tada moguća samo putem Zakona o službi u SV, tumači Ministarstvo obrane RS, ali u tom slučaju nema posrednika, već se radi isključivo o „donaciji Slovenske vojske prijateljskoj vojsci“.

Puno buke za staro vozilo (Photo: Ukraine Weapons Tracker)

Da je konačna odluka o donaciji ipak donesena, te da se nakon određenog vremena dekonzervacije vozila M-80A pripremaju za put do ukrajinskog bojišta, novi slovenski ministar obrane Marjan Šarec potvrdio je prošloga tjedna nakon NATO-sastanka za pojedine slovenske medije. No očito da se tijekom proteklih tjedana nije radilo samo na dekonzervaciji, nego i na puno bitnijem dogovoru kreditnog paketa sa SAD-om, čiji će se detalji tek otkriti. Ministar obrane Šarec Ukrajini je obećao da Slovenija od nje ne diže ruke, pa je ponudio daljnju pomoć u razminiranju i pri obuci ukrajinske vojske, bilo na slovenskom ili na bilo kojem drugom NATO tlu. Za to vrijeme, nesuđenom prodajom starih jugoslavenskih BVP-ova Česima, odnosno Ukrajincima bavi se slovensko Državno odvjetništvo i Revizorski sud.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.