Bugarska počinje pregovore o Gripenu!

 

Bugarska je odlučila započeti pregovore sa Švedskom oko pribavljanja osam novih borbenih zrakoplova JAS 39 Gripen, proizvoda kompanije SAAB, izjavio je Stefan Janev, privremeni zamjenik bugarskoga premijera zadužen za zakon, red i sigurnost, te ujedno i privremeni ministar obrane Republike Bugarske, u srijedu 26. travnja 2017. godine. Tim novim zrakoplovima nastoji se zamijeniti stare bugarske zrakoplove MiG-29, temeljem postupka o kojem smo već pisali na portalu Obris.org.

Kako navode mediji, Bugarska je odabrala švedsku ponudu ispred ponude iz Portugala, koja je nudila rabljene američke zrakoplove F-16 Fighting Falcon opremljene naoružanjem iz SAD, te ponude iz Italije, koja je obuhvaćala rabljene borbene zrakoplove Eurofighter Typhoon. Vrijednost ovoga posla procjenjuje se na oko 1,5 milijardi leva (oko 836 milijuna USD ili oko 768 milijuna eura).

Tijekom idućih dana u Bugarskoj će biti uspostavljena i zasebna komisija za provođenje pregovaračkog postupka sa Švedskom, ustvrdio je Janev za novinsku agenciju Reuters. Doduše, te će pregovore voditi iduća Vlada Republike Bugarske, za koju se očekuje da preuzme vlast tijekom idućega tjedna. “Švedska ponuda je svrstana kao prva, a slijede je Portugal i Italija“, izjavio je prijelazni ministar obrane Janev, dodajući i: “Normalno je da razgovori započnu s državom koja je svrstana kao prva“.

Prošle je godine bugarski parlament odobrio plan pribavljanja osam novih ili rabljenih borbenih zrakoplova u razdoblju između 2018. i 2020. godine, ne bi li se ojačalo bugarsko uklapanje u NATO standarde te zamjena dotrajalih zrakoplova MiG-29. Konačni ispregovarani ugovor o kupovini još mora dobiti i parlamentarnu privolu prije stupanja na snagu.

Dok smo već pisali o nekima od prošlih nastojanja Bugarske da iz inozemstva obnovi svoje dotrajalo zrakoplovstvo oslonjeno na opremu istočnoga podrijetla – s vremenom je postalo jasno da to baš i nije jednostavno, a postupno se suzila i lepeza letjelica raspoloživih za provođenje nacionalnih zrakoplovnih zadataka. Konačno, u travnju 2016. godine započet je postupak koji je prekjučer doveo do spomenute načelne odluke za ponuđenu švedsku opciju. Ostaje za nadati se kako će i predstojeći pregovori Bugarske i Švedske uroditi plodom, te Bugarskoj dati dugoročnu sposobnost nadzora svog zračnog prostora.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.