Rasmussen: “Sigurnosne okolnosti zahtijevaju ulaganje u obranu”

 

Jučer je u britanskom dnevnom listu „The Daily Telegraph“ objavljen gotovo programatski tekst glavnog tajnika NATO-saveza Andersa Fogha Rasmussena o ulozi te organizacije u aktualnoj rusko-ukrajinskoj krizi. Rasmussen je u tekstu upozorio i na štetne posljedice daljnjih smanjivanja obrambenih proračuna na račun obrambene spremnosti zemalja-članica. Na Rasmussenov tekst odgovorio je David Blair, glavni vanjskopolitički izvjestitelj „The Daily Telegrapha“. Zbog zanimljivih teza iznesenih u oba teksta, a iz kojih se mogu izvući i razne korisne poruke primjenjive na naš vlastiti obrambeni sustav, kao i na obrambeni proračun, prijevod oba teksta prenosimo u cijelosti.

Anders Fogh Rasmussen: „Zašto je važnije nego ikada ulagati u obranu demokracije?“

Ovog mjeseca prije 65 godina, u ovom opasnom svijetu rođen je NATO. Dok se sovjetska sjena širila nad Europom, 12 nacija s obje strane Atlantika odlučile su se za individualne slobodne, demokraciju, ljudska prava i vladavinu zakona, odlučne stati zajedno u obranu svoje sigurnosti. Te su nacije bile: Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Island, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD. One su preuzele najozbiljniju obvezu koju jedna država uopće može preuzeti: napad na jednu bit će promatran kao napad na sve!

Danas NATO okuplja jedinstvenu kombinaciju najjačih svjetskih demokracija s integriranom vojnom strukturom, stalnim procesom donošenja odluka i mrežom s više od 40 partnera širom svijeta. To je mjesto gdje se Europljani i Sjevernoamerikanci konzultiraju, gdje odlučuju i djeluju svakodnevno na sigurnosne teme koje nas se svih tiču. Mnogo smo naučili iz posljednjih 20 godina izazova u operacijama, od Afganistana do Kosova, od Libije do Roga Afrike. Mi smo sada mnogo efikasniji i djelotvorniji nego u bilo koje drugo doba NATO povijesti.

I dalje živimo u opasnom svijetu, i prijetnje su kompleksnije i nepredvidljivije nego prije 65 godina. Neke od njih su nove:  cyber i raketni napadi; druge su stoljećima stare: pokušaji prekrajanja granica silom. Ono što se nije promijenilo je posvećenost NATO-a našim temeljnim vrijednostima i cilju. Naš moto ostaje: svi za jednoga, jedan za sve!

Ta solidarnost je jasna u našem odgovoru na rusku ilegalnu agresiju na Ukrajinu, i njihovom uzastopnom kršenju međunarodnog prava. Zahvaljujući saveznicima s obje strane Atlantika, mi smo više nego udvostručili broj borbenih zrakoplova koji nadziru zračni prostor nad baltičkim državama. Patroliramo nebom Poljske i Rumunjske sa zrakoplovima za rano upozoravanje AWACS, a saveznici su pojačali i svoju prisutnost na Crnome moru. Ujedinjeni smo u našoj odlučnosti da odbijemo prijetnje i svakovremeno obranimo svakog saveznika. Ojačali smo našu podršku Ukrajini i drugim partnerima u regiji, i suspendirali smo suradnju s Rusijom. Odnosi tu ne mogu biti kao inače.

Izvor: Prague PostNitko u NATO-u ne želi povratak u Hladni rat, ali mi vidimo da Kremlj pokušava vratiti vrijeme i rastrančirati Europu u nove sfere utjecaja. Mi moramo stati iza naših vrijednosti na kojima smo sagradili novu i bolju Europu, i za sustav međunarodnih pravila koji je podloga napretka i predvidljivosti. Ovoga rujna održat ćemo summit u Walesu – ključni sastanak u ključno vrijeme. Pobrinut ćemo se da ostanemo jaki kod kuće, aktivni u upravljanju krizama i angažirani u odnosima s našim partnerima širom svijeta.

Današnja kriza pokazuje da je obrana bitna kao što je oduvijek i bila. Dakle, svaki saveznik mora investirati nužne resurse u one prave sposobnosti. To znači modernu opremu, intenzivno uvježbavanje naših snaga, i blisku suradnju među NATO-saveznicama i s našim partnerima. Znam koliko je to izazovno u današnjoj ekonomskoj klimi, ali sigurnosne okolnosti to čine životno važnim.

Nedostatak sigurnosti bi dugoročno bio skuplji nego investiranje sada, a mi to dugujemo i našim snagama i našem širem društvu. Mi svi imamo koristi od NATO-zaštite; mi svi moramo biti sposobni da joj doprinesemo. Savez nas čini sigurnima već 65 godina. Spona među demokracijama sjeverne Amerike i Europe ostaje temeljem naše kolektivne sigurnosti. NATO je odolio izazovima u prošlosti. Spremni smo sučeliti se s budućnošću.

Komentar Davida Blaira, glavnog vanjskopolitičkog izvjestitelja „The Daily Telegrapha“: „Odvajanja za obranu moraju rasti, upozorava čelnik NATO-a“

 

Velika Britanija i njeni NATO saveznici moraju odgovoriti na rusku „ilegalnu agresiju“ na Ukrajinu i to kroz veće trošenje na obranu, rekao je glavni tajnik NATO-saveza. Pišući u Daily Telegraphu, Anders Fogh Rasmussen apelira na NATO-članice da moderniziraju svoje oružane snage dok Rusija pokušava „rasjeći“ Europu.

Svaki saveznik treba investirati nužne resurse u one prave sposobnosti“, piše Rasmussen. „To znači modernu opremu, intenzivno uvježbavanje naših snaga, i blisku suradnju među NATO-saveznicima i s našim partnerima. Znam koliko je to izazovno u današnjoj ekonomskoj klimi, ali sigurnosne okolnosti to čine životno važnim“. Rasmussen dodaje: „Nedostatak sigurnosti bi dugoročno bio skuplji nego investiranje sada, a mi to dugujemo i našim snagama i našem širem društvu.“

Teret obrane NATO-vih 28 članica sve više pada na samo jednu od njih: SAD! Prošle godine Amerika je davala 72% NATO-obrambene potrošnje, što je porast od 59% u 1995. godini.

To odražava rezove u obrambenim proračunima širom Europe. Od 25 europskih članica NATO-a samo su UK, Grčka i Estonija prošle godine dostigle neslužbeni cilj trošenja barem 2% BDP-a na obranu. Prosječna vrijednost je bila samo 1,3%. Za razliku od toga, Amerika je posvetila 4,4% svog BDP-a za obranu.

Izvor: Forbes

Iskusniji čimbenici vezani uz obranu su višekratno upozoravali na učinke britanskih rezova na području obrane. Lord Dannatt, bivši zapovjednik Kopnene vojske, apelirao je na vlasti da zadrže 3000 britanskih vojnika u Njemačkoj, kao odgovor na rusko uzimanje Krima Ukrajini. General Sir Richard Shirreff, bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika NATO-a, opisao je rezove u britanskoj Kopnenoj vojsci kao „vražji rizik“.

Kao odgovor na ukrajinsku krizu NATO je rasporedio borbene zrakoplove da čuvaju njegove 3 najizloženije članice: Estoniju, Latviju i Litvu, koje sve graniče s Rusijom. Uz to, AWACS zrakoplovi za rano upozoravanje poslani su da patroliraju nebom Poljske i Rumunjske.

Ipak, Poljska želi stalno raspoređivanje NATO-snaga na svojoj teritoriji, službeno tražeći 2 brigade „oklopljenog pješaštva“, zajedno oko 10 000 ljudi. Da li će im to biti odobreno – i koje zemlje bi dale te vojnike – ostaje nejasno.

Izvor: Brookings

Rasmussen, bivši premijer Danske, postao je glavni tajnik NATO-saveza 2009. godine. Kada je osnovan, u zoru Hladnog rata 1949. godine, NATO je imao 12 članica. Nakon 2 desetljeća proširenja, od kraja tog konfrontiranja, NATO se sada sastoji od 28 članica.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.